Vancouver 2010 - Scanpix
 
Olympiska Spelen > Vancouver 2010

Glädjefnatt i Vancouver när OS tog slut

Glädjefnatt i Vancouver när OS tog slut

Av Eurosport
Av Eurosport - Den 01/03/2010 kl 08:16
En kollektiv glädjefnatt utbröt i Kanada när Sidney Crosby avgjorde ishockeyfinalen. Centrala Vancouver fylldes snabbt med hundratusentals dansande kanadensare klädda i rött och vitt. Avslutningsceremonin gick i samma tecken: fest och glädje med hela världen som gäst.
 

Efter 17 intensiva tävlingsdagar är vinter-OS i Vancouver över.

Tävlingarna kulminerade i den högdramatiska ishockeyfinalen där Kanada slog USA med 3-2 efter förlängning. Det var Kanadas 14:e guld under spelen och folk firade med att ge sig ut på gatorna i centrala Vancouver. Supportrarna sprang, dansade, hoppade och skrek av glädje.

- Det är kaos. Hundratusentals människor bara går omkring och skriker. Men folk är snälla och det är kul att det gått så bra för Kanada. Det behövde vi, säger en polisman som försöker dirigera tutande bilar rätt.

Det rapporteras om liknade glädjescener i flera andra stora kanadensiska städer.

- Jag kan bara föreställa mig vad folket känner, säger matchhjälten Sidney Crosby som satte det avgörande målet mot USA.

KANADENSISKA HYLLNINGAR

Knappt två timmar efter att den sista tävlingen var avgjord startade avslutningsfesten i BC Place med cirka 60 000 åskådare på plats. Regissören David Atkins lovade lättsam underhållning med hyllningar till Kanada.

Och så blev det.

Sånger, artister, parader och tal avlöste varandra snabbt. Bland de mer namnkunniga som hyllade och drev med stereotypen av en kanadensare märktes Michael Buble, Michael J Fox, William Shatner och Ariana Chris.

Rocklegenden Neil Young - en flitig besökare på Kanadas ishockeymatcher - sjöng "Long may you run" samtidigt som den olympiska elden släcktes och efter att spelen förklarats avslutade av Internationella olympiska kommitténs ordförande Jacques Rogge.

Han hade tidigare på dagen förklarat att spelen varit till full belåtenhet men att det går inte att glömma den tragiska olyckan i rodelbanan där Nodar Kumaritasjvili från Georgien omkom efter ett misslyckat träningsåk.

- Det är klart att dödsolyckan inte kan lämna dig oberörd. Det påverkade mig starkt personligen och jag hade svårt att sova på två dagar i rad, säger Rogge.

"FRÄMSTA HITTILLS"

Trots det lyfter han fram spelen som ett av de främsta hittills.

- Idrottarna har stöttats av en varm och rättvis publik, säger Rogge. Hela Vancouver har tagit till sig spelen på ett extraordinärt sätt som jag aldrig upplevt tidigare. Det är verkligen något unikt och har skapat en fantastisk atmosfär kring spelet.

Avslutningsfesten avrundades med en minikonsert med Nickelback, Avril Lavigne, Alanis Morissette, Simple Plan, Hedly, Marie-Mai och Ko-s.

Festen fortsatte på gator och pubar under hela kvällen.

Vardagen tar snabbt över men kanadensarna får snart en ny chans att fira fler guld. Den 12 mars startar Paralympics i Vancouver.

TT

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×