Sanya Richards-Ross - Eurosport
 
Friidrott

"Vi har aldrig haft så många OS-mästare som i kväll"

"Vi har aldrig haft så många OS-mästare som i kväll"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 17/08/2012 kl 11:40
Elva OS-guldmedaljörer finns på plats för DN-galan i kväll. "Aldrig har vi haft så många aktuella OS-mästare som nu, det är fantastiskt kul", säger Anders Tallgren, verksamhetschef på DN-galan.
 

- Jag vill ha den där diamanten, säger 400 meterslöparen Sanya Richards-Ross som tog två guld i London, och syftar på belöningen som den som sätter stadionrekord får.

28 individuella medaljörer från London-OS är på plats, varav elva guldmedaljörer.

- Aldrig har vi haft så många aktuella OS-mästare som nu och så ligger vi som första tävling efter OS. Ibland kan man ju få hit OS-mästare, men så är det två-tre år sedan de vann. Så de är verkligen hyperaktuella nu, det är fantastiskt kul, säger Anders Tallgren, verksamhetschef på DN-galan.

En av de som kommer med ett färskt OS-guld i bagaget är den ryska höjdhopparen Anna Tjitjerova. Efter medaljen säger hon att hon behöver ny motivation och att det hon siktar på är världsrekordet. Men när TT pratar med henne förtydligar hon att det är möjligt men att det troligen får vänta till nästa säsong.

- I år är jag inte redo att göra det. Förra året kände jag att jag kunde göra ett försök, men i år har jag haft så mycket problem.

Så nästa säsong, världsrekord?

- Om jag inte har ont, så varför inte. Om du inte är rädd för höjden är det bara att springa och hoppa.

Femfaldiga OS-guldmedaljören Sanya Richards-Ross tog guld på 400 meter och guld på stafetten 4x400 meter med USA i London-OS.

- Det är definitivt höjdpunkten på min karriär.

Hon erkänner att hon var trött efter all uppståndelse under OS och saknade lite motivation. Hon ville egentligen bara åka hem till USA och vila upp sig i stället för att åka till Stockholm och DN-galan.

- Men efter träningen (i onsdags) kändes det riktigt bra och jag ser fram emot att få gå ut på banan och göra en toppinsats. Kroppen känns bra, jag har tränat stenhårt den här säsongen, och jag vill fortsätta att bli snabbare och snabbare och jag hoppas verkligen att jag kan slå stadionrekordet. Det är mitt mål här i Stockholm.

- Och så vill jag ha den där diamanten, säger Richards-Ross om belöningen för ett stadionrekord i Diamond League.

Konkurrenten Moa Hjelmer lyckades inte springa lika fort i London som när hon vann EM i juni men hon ser London-OS som en jätteerfarenhet inför OS 2016.

En inställning som hyllas av Richards-Ross.

- Något som gett mig skärpa under mitt tredje OS var just erfarenheterna från de två tidigare olympiska spelen, säger Richards-Ross.

Till DN-galan vill Moa Hjelmer bara få fart under fötterna igen.

- Jag vill bara göra ett bra lopp och en bättre tid än i OS, kanske lika bra som under EM.

Med tävlande som var i toppform för bara en vecka sedan hoppas arrangörerna på bra resultat.

- I och med att vi har den bredden som vi har i år med flera OS-mästare så finns det ett antal stadionrekord som hänger löst. I båda kultävlingarna, damernas diskus och 3 000 meter hinder, grenar som vi inte har haft lika frekvent genom åren. Men Sanya Richards-Ross kan nog attackera rekordet på 400 meter också. Vi räknar med fler stadionrekord än i fjol, säger Tallgren.

Bakom de olympiska mästarna finns de svenska OS-deltagarna Moa Hjelmer, Angelica Bengtsson och Emma Greeen-Tregaro.

- Även om de inte hade någon jätteframgång i OS så har vi de hetaste svenska namnen också.

Alla tre får tuffast möjliga motstånd.

Bengtsson får möta Jennifer Suhr som tog OS-guld i stavhopp, Green-Tregaro ställs mot ettan och trean i OS. Svårast motstånd blir det ändå för Moa Hjelmer som på 400 meter ställs mot alla tre OS-medaljörerna.

TT

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×