opening vancouver 2010 feature - dpa
 
Olympiska Spelen > Vancouver 2010

Gretzky tände OS-elden

Gretzky tände OS-elden

Av Eurosport
Av Eurosport - Den 13/02/2010 kl 09:31
Hockeylegendaren Wayne Gretzky fick äran att tända elden när OS i Vancouver invigdes. Peter Forsberg bar den svenska fanan och den omkomne rodelåkaren Nodar Kumaritashvili hedrades med en tyst minut.
 

Vi måste vara rädda om varandra och den jord vi lever på. Med det budskapet invigdes de 21:a vinterspelen. Och ishockeylegendaren Wayne Gretzky tände elden.

OS i Vancouver samlar idrottare från 82 nationer och åskådare från säkert ännu fler. Invigningen knöt an till Kanadas mångkulturella samhälle, dess långa tradition av att välkomna invandrare och flyktingar till världens till ytan näst största nation.

Som en parallell röd tråd gick respekten och vördnaden för naturen. Dess skönhet, de snöklädda bergen, sjöarna, skogarna, de enorma vidderna, vildmarken men också de utmaningar och strapatser dessa bjudit invånarna på ända sedan de första bosättarna anlände för tiotusentals år sedan.

Den tre timmar långa föreställningen bjöd på en hisnandeupptakt på just det temat.

I bästa gå-bort-kläderna och under gigantiska totempålar hälsade färggranna företrädare för landets samtliga ursprungsbefolkningar idrottarna välkomna. Varpå trupperna tågade in, med Greklands skidskytt Athanassios Tsakiris i spetsen.

GEORGISKE RODELÅKAREN HEDRAD

Den lilla skaran från Georgien hade, som nation nummer 30 i tågordningen, vilken annan dag som helst och till artiga applåder passerat relativt obemärkt förbi.

12 februari 2010 var ingen sådan dag. Med sorgband på armarna och klädda i svarta halsdukar hedrade georgierna rodelåkaren Nodar Kumaritasjvili, som bara några timmar tidigare omkommit efter en våldsam krasch under ett träningsåk i Whistler.

60 000 åskådare reste sig för att visa sitt deltagande. En tyst minut hölls och IOK-presidenten Jacques Rogge inledde sitt invigningstal med att hylla Kumaritashvili.

FORSBERG SVENSK FANBÄRARE

Svensk fanbärare var, som bekant, Peter Forsberg. Iklädd chockgul jacka och blåjeans såg han snudd på tagen ut när han förde in Sverige under ringarna.

Och så var det slutligen dags för Kanada. Till ett öronbedövande crescendo och taktfast trummande tågade de in,klädda i rött och svart och med mössorna på, ledda av skridskostjärnan Clara Hughes. Ljudnivån under det enorma teflonklädda glasfibertaket skruvades upp ett par snäpp till när Bryan Adams och Nelly Furtado klämde i med "Bang the Drums".

Åskådarna skämdes bort med några konstnärliga och dramaturgiska underverk i närmare en timma innan det drog ihop sig till finalen.

Kanadas generalguvernör Michaëlle Jean förklarade spelen öppnade. Hockeyspelaren Hayley Wickenheiser svor eden innan hon passade vidare till ett gäng fackelbärare, bland dem Wayne Gretzky som gemensamt satte fyr på elden inne i BC Place.

Ett mekaniskt fel gjorde att bara tre av de fyra kolonnerna restes. Gretzky joggade sedan ensam ut och tände den riktiga olympiska elden.

eurosport.se/TT

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×