DOPING Lab Feature - Eurosport
 
Artikel
kommentarer
Friidrott

Nio friidrottare fast för dopning

Nio friidrottare fast för dopning

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 25/07/2012 kl 19:41
En ny analysmetod ska göra det svårare för OS-deltagare i London att dopa sig. På onsdagen presenterade Internationella friidrottsförbundet nio aktiva som åkt fast tack vare omtestning och genom så kallade biologiska pass.

Två dagar före OS-invigningen meddelade Internationella friidrottsförbundet att hela nio aktiva avslöjats för dopning - på två olika sätt.

Tre fuskande aktiva hittades då omtester, med förfinade metoder, gjordes av prover från VM i Daegu, Sydkorea, förra året.

Sex friidrottare har avslöjats genom införande av så kallade biologiska pass, där testanalyser har visat att de frångått sina normala hormonvärden så mycket att dopning kunnat konstateras.

Samtliga sex, bland dem OS-bronsmedaljören Natalija Tobias från Ukraina, har stängts av i två eller fyra år.

Biologiska pass, hormonpass, är en motsvarighet till så kallade blodpass, som hjälpt sporter som cykel, längdskidor, skidskytte och även friidrott att avslöja fusk med bloddopning. Det är avvikande värden som avslöjar fusket.

I början av maj blev den portugisiske maratonlöparen Ornelas Helder den förste friidrottaren någonsin som avslöjats för dopning genom sitt biologiska pass.

Biologiska pass har börjat användas i fem andra idrotter förutom friidrott.

NY METOD

Vid en presskonferens i London på onsdagen sa antidopningsbyrån Wadas chef, David Howman, att en ny metod för att avslöja tillväxthormon kommer att börja användas under OS. Tillväxthormon har kunnat ses i analyser förut men den nya metoden kan skilja på naturligt och syntetiskt tillväxthormon.

- Det är ett mycket viktigt steg. Väsentligt är att det kan skilja på naturligt och konstgjort.

Dessutom kan den nya metoden spåra intag av hormoner längre tillbaka i tiden än tidigare, "veckor snarare än timmar", enligt Howman.

Den tidigare använda analysmetoden kommer också att användas under OS.

ÖVER 70 000 PROVER

Enligt Wada har det senaste halvåret hela 71 649 dopningsprover tagits på aktiva inom olympiska sommaridrotter av olika organisationer. 107 aktiva har åkt fast. Minst 300 prover - av omkring 6 000 - har hittills tagits inom ramen för OS. Alla dessa har varit negativa.

På frågan om Howman trodde på ett rent OS svarade han:

- Jag är alltför cynisk för att tro det.

TT

 

kommentarer