Lockout NHL Money - Imago
 
Ishockey > Elitserien

Larsson: Slopa hyckleriet - nu öppnas dammluckorna

Larsson: Slopa hyckleriet - nu öppnas dammluckorna

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 08/10/2012 kl 11:21
eurosport.se:s hockeyreporter Henric Larsson tycker att Växjö fattar rätt beslut och tror att NHL-spelare snart kommer att välla in över Sveriges gränser. "Vad har lag som Växjö egentligen att förlora?", frågar sig Larsson.
 

Frestelsen blir alltså för stor även hos Växjö Lakers. Klubben har tappat en rad viktiga spetsspelare under sommaren och det sedvanligt svåra andraåret kan bli en riktig mardröm för smålänningarna.

Nu börjar paniken komma smygandes och då betyder överenskommelser i stort sett ingenting. Klubbledningen är inte dummare än att de fattar att de med ett par världsstjärnor skulle kunna förbättra sitt tabelläge och undvika Kvalserien.

Och varför skulle de inte resonera så?

De har en lagstadgad möjlighet att göra just så och varför man skulle låta storklubbar som endast ser om sitt eget hus styra beslut i en riktning som absolut inte gynnar en klubb i deras läge?

Jag menar, vad har de egentligen att förlora?

De största kritikerna hävdar bestämt att det är ett ekonomiskt vågspel att ta in NHL-spelare och att det kan skada svensk hockey på sikt. Men faktum är att svensk hockey åtta år efter den senaste lockouten står starkare än någonsin och att inget svenskt hockeylag har fått lida ekonomiska kval som ett resultat av att man förstärkte sina trupper med NHL-spelare.

Visserligen kan enskilda klubbar bli sportsligt lidande av att hänga upp produktionen på ett fåtal spelare men de har ansvar för sitt eget sportsliga välbefinnande och att hävda att det leder till att svensk hockey blir lidande är ett oerhört långsökt resonemang.

I själva verket har klubbar som HV 71 och Färjestad fått med sig sina fans och sina konkurrenter på en linje som enbart gynnar de som redan har makt och pengar i svensk ishockey.

Det är givet att det är krislagen som kommer att vika sig först. Modos sportsliga ängslighet och prekära skadeläge fick dem att ta in Alexander Steen och Frölundas vikande publiksiffror och svaga hemmaspel ledde till att Matt Duchene blev klar för klubben i förra veckan.

Det spelar egentligen ingen roll vilka skäl de gömmer sig bakom. Det vimlar av lediga NHL-spelare och nästan samtliga klubbars yttersta ambition är att lägga vantarna på dem oavsett vad de uttrycker för önskan utåt.

Svenska Hockeyligans omskriva överenskommelse fick sig en rejäl open ice hit när konkurrensverket underkände den och ytterligare två när Frölunda och Modo valde att gå sin egen väg. Det känns ärligt talat bara som en tidsfråga innan hela fasaden rämnar och dammluckorna öppnas helt.

Det slutna lilla sällskapet har ändå redan tummat på sina regler genom att fortsatt inkludera Brynäs i gemenskapen sedan Gävlelaget skickligt navigerat runt det stolpiga regelverket och plockat in en okontrakterad NHL-back. Så frågan är hur mycket den här överenskommelsen egentligen är värd i dag?

Årets Elitserie känns iskall i en tid när man hade kunnat skapa hockeyfest och den frestelsen kommer ingen att kunna stå emot i slutändan.

Henric Larsson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×