Rögle - Scanpix
 
Ishockey > Elitserien

Kenny: "Vi slåss om slutspel - sen kan allt hända"

Kenny: "Vi slåss om slutspel - sen kan allt hända"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 09/09/2012 kl 21:54
Rögle-legendaren Kenny Jönsson varnar för att Ängelholms-klubben kan bli en skräckmotståndare i ett slutspel. "Los Angeles Kings är ett exempel på hur det kan gå bara man tar sig till slutspel", säger Jönsson till eurosport.se.
 

För tredje gången sedan Elitserien grundades för 37 år sedan heter en av nykomlingarna Rögle BK. Den gemensamma nämnaren i de tre upplagor som tagit Ängelholmsklubben till finrummet heter Kenny Jönsson. När Rögle för 20 år sedan tog steget upp var "Kung Kenny" med - då som 17-årig supertalang.

- Det var ett modernt bygge där vi hade värvat ihop en massa fina stjärnor, bland annat Kari Eloranta, Heinz Ehlers och (målvakten) Kenneth Johansson. En satsning som lyckades, säger Kenny Jönsson.

Och din egen roll?
- Den blev större och större ju längre säsongen led. Jag fick förmånen att kampera ihop med (finske legendaren) Kari Eloranta. Han lärde mig massor.

UNDERDOGS - SOM 2008
Den andra gången Rögle tog klivet upp i Elitserien var 2008. Kenny Jönsson hade återvänt efter ett decenniums framgångsrikt NHL-spel, men fick harva fyra år i allsvenskan innan laget äntligen lyckades i kvalserien.

- Det var drömmen, det var därför jag kom hem, säger Jönsson som ser många likheter med laget som gick upp 2008 - och det gäng som storskrällde i våras.

- Vi hade ett lag som ingen riktigt trodde på, så det var väldigt likt så som det var den här gången. Vi kom som riktiga underdogs.

Jo, nog var Rögle underdogs även i våras. Laget som under hösten gick kräftgång i seriespelet lyckades precis kvalificera sig för playoff. Väl där fixades avancemang först efter ett drama i sista omgången. Ett uträknat ängelholmsgäng utklassade Oskarshamn med 7-0 och snuvade både Malmö och just Oskarshamn på den sista kvalserieplatsen.

"GICK KNAGGLIGT"
Och Kenny Jönsson hade ett finger med i spelet även den här gången. När huvudtränaren Björn Hellkvist i november tvingades sluta på grund av sin parkinson-sjukdom, tog Jönsson sitt ansvar när han gick in och assisterade nye tränaren Dan Tengnes.

- Det gick lite knaggligt för Rögle. Efter Björns sjukdom fick jag och Dan Tangnes gå in och stötta upp Roger Hansson. Det är alltid roligt när det lyckas och man kan komma in och bidra med energi.

I kvalserien chockade Rögle ännu en gång. Den 3 april, mitt under matchen mot Örebro, var saken klar. Timrå besegrade Leksand - ett resultat som betydde att Rögle säkrat andraplatsen och elitserieavancemanget.

RVAT NAMNKUNNIGARE
Den här gången har klubben satsat lite annorlunda än 2008. Etablerade stjärnor som Fredrik Warg, Mike Iggulden och Lasse Kukkonen ska se till att mixen mellan värvat och hemvävt blir optimalt blandad.

- Vi har värvat betydligt namnkunnigare den här gången och det är nog det vi behövde. Vi har behållit stommen från i fjol och tagit upp ytterligare nån junior. Jag tycker det är en bra modell för Rögle BK att arbeta vidare på. Vi breddar från egna leden sen köper vi spetsen, säger Kenny Jönsson.

"SKJUTER LIDSTRÖ M-SKOTT"
Som assisterande tränare med ansvar för lagets försvarare har Kenny Jönsson fått tre nya namn. Tre riktigt vassa nyförvärv, menar han.

- Lasse Kukkonen har jättemycket rutin både från landslaget, NHL och KHL. Han är en fantastisk hockeyspelare. En typisk finne med ett jävla vinnarhumör som smittar av sig på hela truppen.

Hur mä rks det?
- På träningar blir han förbannad om hans lag förlorar småtävlingar och de får göra armhävningar. Men även på matcher märks det. Han säger kloka saker och blir en bra ledare både på och av isen.

Amerikanen Tom Preissing är ett annat backförvärv. 33-åringen har fler än 300 NHL-matcher på meritlistan.

- Han är en offensiv back som är väldigt bra från blålinjen. Men han är också betydligt bättre defensivt än vad rapporterna säger.

En ny Ilkka Heikkinen, Växjöbacken som gjorde nästan 20 mål förra å ret?
- Nja, han gör nog inte 20 mål. Men 25 assist kanske. Han skjuter mer så att andra kan göra målen.

Som Lidströ m?
- Lite Lidströmskott har han, ja. Antingen så att någon kan styra eller sätta en retur.

Och Martin Strbak?
- Han är också en väldigt bra tvåvägsspelare, en stor och stark kille som har massor av rutin från KHL och landslaget. Han vet vad som kommer krävas dag ut och dag in och blir väldigt nyttig. Han är väldigt vältränad för att vara 38 år gammal.

INSPIRERAS AV KINGS
På torsdag släpps pucken i Lindab Arena. Rögle möter Luleå i elitseriepremiären och intresset i hockeytokiga Ängelholm är som vanligt på topp.

- Det blir mer och mer snack. Jag tror alla är exalterade och har stora förväntningar på oss. Vi ska vara med och slåss, framförallt om en slutspelsplats men sen är vi ett bra exempel på att i slutspel kan allt hända.

Ni går fö r guld, med andra ord?
- Är man inte med för att vinna, då har man fel inställning och är i fel lag. Los Angeles Kings (skrällvinnare av Stanley Cup 2012) är ett annat exempel på hur det kan gå bara man tar sig till slutspel. Det händer då och då.

Slutligen, är du fortfarande "Kung Kenny" på Ä ngelholms gator?
- Haha, det vet jag inte, det får andra uttala sig om. Jag försöker vara samma människa som jag alltid varit. Jag försöker vara glad och skriver autografer när folk kommer fram till mig på stan. En dag kommer de inte göra det och då vill jag inte ångra något.

***

KENNYS VAL:

Ren bil eller rent samvete?
- Rent samvete.

Bar i källaren eller bar ö verkropp?
- Bar i källaren.

Long Island eller Ven?
- Long Island, New York? Ja, absolut.

Ä rlighet eller seger?
- Seger.

Aftonbladet eller Expressen?
- Expressen.

Hardy Nilsson eller Bengt-Å ke Gustafsson?
- Bengt-Åke

Malmö eller Malta?
- Haha, Malta då, för sol och semester.

Flö rtkula eller flirt på krogen?
- Flörtkula i så fall.

1880-tal eller 1980-tal?
- Varför inte 1880-tal, det har jag ju inte upplevt.

Jens Dahlkvist - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×