Per Åslund, Färjestad, Mål mot HV71 kvartsfinal 2012 - Scanpix
 
Ishockey > Elitserien

GUIDEN - Färjestad: "Har i stort sett allt"

GUIDEN - Färjestad: "Har i stort sett allt"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 13/09/2012 kl 13:25
eurosport.se:s Henric Larsson tror det blir guldfest i Karlstad i vår. Men kollegan Jens Dahlkvist håller inte alls med.
 

Målvakter: Guldhjälten från 2010, Alexander Salak, är tillbaka efter ett år i Nordamerika. Tillsammans med talangfulle Fredrik Pettersson-Wentzel bildar han Elitseriens kanske bästa målvaktsbesättning. Salak går sannolikt in som förstekeeper men FBK har med 21-årige "PW" fått till en mycket bra konkurrenssituation i målet.

Luca Bolthauser, Fredrik Pettersson-Wentzel, Alexander Salak.

Backar: Färjestad har fått till en mycket klädsam mix mellan gammalt och ungt, spelskickligt och stabilt. Värmlänningarnas backbesättning innehåller kort och gott alla element som behövs för en lyckad säsong. Framförallt blir det spännande att se hur Oscar Klefbom och Magnus Nygren kan fortsätta utvecklas med lite större ansvar. Ole-Kristian Tollefsen är en av Elitseriens klart bättre backar i egen zon och Ville Lajunen känns som ett vettigt nyförvärv.

Calle Andersson, Anton Grundel, Oscar Klefbom, Ville Lajunen, Johan Larsson, Chris Lee, Sanny Lindström, Magnus Nygren, Ole-Kristian Tollefsen.

Forwards: Färjestad hade ett problem ifjol - man gjorde alldeles för få mål. Utmaningen i år blir att åter få fart på ett klickande målskytt med i stort sett samma uppsättning forwards. Ett viktigt tillskott har dock tillkommit och han heter Jack Connolly. Amerikanen har varit fullständigt briljant på försäsongen och är med stor sannolikhet precis den mönsterbrytare som en lite väl "duktig" och genomtänkt grupp forwards behöver. Spelare som Rickard Wallin, Christian Berglund och Mikael Johansson har hjärtat på det rätta stället och är säkert revanschsugna efter en halvdan säsong. En bra mix av spelare som tillhör ligans toppskikt.

Anders Bastiansen, Christian Berglund, Jack Connolly, Linus Fröberg, Max Görtz, Joakim Hillding, Marius Holtet, Mikael Johansson, Patrik Lundh, Marcus Paulsson, Martin Röymark, Erik Thorell, Rickard Wallin, Per Åslund.

Tränare: Leif Carlsson befordrades till huvudtränare när Färjestads ökända klubbledning ledsnade på det ineffektiva spel som Niklas Czarnecki företrädde. Carlsson lyckades i alla fall höja produktionen någorlunda och förde laget till semifinal. Det riktiga testet kommer i år. Tillhör "familjen".

Nyckelspelaren: Rickard Wallin hade likt hela Färjestad en tung säsong offensivt ifjol men är till stora delar lagets hjärta och själ. Lagkaptenen är inte lika explosiv som förr men oerhört smart över hela banan. En tillgång för vilket lag som helst.

Genombrottet: Oscar Klefbom är bara 19 år gammal men har redan två säsonger i klubben. I år finns det ännu större möjlighet till mer speltid och om allt går åt rätt håll kan Klefbom vara landslagsmässig.

Floppen: Tysklandsvärvningar känns alltid som ett högriskprojekt och fiaskokvoten känns högre hos Chris Lee än hos någon av Färjestads andra värvningar. Men det kan lika gärna resultera i en bra säsong för 31-åringen.

Larssons dom: ETTA. Att Färjestad trots en semifinal gjorde en medioker säsong får anses vara ett enormt fint kvitto på klubbens samlade framgångar. Jag är övertygad om att man studsar tillbaka efter en svag säsong precis som man gjorde 2009 och 2011. Det enda jag saknar är lite fler Linus Klasen-liknande spelartyper som kan göra det oväntade men bortsett från det har Färjestad i stort sett allt, inklusive spelare som verkligen brinner för sin förening. Det blir SM-guld i år.

Dahlkvists dom: FEMMA. Strålande Norgevärvningar i Tollefsen och Röymark. Ett målvaktsbyte som i alla fall inte är en stor försvagning och talangen Jonas Brodin som enda stora utespelartapp. Och ändå tippar jag Färjestad först på femte plats? Sant är att den erbarmliga familjen inte ser så mycket sämre ut. Men lika sant är att den inte heller ser bättre ut.

eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×