AIK mål mot Skellefteå SM-Semifinal 2012 - Scanpix
 
Ishockey > Elitserien

ELITSERIEGUIDEN - AIK: "Inte vackert - inte fenomenalt"

ELITSERIEGUIDEN - AIK: "Inte vackert - inte fenomenalt"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 12/09/2012 kl 15:37
eurosport.se:s hockeyreportrar är eniga om att AIK återigen kommer kriga kring strecken. Men de är oeniga om Stockholmsbygget kommer klara slutspel.
 

Målvakter: Viktor Fasth har lämnat och ett tomrum har infunnit sig. Jag vet att mången AIK:are ser Daniel Larsson som en utmärkt ersättare – om än inte fullgod. Jag hissar floppflaggan. Jag tycker Larsson varit darrigare än sitt renommé de senaste säsongerna och jag tror att ”Gnaget” kommer lida mer av att Fasth fattas än vad många vill tro. Bakom Larsson finns Niklas Lundström som spännande namn. Småkronornas kommande JVM-målvakt var vass redan de få gånger han fick chansen förra året – och kommer bli en stormålvakt med tiden.

Backar: Ungefär samma uppsättning som förra året. Patrik Nemeth har stuckit till NHL, men får nog svårt att ta en tröja i Dallas och kanske kommer tillbaka. Lagkaptenen Dick Tärnström bestämde sig sent om sider att förlänga spelarkarriären ett år och det var viktigt för AIK – men kanske ännu mer utanför än på isen. Tobias Viklund trotsade tvivlarna förra året – jag var en av dem – när han återtog sin Tre Kronor-tröja som han förlorat efter en dålig säsong i Frölunda. Defensive Fredrik Carlsson och landslagsmeriterade Stefan Johansson håller hög elitserieklass. Jag gillade vad jag såg av Christopher Aspeqvist i fjol – kan han ta ett steg till?

Forwards: Dundertunga tapp i skytteligasegraren Gynge och poängkungen Rosén. De som ska ersätta är väl framförallt KHL-inhämtade gamle HV-profilen Björn Melin och finländske veteranen, tillika ex-Färjestadaren, Esa Pirnes. Den sistnämnde har varit vass tillsammans med tvillingarna Ahlström under försäsongen – men att fylla Roséns tomrum är på gränsen till det ogörbara. Melin? Har kamperat bra ihop med Fredrik Hynning de senaste försäsongsmatcherna och är också ett ypperligt nyförvärv. Men att klampa vidare i Gynges målskjutarskor? Nja. I övrigt: Oscar Steen håller hög elitserieklass, Ahlströmarna slår enligt tränare ”Perra” Johnsson igenom på allvar i år, Janmark-Nylén och Lilliemark-Karlsson är vassa talanger. Sist men inte minst: AIK vann dragkampen om Broc Little, allsvenskans poängkung i fjol. Levererar han även på den högsta nivån?

Tränare: En kanske lika tung förlust som Fasth, Rosén och Gynge är Roger Melin. Tränaren som först förde upp AIK i elitserien och sen tog dem till två raka semifinaler har lämnat efter fyra fantastiska år. Ersättaren ”Perra” Johnsson fick sparken från Timrå i vintras, men det var ett mission impossible att undvika jumboplatsen med det där budgetbygget så minimal skugga ska falla över den trevlige värmlänningen för det. Klarar ”Perra” omställningen landsbygd till storstad? Han är i alla fall lika sympatisk som sin föregångare.

Nyckelspelaren: Tränaren själv framhäver Oscar och Victor Ahlström, så vem är jag att motsäga mig det. Tvillingarna blev ett tag under förra säsongen bänkade efter en period sämre insatser. Den tystlåtna duon tog det på alldeles rätt sätt och kom tillbaka dubbelt så bra. I år kan bli deras år. Som ”Perra” säger: ”Ibland tänker jag ”Hur fan visste han det?” när de hittar varandra på isen”.

Genombrottet: Niklas Lundström. Fick hastigt hoppa in redan i vintras när både Viktor Fasth och Markus Svensson saknades inför derbyt mot Djurgården. 19-åringen visade coolhet och finess och var strålande både mot Dif och mot Linköping några dagar senare. En talang som jag tror kan utmana Daniel Larsson om förstaspaden redan i år.

Floppen: Ja, det får väl bli Daniel Larsson då.

Dahlkvists dom: ÅTTA. Det blir kamp ända tills den 55:e omgången den här gången också. Och när slutsignalen väl går, ja då står de där gnagarna med en festbiljett i näven igen. Det kommer inte bli Rosén-vackert, det kommer inte bli Fasth-fenomenalt och det kommer inte bli några Gynge-explosioner. Men nog kommer det bli slutspelssurr i Stockholm för tredje året i rad.

Larssons dom: NIA

eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×