Etats Unis relais Phelps - AFP
 
Simning > Olympiska Spelen

Guldskimrande avslutning för Michael Phelps

Guldskimrande avslutning för Michael Phelps

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 04/08/2012 kl 23:32
Alla idrottskarriärer tar en dag slut. Få på det sätt som Michael Phelps. I sista loppet kom ännu ett OS-guld - hans 18:e i karriären. I raden av medaljer var den här den mest väntade. Totalt har Phelps 22 OS-medaljer.
 

I raden av medaljer var den här den mest väntade. På 4 x 100 meter medley är USA - aldrig besegrade i OS - den givna favoriten och lördagen blev inget undantag. För Phelps blev det också det perfekta slutet. Guldmedaljören på 100 meter rygg, Matthew Grevers, lade grunden, bronsmedaljören Brendan Hansen tog hand om bröstsimmet innan det var dags för Phelps själv på fjäril. Tvåa efter Japan förde han upp USA i ledning och slutligen säkrade Nathan Adrian överlägset guldet, närmast före Japan. Segermarginalen blev nästan två sekunder.

För Phelps var det sjätte OS-medaljen i London och sista i karriären. Totalt 22 stycken får räcka och han kliver nu upp ur OS-bassängen för gott.

Amerikansk simning går dock vidare, i Phelps frånvaro har passande nog en ny stjärna klivit fram.

17-åriga Missy Franklin tog sitt fjärde OS-guld i London när hon hjälpte USA att vinna 4 x 100 meter medley för damer, närmast före Australien som hade vunnit i de två senaste spelen.

På bröstsimmet växlade Franklin över som etta till Rebecca Soni som på bröstsimmet ordnade en bekväm ledning, närmast före Ryssland. Dana Vollmer, som vann guld på 100 meter fjäril, såg sedan till att USA var i överlägsen ledning och på världsrekordstid inför Allison Schmitts frisimsavslutning.

Med övriga fältet distanserat gick hon en kamp mot världsrekordstiden 3.52,19, noterat av Kina 2009. Den putsade nu USA med 14 hundradelar och Franklin kunde fira ännu ett guld.

Publiken fick på avslutningsdagen se ytterligare ett världsrekord. Sun Yang säkrade andra guldet efter segern på 400 meter när han vann 1 500 meter på nya världsrekordstiden 14.31,02 - en förbättring med mer än tre sekunder av hans tidigare rekord.

TT

Följ hela OS på Eurosport, Eurosport player och eurosport.se.

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×