Linköping-AIK - Scanpix
 
Ishockey > Elitserien

ELITSERIEGUIDEN: "Roger Melin misslyckas inte"

ELITSERIEGUIDEN: "Roger Melin misslyckas inte"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 10/09/2012 kl 14:57
eurosport.se:s hockeyreportrar tror att Roger Melin lyckas lotsa en ojämn LHC-trupp till ett nytt slutspel den här säsongen.
 

Målvakter: Är det här Christian Engstrands år? LHC-ledningen verkar uppenbarligen ha den förhoppningen. Annars hade de ju inte ersatt meriterade och den under fyra år solklare förstemålvakten Fredrik Norrena, med blott Andreas Andersson. 33-årige Andersson är en habil väktare, inget snack om det. Men ett förstaval för ett lag som siktar på att gå hela vägen känns han inte som. Nej, Engstrand it is. För inte ska väl Axel Brage, som de senaste fyra åren varit utlånad till allsvenska bottenlag, kunna utmana. Nej, Engstrand IT IS. Det kan gå vägen och leda till brakgenombrott. Men det kan också gå käpprätt åt skogen.

Christian Engstrand och Andreas Andersson.

Backar: Niclas Hävelid och Magnus Johansson tuffar på. Elitseriens äldsta duo har båda fyllt 39, men är fortfarande viktiga kuggar i LHC:s defensiv. Det lär även strålande nyförvärvet Daniel Grillfors bli. Och, så klart, juniorvärldsmästaren Mattias Bäckman som efter en ljus vår även fick debutera i Tre Kronor. Bakom dem ser det nämligen tomt ut. Daniel Rahimi är, precis som Grillfors, inhämtad från HV71 och lär få gott om speltid, men honom är jag inte alls lika förtjust i. En tacklingsmaskin med svag skridskoåkning som inte är så bra defensivt som hans rykte säger. Klas Dahlbeck kommer att saknas stort.

Niclas Hävelid, Daniel Grillfors, Mattias Bäckman, Magnus Johansson, Daniel Rahimi, Linus Hultström, Albin Lorentzon, Jonatan Nielsen.

Scanpix

Forwards: Inga tjecker. Men väl en Mattias Weinhandl. Lovorden har haglat över den 32-årige smålänningen och jag tror jag hört omdömet ”Han ser fit ut” så många gånger att jag vill spy. ”Weinis” är så klart en av Elitseriens allra bästa spelare och kommer bli en attraktion i höst. Det kan även Carl Söderberg bli. Han visade under sitt första Linköpingsår vilken strålande spelare han är – och får malmöiten bara vara helt skadefri kan han mycket väl vinna poängligan. Den av Roger Melin handplockade Johannes Salmonsson, suveräna Luleåköpet Simon Hjalmarsson och underskattade Jonas Almtorp är tre andra fräsiga nyförvärv. Och så allsvenska sensationen Eric Himelfarb då… Och så spelare som Andreas Jämtin, Robin Figren och Pär Arlbrandt som redan fanns i truppen då… Linköping har en ruskig bredd i forwardsledet och någon eller några pjäser kommer nog att muttra om för lite istid under hösten.

Mattias Weinhandl, Pär Arlbrandt, Robin Figren, Johannes Salomonsson, Simon Hjalmarsson, Jonas Almtorp, Andreas Jämtin, Eric Himelfarb, Carl Söderberg, Christopher Fish, Erik Lindhagen, Joachim Nettermark, Sebastian Ottosson. Sebastian Karlsson.

Tränare: Roger Melin. En applåd till Linköping som lyckades få Melin att återvända. Stockholmaren känns som helt rätt namn att skapa lite trygghet i ”Cluben” efter det kaotiska fjolåret med ”Säcken” och sedan Lückner vid rodret.

Eurosport

Nyckelspelaren: Magnus Johansson. Lagkaptenen med det fantastiska spelsinnet har droppat tio poäng per säsong de senaste åren. I fjol gjorde han trots det 29 pinnar för klubben som han debuterade i för 22 (!) år sedan. I ett lag med undermåligt tunn backbesättning kommer Johansson bli lika viktig som alltid, både på och utanför isen.

Genombrottet: Mattias Bäckman. Kanske är det fel att säga att en spelare som redan debuterat i Tre Kronor kan få ett genombrott. Men det landslag som Bäckman debuterade i saknade, förutom alla NHL- och de flesta KHL-proffsen, representation för de fyra lag som spelade SM-semifinal. I år kommer 19-åringen få dra ett tungt lass i Linköping och jag tror att den unge backen kan komma att debutera i ”riktiga” Tre Kronor också.

Floppen: Målvakterna. Som skrivet ovan: Det kan gå vägen, det kan gå åt helvete. Min känsla just nu lutar åt det sistnämnda.

Dahlkvists dom: SJUA. Hade Linköping haft lika bra målvakter och backar som de har forwards hade vi lika gärna kunnat skicka guldmedaljerna till Östergötland redan nu. Men de har ju inte det. Väldigt långt ifrån. Nu finns det inte en chans att Cloetta får dela ut guldgodis i april. Men att Roger Melin skulle misslycka fixa en slutspelsplats, nej det tror jag inte.

Larssons dom: SJUA. LHC är ett ihåligt lag och kommer vara mycket känsliga för skador. Mattias Weinhandl är inte samma spelare som när han lämnade laget och klubben har ett mycket tufft fjolår att återhämta sig ifrån. Utöver det har man två andremålvakter längst bak och en skakig defensiv när Hävelid och Johansson inte är på banan. Men visst finns det gott om skickliga offensiva spelare och Linköping kan säkert spela rolig ishockey emellanåt. Trumfkortet står dock bakom spelarbänken. Roger Melin kommer att lotsa det här laget till slutspel.

eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×