Skellefteå AIK jublar mål mot Brynäs SM-final 2012 - Scanpix
 
Ishockey > Elitserien

GUIDEN - Skellefteå: "Det blir guldfest"

GUIDEN - Skellefteå: "Det blir guldfest"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 13/09/2012 kl 13:45
eurosport.se:s Jens Dahlkvist tror att tredje gången blir gillt för Skellefteå. "Det blir guldfest i för första gången sedan Hårde Hardy spelade", skriver han.
 

Målvakter: Joacim Eriksson har blivit precis den målvakt som västerbottningarna hade hoppats på för två år sedan. Tillhör topp tre på svensk mark och levererar nästan varje dag. Bakom honom finns Markus Svensson som revanscherade sig efter en tung start i AIK:s mål - han är värvad för att vakta båsdörren och kommer att få vänja sig vid att göra det nästan varje match.

Backar: Om ett lag som Skellefteå har en svag lagdel så är det backsidan - inte för att den på något sätt är dålig men det saknas en riktig stjärna. Anders Forsberg kan formera fyra starka backpar men det krävs en lite brantare utvecklingskurva hos spelare som Niclas Burström, Fredrik Styrman och John Klingberg eller ett nyförvärv för att backbesättningen ska kännas riktigt vass.

Forwards: Skellefteå har varit oerhört målglada de senaste säsongerna och det finns ingen anledning att tro att det skulle förändras i år. Laget har minst tre spelare som skulle kunna vinna hela Elitseriens poängliga och en till synes oändlig mängd alternativ framåt. Men det finns inte bara poängmakare utan även slitvargar som Johan Forsberg, Erik Forssell och Pontus Petterström som sliter livet ur sig varje kväll. Allt detta kryddas med en handfull unga spelare mellan 20-22 år som alla kan ta ett par kliv framåt i hierarkin i vinter. Det här är Elitseriens bästa anfall.

Tränare: Det finns ingen tränare som andas och lever ishockey på samma sätt som Anders Forsberg. Som tidigare scout är han oerhört noggrann i allt han gör och en mästare på att finna rätt roller åt sina spelare. Taktiskt väldigt skicklig och oerhört samlad i båset. Ingen pådrivare - det får andretränaren Bert Robertsson stå för.

Nyckelspelaren: Det är svårt att veta vem man ska välja men Joakim Lindströms samlade skicklighet är det få spelare som rår på i svensk hockey. 28-åringen har i stort sett allt man kan kräva av en producerande forward och kan mycket väl vinna Elitseriens poängliga den här säsongen.

Genombrottet: Lille Niclas Burström skulle behöva bli ännu starkare men tog ytterligare ett par kliv framåt i sitt spel ifjol. I årets SAIK finns det utrymme att växa till en viktig pjäs i försvaret och nu måste Burström ta chansen.

Floppen: Det känns allt annat än givet men Ryan Vesce hade en skadedrabbad säsong ifjol och fick kämpa för att hitta tempot igen.

Larssons dom: TVÅA. Skellefteå har varit nära två år i rad och har fått behålla i stort sett alla spelare man ville ha kvar efter finalserien ifjol. Framåt finns det alla tänkbara verktyg för framgång och Joacim Eriksson är en mycket säker sista utpost. I båset står Anders Forsberg och Bert Robertsson som är Elitseriens bästa tränarduo. Det enda frågetecknet finns bland lagets backar som är en lite väl jämntjock massa. Jag tror på en ny SM-final.

Dahlkvists dom: ETTA. Tredje gången gillt? Efter två raka finalförluster tror jag att klurige Anders Forsberg lyckas ta sitt Skellefteå AIK hela vägen. Laget har sluppit en sådan massflykt som i fjol, har ett fantastiskt intressant målvaktspar – och en Joakim Lindström som är med från start. Det blir guldfest i Skellefteå för första gången sedan Hårde Hardy spelade.

eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×