Tröttsam diskussion - slopa handskakningar

Tröttsam diskussion - slopa handskakningar
Den 13/09/2012 klockan 15:51

Handskakningar som en Fair Play-ritual före matchstart är en modern företeelse som infördes 2008. Regeln medförde problem förra säsongen, framför allt som efterspel i de två högprofilerade rasismbråken John Terry mot Anton Ferdinand och Luis Suarez mot Patrice Evra.

Nu är det dags igen för den tröttsamma debatten om handskakningensrutinens existens. På lördag möts nämligen Ferdinands klubb QPR och Terrys Chelsea. Enligt uppgifter i engelsk press vill inte Anton skaka hand med John.

Premier Leagues poäng med handskakningar är goodwill. 22 män kämpar till sista droppen svett men de ska minsann vara vänner före och efter match. Rent spel. Ett försök att skicka rätt signaler till yngre fotbollsspelare. Uppfostran. Kalla det vad ni vill.

Motståndarna till regeln tycker att den är onödig och bara skapar problem i de speficika fall jag nämnt ovan, att regeln är fånig i en sport där vinnarskallar (jag vet, ett uttjatat uttryck) ställs mot varandra.

Jag tillhör skaran som vill ta bort regeln. Spelarna får gärna "hata" varandra och under matcherna ge allt för sin klubb. Så länge hatet inte spårar ur, förstås. Ingen revolutionär ståndpunkt. Jag tror vi är många som tycker så. Varför? Jag har svårt att se att regeln skapar någon förändring. Alla i världen är inte vänner.

Med det sagt så förstår jag att Premier League håller fast vid sitt beslut. Ligan har målat in sig i ett hörn och känner att den skickar fel signaler om de ändrar på en regel för minsta lilla uppror. Det är trots allt bara 2 av 380 matcher som i dagsläget hamnar i skottgluggen för negativ medial uppmärksamhet på grund av regeln.

Premier League vill visa vilka som bestämmer. Något som även brukar synas i deras ibland allt för hårda straff vad gäller avstängningar och böter efter "twitterutspel" och liknande.

Mitt främsta skäl till att regeln borde slopas är att journalister, spelare, tränare med flera inte ska behöva diskutera frågan.

PS. Jag är för handskakningar generellt, den enkla sorten alltså. Men det är jag. Du kanske tycker annorlunda. Gör då som du vill. Det gör mig detsamma.

/Tvivlarn