Scanpix
 
Ishockey > Elitserien

eurosport.se listar de fem hetaste SM-finalerna

eurosport.se listar de fem hetaste SM-finalerna

Av Eurosport
Av Eurosport - Den 07/04/2009 kl 10:10
Om Färjestads triumftåg fortsätter i två dagar till är SM-finalen över på onsdag kväll. Då får den nog svårt att slå sig in härnedan. Kolla in Henric Larssons lista över de fem bästa SM-finalserierna.
 

1. DJURGÅRDEN - FÄRJESTAD 2-3 1998
Ett enda långt krig mellan två lag som tillsammans dominerade åren kring millennieskiftet. Stockholm mot Landet, Jörgen Jönsson mot Mikael Johansson. Hela finalserien fick en sprakande avslutning i och med Greger Arturssons avgörande mål i den femte finalperioden i Globen.

2. MODO - MALMÖ 1-3 1994
Percys pågar tog sitt andra och sista (?) SM-guld efter en makalös finalserie. En 20-årig Peter Forsberg var fantastiskt dominant men sattes ur spel av Daniel Rydmark som gav Malmö chansen att vända på matchserien och vinna. Albert Svanbergs intervju med Peter Forsberg efter matchen är en klassiker.

3. AIK - DJURGÅRDEN 3-0 1984
Hatet mellan Stockholmslagen var på fotbollsnivå och hockeyintresset i huvudstaden nådde sin kulmen när AIK och Dif, ettan och tvåan i grundserien, möttes i finalen. Efter att ha krånglat sig till finalspel var dock AIK på en helt annan nivå och vann enkelt.

4. SÖDERTÄLJE - DJURGÅRDEN 3-2 1985
För första gången på 29 år hamnade SM-guldet i Kringelstan efter en av tidernas märkligaste finalserier. Efter fyra matcher hade inget av lagen lyckats vinna på hemmaplan. Finalserien avgjordes på neutral plan i Himmelstalundshallen i Norrköping där SSK anförda av stjärnor som Peter Wallin, Anders "Masken" Carlsson och Anders Eldebrink vann komfortabelt.

5. FRÖLUNDA - FÄRJESTAD 4-1 2005
Tidernas bästa Elitserie fick en makalös avslutning. Ett Frölunda med superstjärnor som Daniel Alfredsson, Henrik Lundqvist och Per-Johan Axelsson krossade Färjestad och såg till att Karlstadlaget inkasserade sin tredje raka finalförlust.

Eurosport


Henric Larsson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×