anna haag - Eurosport
 
Längdåkning > Vancouver 2010

Här silverjublar Anna Haag: "Så jävla kul"

Här silverjublar Anna Haag: "Så jävla kul"

Av Eurosport
Av Eurosport - Den 19/02/2010 kl 23:14
Sprintguldet var inte nog för Marit Björgen i OS. Norskan vann även damernas skiathlon. Bakom hennes tog Anna Haag silver för Sverige.
 

Efter en bragdavslutning spurtade Orsa-åkaren till sig ett sensationellt silver.

- Så jävla kul! Jag har inte fattat det ännu. Bättre har jag sällan mått. Det här är en vinst för mig, sade en jublande glad Anna Haag till SVT efteråt.

Svenskan var ordentligt trött på slutet.

- Jag fick slita från start och fick ingenting gratis. Jag var bra slut, trodde inte att jag skulle fixa det, sade hon.

Som väntat var det Justyna Kowalczyk som såg till att det blev rejäl fart från start i damernas OS-skiathlon, ackompanjerad av norskan Marit Björgen. Världscupledande Kowalczyk jagade sin första guldmedalj i OS efter att ha blivit tvåa i sprinten bakom Björgen.

Anna Haag och Charlotte Kalla hängde med bra, men Kalla, tillbaka i OS-spåren efter guldtriumfen på 10 kilometer fritt, råkade ut för ett missöde då italienskan Marianna Longa kom åt hennes skidor bakifrån och Kalla föll på rumpan. Kalla var snabbt uppe, men tappade tempo och vid skidbytet efter 7,5 kilometers klassisk åkning var Kalla drygt 28 sekunder efter finländskan Aino Kaisa Saarinen, som var snabbast vid skidbytet.

- Visst påverkade det, det är aldrig roligt att råka ut för nåt sånt där och man får en lucka till täten. Det är ända världens bästa åkare som är med, sade Kalla.

Anna Haag övertygade dock och såg till att ha kontakt då det var dags för fristilsåkningen. Saarinen, Björgen och Kowalczyk följdes i tät följd av norskan Kristin Störmer Steira, Longa, Haag och Therese Johaug, Norge, innan Kalla kom i väg som nia.

Kalla tappade dock mark, medan Haag åkte vidare mot medaljkampen.

- Jag trodde Anna skulle kunna vara med och slåss om medaljerna. Hon har haft bra resultat både i klassiskt och skejt, sade Kalla.

- Det krävs mental styrka för att få ihop allting i ett OS, då alla är på topp. Men hon är en krigare.

Med ett varv och 3,75 kilometer kvar var det en kvintett åkare kvar, men Johaug tvingades ge upp tätkänningen i uppförsbacken ut från stadion.

Norskorna Steira och Björgen drog hårt före Kowalczyk och Anna Haag. Svenskan började se sliten ut. Med några sekunder kvar satte Marit Björgen in guldrycket. Bakom henne blev det en dramatisk kamp om de övriga medaljerna.

Allt avgjordes inne på stadion. Haag var ett tag fyra, men hade lagt sig på silverplatsen in på målrakan och den positionen vägrade hon att släppa. Men någon meters marginal klarade Haag sitt sensationssilver före Kowalczyk och Steira. Charlotte Kalla blev åtta, 1.20 efter Björgen.

TT

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×