ICE HOCKEY 2010 Vancouver Finland Sweden Kapanen Zetterberg - dpa
 
Ishockey

VM-guiden: Sverige har allt som krävs för ett nytt guld

VM-guiden: Sverige har allt som krävs för ett nytt guld

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 04/05/2012 kl 10:54
eurosport.se:s hockeyredaktör Henric Larsson synar VM:s gruppspel i sömmarna. "Den dåliga uppladdningen bör snarare fungera som tändvätska för Tre Kronor", skriver Larsson.
 

HÄR HITTAR DU GUIDEN FÖR "HELSINKI-GRUPPEN"

1. SVERIGE
Jodå, jag tror att Sverige kommer att vinna VM-guld. Uppladdningen har varit usel men sedan när föll svaga genrep samman med en misslyckad VM-turnering? Förlusterna borde snarare fungera som tändvätska för svenskarna och de allra bästa har ännu inte hunnit visa upp sig.

Det finns så oerhört mycket kraft och kompetens i det svenska laget. Knappt ens Kanada känns lika kompletta som Sverige som har världsspelare på alla positioner utom möjligen på målvaktssidan, en tänkbar akilleshäl då varken Enroth eller Fasth imponerat.

Utöver en trupp som är fylld av storslagna NHL-namn har Sverige som bekant hemmaplan vilket kommer att ge laget ytterligare en välkommen boost. Det blir minst medalj för Tre Kronor, men ett guld känns närmast troligt.

Senaste fem turneringarna: Silver, Brons, Brons, 4, 4
Nyckelspelaren: Henrik Zetterberg har varit lysande i landslagssammanhang och har redan vunnit allt man kan vinna som hockeyspelare. Är tillsammans med Daniel Alfredsson ledaren i Tre Kronor. En världsstjärna.
NHL-spelare: 14

Imago

2. RYSSLAND
Evgeni Malkin säger att han har svårt att få samspelet att klicka med supertalangen Yevgeni Kuznetsov. För svensk del får man bara hoppas att det förblir så. Ryssland känns nämligen på pappret fullständigt livsfarligt. Tre Kronor kan stoltsera med Zetterberg och Karlsson bäst vi vill men VM:s två enskilt bästa spelare är ryssar.

Det handlar om just Malkin och Pavel Datsyuk, två framtida Hall of Famers som har överjordisk teknik och gör poäng i vansinnig takt. Dock kan den med gott minne fundera på målsugna ryska superstjärnor som knäckts av förväntningar och istället bara cirkulerat med pucken i ren desperation. Det funkar definitivt inte varje gång för de ryska legendarerna.

Det som talar för att det ska fungera den här gången är den offensiva uppsidan. Backar och målvakter är ok men inte så mycket mer.

Senaste fem turneringarna: 4, Silver, Guld, Guld, Brons
Nyckelspelaren: Evgeni Malkin vann NHL:s poängliga och jämförs emellanåt med Mario Lemieux. Har precis allt.
Sverigebekantingar: Inga.
NHL-spelare: Nyckelspelarna kommer från Nordamerika medan formationerna fylls ut av kompetenta lirare från den egna ligan KHL.

3. TJECKIEN
Tjeckien har upplevt en rejäl baksmälla efter de goda åren i slutet på 90-talet med en talangutveckling som nu tycks ha stagnerat fullständigt. Trots det har man mot alla odds lyckats ta medalj i två raka mästerskap.

I år ser progonsen inte jättestark ut. Framåt finns en supervass kvartett i David Krejci, Milan Michalek, Tomas Plekanec och Ales Hemsky men bakåt kan det ringa en hel del. Ingen av Tjeckiens målvakter håller Hasek-klass direkt och backsidan skulle behöva förstärkas riktigt rejält.

För tjeckerna handlar det om att dra nytta av sin offensiv. De andra lagdelarna är klart underlägsna Sverige, Ryssland och Kanada.

Senaste fem turneringarna: Brons, Guld, 6, 5, 7.
Nyckelspelaren: Milan Michalek fick vid 27 års ålder sitt genombrott med Jason Spezza vid sin sida den här säsongen. Stor och oerhört målfarlig.
Sverigebekantingar: Tre av tjeckernas backar har spelat i Sverige. Det handlar om Tomas Mojzis, Miroslav Blatak och Petr Caslava.
NHL-spelare: Fem.

4. DANMARK
Norge eller Danmark. Något av våra grannländer kommer att knipa den sista slutspelsplatsen och i nuläget känns det som att norrmännen kanske får stryka lite på foten.

Det finns massor av fina kvaliteter i Danmark. Bland annat fyra NHL-spelare och en alldeles utmärkt målvakt i Frederik Andersen. Dansk hockey rör sig framåt med stormsteg och eftersom kampen om den sista kvartsfinalplatsen med all sannolikhet står mellan Danmark och Norge lär det bädda för ett glödhett möte.

Hålen i Danmarks trupp hittar man så klart en bit ned i formationerna, men det här är sannolikt ändå det starkaste danska lag som någonsin ställts på is.

Senaste fem turneringarna: 11, 8, 13, 12, 10
Nyckelspelaren: Frans Nielsen är nationens bästa spelare och en nyckelfigur i ett New York Islanders som växer sig allt starkare.
Sverigebekantingar: Över ett dussin spelare i Danmark spelar eller har spelat ishockey i Sverige.
NHL-spelare: Philip Larsen, Jannik Hansen, Lars Eller och Frans Nielsen. Därmed har Danmark lika många NHL-spelare som Finland.

Scanpix


5. NORGE

Norrmännen kan vara stolta över hur ishockeyn utvecklas i landet. Dessvärre saknar man lite av de spetskvaltieter som Danmark har tack vare sina fyra NHL-stjärnor.

Norrmännen har dock mycket annat som är bra. Bland annat en nybliven SM-guldmedaljör och flertalet meriterade elitseriespelare. Men man har som sagt inga superstjärnor i laget samtidigt som målvaktssidan känns klart skakigare än Danmarks. Det är två viktiga punkter som kommer att stoppa Norge från att nå kvartsfinal i årets VM-turnering.

Senaste fem turneringarna: 6, 9 ,11, 8, 14
Nyckelspelaren: Ole-Kristian Tollefsen var lagkapten i Modo den här säsongen och är nyligen värvad till Färjestad. Stor, tuff men inte oäven med puck. Hörnstenen i det norska landslaget.
Sverigebekantingar: Precis som för danskarna har möjligheterna att komma till Sverige och spela ishockey betytt oerhört mycket för landets egen talangutveckling. Nästan alla spelare i laget har en bakgrund inom svensk ishockey.

6. LETTLAND
Som vanligt. Det finns inte jättemycket att ta av ishockeynationen Lettland. Men nationen får ändå fram en handfull duktiga spelare då och då. I år får NHL-meriterade Kaspars Daugavins och Oskars Bartulis åter sällskap av rena inventarier i VM-laget.

Utöver den duon finns ett antal spelare som är bofasta i KHL och ett par från Finland men laget måste ändå fyllas ut av spelare som förtjänar sitt levebröd i obskyra ligor i Kazakhstan och Vitryssland. Lettland har inte heller någon bergsäker sista utpost som flera andra länder i samma situation.

Jämnheten är dock bättre än hos både Italien och Tyskland och letterna ska kunna säkra spel i A-gruppen ytterligare ett år.

Senaste fem turneringarna: 13, 11, 7, 11, 13
Nyckelspelaren: Kaspars Daugavins har lyckats slå sig in i Ottawa Senators den här säsongen. Följsam skridskoåkning och bra näsa för mål.
Sverigebekantingar: Atvars Tribuncovs, Rodrigo Lavins och Kristjanis Redlihs.
NHL-spelare: Kaspars Daugavins är ensam ordinarie NHL-spelare. Ytterligare ett par spelare har meriter från NHL.

Imago


7. TYSKLAND

Tidigare krigade Tyskland om att rankas sexa eller sjua i världen men konkurrensen i dag är tuff och tysk hockey rör sig inte framåt i raketfart. Två länder som återfinns i samma grupp, Norge och Danmark, har blåst förbi med hästlängder redan nu och för tyskarna handlar det om att hålla italienarna bakom sig.

Truppen är förstärkt av en del spelare födda i Nordamerika och Ryssland men den klarast lysande stjärnan är en egen produkt. Tvåvägscentern Marcel Goc gör ett gediget jobb i NHL och får en stjärnroll här. Resten av laget är till stora delar kompetent men inte skrämmande.

Det blir ännu en tuff turnering för tyskarna.

Senaste fem turneringarna: 7, 4, 15, 10, 9
Nyckelspelaren: Marcel Goc, tveklöst. 28-åringen gör ett mycket bra jobb som tredjecenter i Florida Panthers men får finna sig i att ta mer offensivt ansvar i landslaget.
Sverigebekantingen: Christoph Schubert känner vi igen från en misslyckad sejour i Frölunda.
NHL-spelare: Marcel Goc. Ytterligare ett par spelare har NHL-rutin.

8. ITALIEN
Med en handfull nordamerikaner till hjälp har jojo-laget Italien återigen tagit sig in i internationell ishockeys finrum. Men sannolikt får man svårt att hålla sig kvar. Det sämst placerade laget i varje grupp degraderas automatiskt och Stockholmsgruppen är supertuff för de sämre lagen.

Lettland och Italien kommer att göra upp om att slippa sistaplatsen och på pappret ser balterna ut att ha bäst förutsättningar för att göra det. Italien har en del hyggliga spelare men de flesta kämpar för att hålla allsvensk klass och några stjärnor finns egentligen inte.

Senaste fem turneringarna: Guld i B-VM, 15, Guld B-VM, 16, 12
Nyckelspelaren: Som alltid i de svaga lagen faller mycket på förstemålvaktens axlar. I Italiens fall heter han Daniel Belissimo vars spel motsvarade hans namn i BIK Karlskoga den här säsongen. Spelar i Timrå nästa säsong och är född i Kanada.
Sverigebekantingen: Förutom Belissimo har även Giulio Scandella provat lyckan i Sverige.
NHL-spelare: Inga. Tre spelare har AHL-rutin dock.

Sammanställning: Henric Larsson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×