Patric Hörnqvist - Imago
 
Ishockey > Allsvenskan

Hockeyallsvenskan gör helt om - tillåter NHL-spelare

Hockeyallsvenskan gör helt om - tillåter NHL-spelare

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 11/09/2012 kl 16:26
Hockeyallsvenskans styrelse gör en tvärvändning. Nu har man beslutat att tillåta klubbar att ta in NHL-spelare om det blir en lockout i Nordamerika.
 

"Styrelsen ska tillsammans med klubbarna och arbetsmarknadens parter se över vilka kontraktsformer som bör gälla inom hockeyallsvenskan, däribland frågan om hur korttidskontrakt ska definieras", skriver man i ett pressmeddelande.

I helgen avgörs det om det blir en NHL-lockout i USA och Kanada.

I pressmeddelandet hänvisar styrelsen till att några klubbar har fört fram starka skäl mot det tidigare beslutet samt att "sammanhållning inom ligan är a och o för vår verksamhet."

Ett frågetecken har tidigare varit de ekonomiska förutsättningarna och hur det skulle påverka klubbarna.

"Flera klubbar har i sina kommentarer understrukit att de farhågor för klubbarnas ekonomi som majoriteten tidigare anfört som ett skäl inte längre tycks gälla. Flera spelare uppger att man avser spela mot ingen eller liten ersättning och försäkringarna med flera kostnader ska vara hanterbara", säger de aktuella klubbarna enligt Stefan Bengtsson, vd för hockeyallsvenskan.

Stefan Bengtsson tror inte att tisdagens beslut leder till någon invasion av NHL-proffs i Sveriges näst högsta serie - även om elitserieklubbarna skulle stå fast vid sitt nej.

- Vi måste vara ödmjuka och inse var vi befinner oss.

Spelare vill alltid spela på så hög nivå som möjligt och till bästa möjliga ekonomi. Men om en spelare vill komma hem så kan våra klubbar vara ett alternativ, säger han till TT.

Bengtsson tror också att pr-effekten blir begränsad.

- Erfarenheten från tidigare lockouter är att vi överdriver chansen att det ska locka mycket publik. Medierna kommer säkert att skriva - men då krävs det att de riktigt stora stjärnorna kommer.

Enligt Bengtsson är det fyra, fem klubbar som drivit frågan om att ta in NHL-proffs.

- Skillnaden mot tidigare är att de andra klubbarna, de som inte vill ta in spelare, ser det som deras eget beslut. De kräver inte att några andra klubbar ska avstå NHL-proffs.

San Jose-spelaren och tillika klubbens representant i spelarfacket NHLPA, Douglas Murray, är i New York för fortsatta förhandlingar. Genom TT får han informationen om att hockeyallsvenskan med bland annat hans förra klubb Djurgården nu sagt ja till NHL-spelare.

- Åker jag hem till Sverige så är det enbart Djurgården som gäller. Sedan är det ju så att jag inte uteslutit någonting, får jag ett bra bud från en klubb i Schweiz eller Ryssland får jag titta på det, säger han.

- Jag pratade med "Challe" (Djurgårdens tränare Challe

Berglund) innan jag åkte till USA och om det blir en lockout får jag fortsätta diskussionen med honom där den slutade senast.

- Det är upp till Djurgården. Det måste passa dom, passa ekonomiskt och vara bra för laget. De viktigaste matcherna är ju i slutet av säsongen och ingen vet hur lång lockouten eventuellt kan bli.

Spelarfacket NHLPA har enskilda möten inplanerade i New York under veckan. NHL vill sänka spelarnas del av intäkterna från 57 till 46 procent. NHLPA är villigt att ta en sänkning under tre år för att hjälpa de klubbar som går dåligt, men vill sedan tillbaka till nuvarande nivåer. I helgen avgörs om det blir spel eller lockout.

- Jag hoppas så klart att det löser sig. Man vill gå vidare med allting men samtidigt, det är inte vi spelare som går och gråter efter mer. Man måste göra det som är rätt för folk i framtiden. Det är en mycket mer komplicerad situation än folk tror, att det är spelare som inte tycker att de tjänar tillräckligt.

Hur ser den närmaste tiden ut?
- Jag försöker förbereda mig som att det blir NHL-säsong.

Jag åker inte hem till Sverige den 15 september, samma dag som lockouten eventuellt börjar.

TT

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×