Jason Krog, HV71, avgör mot Frölunda - Scanpix
 
Ishockey > Elitserien

ELITSERIEGUIDEN - HV71: "Har värvat bäst i hela serien"

ELITSERIEGUIDEN - HV71: "Har värvat bäst i hela serien"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 12/09/2012 kl 19:47
Både Henric Larsson och Jens Dahlkvist tippar HV71 högt upp i tabellen. Men Larsson lägger in en brasklapp: "Frågetecknet är Ulf Dahlén".
 

Målvakter: Gustaf Wesslau är inhämtad, Daniel Larsson är bortlämnad. Ett vasst drag av jönköpingsklubben som på det viset stärkt sin sista utpost med råge. ”Vesslan” gjorde det bra i ett sjunkande djurgårdsskepp under fjolåret och kamperar i HV71 ihop med intressante talangen Jonas Gunnarsson. Ett av seriens absolut bästa par.

Backar: Har tappat fyra brickor, men bara Daniel Grillfors och Adam Almqvist lär saknas. HV71 klarar sig utmärkt utan både Daniel Rahimi och Noah Welch. Den enda som plockats in som ersättare är Elias Fälth från Luleå, och det är ett enastående förvärv. Jönköpingslaget kan ståta med en bra samling backar där Mattias Karlsson, David Petrasek och Mikko Luoma står ut som extra viktiga kuggar.

Forwards: Här har laget tappat lite sedan i fjol. Förvisso har Rhett Rakhshani varit formidabel under försäsongen, samtidigt som Marcus Nilson säkert går mot en ny vår. Men det är stora tomrum de, tillsammans med supertalangen William Karlsson, ska fylla. Johan Davidssons klapp-klapp-kompisar Kamil Piros och Jukka Voutilainen har båda lämnat, precis som i fjol utmärkte Jesse Joensuu och inte minst Andreas Falk. Trots ett litet minus står HV71 riktigt starka även på forwardssidan. Jason Krog är en häftig och skarphjärnad veteran, Jesper Fasth är kvar i laget trots NHL-kontrakt, Johan Lindström är ”Liket” och Oscar Sundh kommer bli ännu bättre än vad han var i fjol. Och så har de ju den där nummer 76 också, Johan Davidsson leder fortfarande HV71 med den äran.

Tränare: Ulf Dahlén gör sin andra säsong i HV71 och verkar trivas alldeles förträffligt. Trots uttåg redan i kvartsfinalen i fjol verkar klubben ganska bekväma med Dahlén också.

Nyckelspelaren: Jason Krog. Den snart 37-årige kanadensaren var stundtals magisk förra säsongen. Med omöjliga passningar levererade han horder av läckra assists. I år har han parats ihop med nye Rhett Rakhshani på försäsongen och det har varit ett lyckat experiment. Räkna med att se både Krog och Rakhshani högt upp i poängligan i år.

Genombrottet: Oscar Fantenberg. Fick spela de flesta matcher redan i fjol, men lär få mer istid och kräva mer plats i år. Har alla möjligheter att explodera i den stimulerande miljö som HV71:s rutinerade backbesättning kan erbjuda. Spelar i Tre Kronor innan julafton?

Floppen: Patrik Carlsson. Kom efter en uppmärksammad och infekterad övergång från Södertälje förra sommaren. 24-årige Carlsson fick det inte alls att stämma i Jönköping och fick klent med istid i lagets fjärdekedja. Sista chansen i höst annars lär Carlsson spela i Allsvenskan – eller Timrå – till jul.

Dahlkvists dom: TVÅA. Andra året för Ulf Dahlén och ett rejält kliv framåt. En målvaktsuppgradering deluxe, elitseriens kanske bästa backbesättning och en – trots de tunga tappen – utmärkt bredd i forwardsarsenalen. Det kan mycket väl bli guldfest vid Vätterns strand när det nalkas aprilvärme.

Larssons dom: TREA. HV har rensat ut efter fiaskot ifjol och fått säga adjö till en rad trotjänare. Men man har värvat bra - faktiskt bäst i hela Elitserien. Gustaf Wesslau kommer att ge laget den trygghet som Daniel Larsson inte kunde ordna och alla lagdelar känns helgjutna. Utöver det har man som vanligt utsålda hus. Det känns som att hockeytempen kan stiga rejält i Jönköping i år. Enda frågetecknet är om Ulf Dahlén kan plocka fram det där lilla extra ur truppen. Han har inte råd med ytterligare ett misslyckande.

eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×