Ett råd, Henke - håll dig borta från Blackburn

Ett råd, Henke - håll dig borta från Blackburn
Den 02/10/2012 klockan 09:36

Jag skulle ljuga om jag säger att jag har järnkoll på Henrik Larsson och hans tränaregenskaper. Landskronas matcher i Superettan ligger inte högt upp på prioriteringslistan. För att uttrycka det milt.

Daily Mail verkar ha större koll än vad jag har. Tidningen skriver att Henrik Larsson är en av kandidaterna att ta över tränarjobbet i Blackburn "after working wonders on a shoestring" med Landskrona. Fritt översatt skriver Daily Mail att Henke gjort underverk med Landskrona. En stor överdrift såklart.

Första säsongen imponerade Larsson med en femteplats, visst, men året efter slogs hans Landskrona för att undvika nedflyttning. I år är BoIS ett mittenlag. Daily Mail skriver dessutom att Henke tillämpar ett liknande system som Barcelona i Landskrona. Tidningen påpekar att han känner Pep Guardiola som om det gav skåningen magiska krafter.

Hur som helst. Jag bloggar inte för att skriva ner Henkes egenskaper. Tycker bara det är underhållande hur Daily Mails perspektiv på tränaren är så annorlunda från svenskarnas.

Okej, varför bloggar jag då? Jo, för att inte tycker att Henke borde ta jobbet om han får/har fått frågan. Blackburn är en oerhört illa skött klubb sedan indiska Venkys tog över. Ägarna pratade om Champions League och spelare som Ronaldinho när de klev in. I våras åkte klubben ur Premier League för första gången på elva år.

Om  Henke, som tålmodigt bidat sin tid i Landskrona i tre säsonger, vill fortsätta karriären utomlands borde han välja någon annan klubb med säkrare ägare. För risken finns att Henke, om han tar jobbet, får klä skott och få dåligt rykte som tränare om Blackburn fortsätter falla under Venkys turbulenta styre.

Bara det faktum att Venkys vill ha "ett stort namn" för att göra fansen nöjda gör att det här klingar illa. Det låter som att Henke är aktuell för vad han gjorde på planen snarare än utanför. Fel premisser helt enkelt. Ett populistiskt tänk.

De kanske borde ringa Svennis istället. Han hoppar ju alltid på de mest otippade jobben på äldre dar.

/Tvivlarn