Rosén - Eurosport
 
Ishockey > Elitserien

Rosén: "Jag hatar vampyrer - det är det värsta jag vet"

Rosén: "Jag hatar vampyrer - det är det värsta jag vet"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 12/09/2012 kl 15:09
Poängkungen Robert Rosén lämnade AIK för hembygdens Växjö Lakers. I en intervju med eurosport.se berättar han om känslorna inför att komma tillbaka till Stockholm - nu i bortadress.
 

Efter en anonym säsong i Modo genomgick Robert Rosén en metamorfos och blev AIK:s och hela Elitseriens poängkung i fjol. Efter sommarens mest uppmärksammade övergång ska han försvara sin position - men nu på hemmamarker. 25-årige Rosén är tillbaka i Växjö, klubben där elitkarriären startade för sju år sedan.

- Jag tycker det är jätteskönt och härligt att komma tillbaka till grabbarna här. Det finns många i laget som jag är väldigt bra kompis med, säger han.

"VI ÄR DÄR FÖR ATT SPELA HOCKEY"
Robert Rosén gjorde 21 mål och 39 assists för AIK förra säsongen. Men strax efter att "Gnaget" åkt ut slutspelet efter en sjumatcherssemi mot Skellefteå slog bomben ned. Den spelskicklige centern ville bort från Stockholm. I ett öppet brev berättade han att sambons epilepsi under våren blivit värre - och att han därför ville flytta hem till Småland för trygghetens skull.

Växjö betalde fem miljoner kronor till AIK för att lösa Rosén från kontraktet. Men trots den ekonomiska profiten och Roséns förklaring har besvikelsen bland AIK-fansen varit stor. Den 6 oktober gästar Växjö Lakers Stockholm för första gången i höst. Robert Rosén är osäker på vad som väntar.

- Det är svårt att säga hur det kommer att bli. Det är alltid speciellt att möta ett lag man spelat i och där man känner många spelare. Jag tyckte det var speciellt att möta Modo och Växjö i fjol.

Men då var du inte huvudperson på samma vis?
- Nej, det är sant. Det är svårt att förbereda sig på något speciellt vis, eftersom jag inte vet hur det kommer att bli. På något vis får jag koppla bort det, det är ändå hockey vi är där för att spela. Sen får jag se efter matchen hur det var.

"MER ETT EVANEMANG NU"
Robert Rosén spelade fyra säsonger med Växjö Lakers mellan 2006 och 2010, då laget spelade i allsvenskan. Hockeyintresset var stort i staden redan då, men inte på samma sätt som nu.

- Det är verkligen på topp. Det känns som att varje människa här bara längtar till att det ska dra igång. De är entusiastiska och vi kommer verkligen ha stöd i ryggen. Det är mer av ett evanemang nu med den nya arenan (Vida Arena, som invigdes inför premiären i fjol). Folk vill komma fram och prata hockey med oss, innan var det bara de som var och kollade som kom fram.

"EN TACKSAM POSITION"
På försäsongen har Robert Rosén varit en dominant länk mellan finske veteranen Tomi Kallio och Gislavedssonen Gustav Hjalmarsson i lagets förstakedja.

- Vi har olika egenskaper som fungerar bra ihop. Kallio är en sniper, en avig spelare. Hjalmarsson står för styrkan i femman.

Och du då?
- Ja, det kan man verkligen fråga sig. Jag är länken som ligger mellan dem och backarna. Den som säkrar hemåt.

Verkligen?
- Haha, nja, men det ligger lite sanning i det. I den ytan får jag väldigt mycket puck och blir delaktig i spelet. Jag ska inte säga att det blir lätt, man jag får väldigt mycket yta att hitta lägen för de andra i den rollen. Det är en tacksam position.

NHL KÄNNS AVLÄGSET
Blygsam och ödmjuk är två ord som väl beskriver Robert Rosén. I alla fall utanför isen. Det är också adjektiv som går igen när han pratar om sina personliga mål inför säsongen.

- Mina mål är att varje säsong utveckla mig eget spel och på så sätt bli en bättre hockeyspelare. Att träna hårt och att vara ödmjuk, då hjälper man laget på bästa sätt.

Tre Kronor?
- Självklart vill jag vara med där igen. Jag hoppas verkligen att jag ger mig själv chansen att få fler möjligheter där. Det är absolut något jag vill göra igen.

Du är odraftad, hur går NHL-tankarna?
- Nej, jag vet inte. Visst, skulle jag få chansen där hade det varit oerhört häftigt. Men det känns så avlägset så det är inget jag går och tänker på.

Har du något favoritlag?
- Nej, inte direkt. Men jag höll lite på Colorado när jag var liten.

MÅLET ÄR SLUTSPEL
Förra säsongen inledde nykomlingen Växjö sprudlande. Efter en stark höst kom verkligheten ikapp smålandslaget och kvalseriehotet var reellt under våren. Men efter att ypperligt avslutat grundserien ordnade Växjö kontraktet och slutade nia, med bara två poäng upp till en slutspelsplats.

I år ska det bli ännu lite bättre.

- Stora delar av laget är kvar och får göra sitt andraår. Jag tyckte själv förra året att det blev mycket lättare, när jag gjorde min andra säsong. Laget har alla förutsättningar att lyckas.

Vad betyder lyckas?
- Först och främst att ta sig till slutspel.

***

ROSÉNS VAL:

Carolina Klüft eller Usain Bolt?

- Usain Bolt. Jag tycker han är för härlig, den coolaste friidrottaren som finns.

Psykotisk eller apatisk?

- Jag vet knappt vad det betyder... Apatisk.

Fantasi eller verklighet?

- Verklighet.

Tre Kronor eller en miljon kronor?

- Tre Kronor.

Springsteen eller Ledin?

- Springsteen.

Smör eller grädde?

- Den var svår... Grädde.

Vampyr eller Vampola?

- Vampola! Jag hatar vampyrer, det är det värsta jag vet.

Text-tv eller Twitter?

- Text-tv.

Strindberg eller J.K Rowling?

- Usch, vilket val... Rowling.

Jens Dahlkvist - eurosport.se
Obs! Bilden är ett montage

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×