Ville Lajunen - Imago
 
Ishockey > Elitserien

Elitseriepremiär: Läget i lagen

Elitseriepremiär: Läget i lagen

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 13/09/2012 kl 19:09
Bara timmar återstår. Klockan 19:00 startar årets elitserieishockey. Så här är läget i de tolv lagen inför seriestarten.
 

Skellefteå-Modo

Västerbottens hockeystolthet får klara sig utan viktige Jimmie Ericsson. Lagkaptenen är ännu inte fullt återställd efter sin sommaroperation (Läs mer här) och missar första veckans seriespel. Även poängmaskinen Pierre-Edouard Bellemare är ett tungt avbräck. Talangfulla backduon Petter Granberg och John Klingberg är även de skadade.

- Visst saknar vi några spelare, men truppen är bred. Vi har fyra femmor att tillgå, så vi kommer inte att plocka in några juniorer till den här matchen, säger assisterande tränaren Stefan Klockare lugnande till klubbens hemsida.

I Modo är hemvändaren Samuel Påhlssons långtidsskada ett jätteavbräck. Den rutinerade 34-åringen missar hela höstsäsongen efter att ha slitit av hälsenan på försäsongen. I premiären saknad laget också nyckelbensskadade Mattias Ritola.

- Självklart är det tuffa smällar för oss, säger tränaren Ulf Samuelsson till modohockey.se. Men vi har under våra sista matcher under försäsongen sett att Morten Madsen tagit ett stort ansvar på en centerplats och nye Tomas Marcinko hoppas vi också ska kunna kliva in och ta istid.

Timrå-AIK

I bottentippade Timrå är veteranen Jonathan Hedström inte riktigt premiärfit. 34-åringen vilas mot AIK, men är i träning igen efter sina ljumskbesvär. Defensive forwarden Robin Lindqvist missar matchen på grund av skada.

- Jag har en förväntansfull känsla i kroppen. Vi har ju mött AIK en gång på försäsongen (Timrå-seger, 2-1) så lite tid har vi naturligtvis lagt på att analysera den matchen, säger nye tränaren Tomas Montén till timraik.se.

AIK får vara utan backen Stefan Johansson som är handskadad och, enligt aftonbladet.se, stjärnförvärvet Björn Melin som har en muskelknytning i ena skinkan. Veteranbacken Josh MacNevin ansluter först nästa vecka då hans artistkontrakt börjar.

En som är optimistisk inför seriestarten är forwardstanken Patric Blomdahl.

- Det ska bli jättekul att lira. Timrå har hemmaplan och kommer jobba livet ur sig, säger 28-åringen till AIK:s hemsida och tippar:

- Vi vinner med 4-1. Jag gör två mål.

Brynäs-Växjö

Brynäs har backen Lars Jonsson uppsatt på skadelistan i några veckor till. Men annars är det ett friskt mästarlag som inleder säsongen i Läkerol Arena. Gamle storbacken Per Djoos 18-årige son Christian väntas ersätta Jonsson.

- Jag minns att vi vann fyra av våra fem matcher mot dem (Växjö) under förra säsongen, säger Brynäs nye lagkapten Jörgen Sundqvist till klubbens hemsida.

Ett skadefritt Växjö startar med Linköpingsförvärvet Fredrik Norrena i mål. Tim Heed kommer att inleda som sjundeback.

- Men Heed kommer att växlas in lite här och där och han kommer att spela i powerplay, säger tränaren Janne Karlsson till vaxjolakers.se.

- Känslan är riktigt bra, det är som sagt nu det börjar och jag kan bara säga att känslan i gruppen är bra, fortsätter Karlsson.

Rögle-Luleå

Nykomlingen Rögle kommer till spel utan nye backen Martin Strbak. "Det blir bättre och bättre, men jag kan inte spela i premiären", säger han till hd.se. Förutom den rutinerade försvararens frånvaro är det ett friskt skånegäng som tar emot Luleå i kväll. I mål står Martin Gerber.

- Det finns inte många arenor som kan bjuda på den ljudkuliss och det tryck som är här i Lindab Arena. Det är något vi är stolta över, säger tränaren Dan Tangnes till Rögles hemsida.

Luleå har backen Fredrik Svensson ljumskskadad och forwarden Sami Sandell knäskadad. Men tillbaka i uppställningen - efter över ett års konvalescens - är Cam Abbott. Han kommer troligen spela i en kedja med tvillingbrodern Chris och Modonyförvärvet Anton Hedman.

- Det är lite pirrigt och ovisst, det är alltid en speciell känsla, säger tränaren Jonas Rönnqvist till luleahockey.se.

Färjestad-HV71

Marius Holtet är ryggskadad i hemmalaget, det betyder att talangen Max Görtz tar en tröja i kedjan tillsamans med Per Åslund och Joakim Hillding. Även Johan Larsson, som rehabar efter en höftskada, saknas i premiäruppställningen. I allra sista stund har det dessutom framkommit att backförvärvet från KHL, finländaren Ville Lajunen missar matchen eftersom 23-åringen ännu inte är registrerad som Färjestadspelare hos svenska ishockeyförbundet.

- Det blir säkert en stenhård och tuff match liknande kvartsfinalserien, men det är bara bra - det är så hockey ska spelas, säger värmlänningarnas tränare Leif Carlsson till klubbens hemsida.

HV71 har värvat landslagsbacken Daniel Fernholm. Men 28-åringen väntas bli presenterad på Kinnarps Arena i kväll och finns inte med i laguppställningen. Smålänningarna har en kärnfrisk trupp och kommer laddade till Karlstad i kväll.

- Jag vill se att vi hittar en väg att ta poäng mot Färjestad i kväll och få en bra start på serien, säger tränaren Ulf Dahlén till HV71:s hemsida.

Frölunda-Linköping

Ett skadefritt indiangäng tar emot Linköping på Scandinavium i premiären. Tränaren Kenta Johansson plockar fram två namn som kan bli avgörande i kväll.

- Fredrik Sjöström har sett väldigt bra ut och kedjan med Nicklas Lasu, Fredrik och Mikael Johansson hoppas jag mycket på. Sedan tycker jag att Viktor Svedberg tagit ytterligare ett steg i sin utveckling och blivit en bar elitserieback, säger Johansson till Frölundas hemsida.

Linköping inleder säsongen med Christoffer Engstrand mellan stolparna och har, precis som hemmalaget, inga skadebekymmer.

- Samtliga är redo för match, säger assisterande tränaren Magnus Hävelid till klubbens hemsida.

Jens Dahlkvist - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×