Rögle Elitserien avancemang - Scanpix
 
Ishockey

ELITSERIEGUIDEN - Rögle: "Slipper Kvalserien"

ELITSERIEGUIDEN - Rögle: "Slipper Kvalserien"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 09/09/2012 kl 22:39
eurosport.se:s båda hockeyreportrar tror att Rögle klarar sig undan kval i comebacken i Elitserien.
 

Målvakter: Ängelholmarna snattade åt sig Martin Gerber från Växjö och det ska de vara glada för. Den gamle – men hey, 38 är ingen ålder för en keeper – schweizaren var strålande i fjolårsnykomlingen och kommer alldeles säkert betyda massor för Rögle i år. Inte riktigt lika gamle Jonas Fransson får snällt vakta båsdörren efter två säsonger som förstemålis, men lär vara sugen på att visa sin klass när han får chansen – gedigen som han var på allsvensk nivå i fjol.

Martin Gerber, Jonas Fransson

Backar: Två riktiga superförvärv. I alla fall på pappret. Lasse Kukkonen var assisterande lagkapten i det finska lag som förnedrade Tre Kronor i VM-finalen för drygt ett år sedan och offensive Tom Preissing har fler än 300 NHL-matcher på sitt samvete. Det tredje spetsförvärvet är vagabonden Martin Strbak, 37 år och med sex olika klubbadresser på lika många år. Där snackar vi verkligen fågel eller fisk-värvning. Förutom nämnda trio? Tja, visst Aleksander Bonsaksen är säkert en habil elitseriepjäs, Daniel Sondell likaså, men annars ser det tunt ut. Hade varit spännande att se toppdraftade Hampus Lindholm, men han stack ju illa kvickt till NHL.

Lasse Kukkonen, Martin Strbak, Daniel Sondell, Tom Preissing, Alexander Bonsaksen, Jesper B Jensen, Victor Panelin Borg

Forwards: Det kan konstateras att Fredrik Warg blir superviktig. KHL-hemvändaren som överraskande valde Skåne framför klubbar i norr är det lysande namnet när man ögnar igenom Rögles forwardslista. En Mike Iggulden i den höstform han hade med Växjö i fjol blir förstås guld värd, men når han blott upp till sin vårform känns kanadensaren lite strunt samma. Annars är det den från rivalen Malmö hämtade tysken Alexander Barta, danske talangen Thomas Spelling och ett gäng bragdspelare från i våras som ska göra det gör Rögle. Ingen lagdel som direkt skrämmer livet ur några elitseriekonkurrenter.

Jacob Johansson, Alexander Barta, Fredrik Warg, Mike Iggulden, André Brendheden, Ted Brithén, Nils Bergström, Mathias Tjärnqvist, Jakob Lilja, Cristopher Liljewall, Dennis Everberg, Viktor Lindgren, Alexander Lindqvist Hansen, Thomas Spelling, Daniel Sylwander.

Tränare: 33-årige norrmannen Dan Tangnes – som visserligen bott i nordvästra Skåne i hela sitt vuxna liv – tog över efter Parkinson-sjuke Björn Hellkvist förra hösten. Tillsammans med backtränaren Kenny Jönsson gjorde han braksuccé och ledde sensationellt Rögle tillbaka till eliten. Inför årets säsong har man även plockat in förre ikonspelaren Mikael Gath i staben. Tangnes är rookie i de här sammanhangen – ja, i alla seniorsammanhang egentligen – men gjorde ett gott intryck på upptaktsträffen.

Nyckelspelaren: Fredrik Warg. Jag borde väl skriva Lasse Kukkonen här men känslan är att Rögle har mer marginal på backsidan. I en blek forwardsuppsättning måste Fredrik Warg lyckas nå full potential för att den här Röglesatsningen ska lyckas.

Genombrottet: Thomas Spelling. Visst är steget mellan den danska och svenska elitserien stor. Men kanske kan den Rangers-draftade tonåringen Spelling ta steget redan i år. Snittade nästan en pinne per match med Herning redan för två år sedan, som 17-åring. Teknisk filur som kanske till och med kan utmana Iggulden om att vara lagets förste straffskytt.

Floppen: Martin Strbak. Som skrivet ovan. Den flyttglade slovaken har tillbringat lejonparten av sin karriär i – väldigt många – klubbar i Ryssland och Tjeckien. Något säger mig att han inte kommer spela i Rögle när mars blir april.

Dahlkvists dom: NIA. När AIK var nykomlingar 2010 var de det med ett modest lagbygge. När Växjö gick upp i fjol var det med en spetsig och ganska tunn konstruktion. Båda överträffade sig själva och slutade åtta och nia. Rögle har ett på pappret bättre lag och överträffar de sig själva kan det bära långt. Gör de det inte slutar ängelholmsklubben nia.

Larssons dom: TIA. Nykomlingar har en tendens att gå bra det första året och jag tror inte att Rögle är något undantag. Dessutom har man den absolut viktigaste ingrediensen för ett oetablerat lag, nämligen en mycket skicklig målvakt. Lasse Kukkonens roll som försvarschef är också mycket viktig. Rögle är i övrigt ett lag med mycket höga toppar och djupa dalar men kan absolut slippa kval med en tillräckligt bra start.

eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×