Reuters
 
Fotboll > VM

VM-rankingen: Två sidor av det engelska landslagsmyntet

VM-rankingen: Två sidor av det engelska landslagsmyntet

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 18/06/2010 kl 17:19
eurosport.se håller koll på alla lag i VM-slutspelet i en färsk ranking. England brottas med problem - oklar hierarki i en svag målvaktsbesättning, en landslagsvilsen Steven Gerrard och en till synes oersättlig Garreth Barry på det tillbakadragna mittfältet.
 

1. (-) Brasilien

Det brasilianska folket vill ha det vackra spelet, men det bryr sig varken det brasilianska fotbollsförbundet eller Carlos Dunga om. Förbundskapten Dunga fokuserar det som är viktigt. Att vinna. Förbundets väg med fokus på seger har givit Brasilien VM-guld i två av fem slutspel sedan man inte lyckades gå hela vägen under Tele Santana, det vackra spelets förbundskapten, 1982 och 1986. Sydafrika 2010 gör det till tre VM-guld på sex slutspel.

2. (-) Spanien

Den spanska spelartruppen har vässats ytterligare sedan dåvarande förbundskaptenen Luis Aragonés och hans mannar lyckades bryta mästerskapsförbannelsen i EM 2008. Rutinerade stormustaschen Vicente Del Bosque har ersatt den historiske Aragonés och skall visa att hans vinnarmentalitet är intakt. 1999-2003 vann hans Real Madrid allt. Sedan följde ett år i Besiktas och sedan livet som kommentator innan hans gamla adept Fernando Hierro, nu sportchef i det spanska förbundet, kallade på honom för snart två år sedan. Firma Hierro & Del Bosque vet hur man vinner.

3. (-) Argentina

Förbundskaptenen Diego Armando Maradona gör som han vill och ingen är nöjd. Visst, det går att argumentera för att han experimenterat för mycket med drygt hundra testade spelare. I övrigt har det gjort alldeles för stor sak av att han 1) petat duon J. Zanetti-Cambiasso, 2) tänker komma till spel med de fyra egentliga mittbackarna Otamendi-Dimichelis-Samuel-Heinze i backlinjen och 3) valt bort Cambiasso till förmån för Javier Mascherano på det tillbakadragna mittfältet. Om man bemödar sig med att tänka efter är Maradonas val inte konstiga. Inter heller valet av Juan Véron är speciellt konstigt, men Argentina i händerna på gamle Véron delar massorna på samma sätt som Moses delade Röda Havet. Flopp säger många, genialt säger eurosport.se.

4. (-) Kamerun

Det ser bra ut för Lejonen från Kamerun. Gruppfavoriten Holland, trötta Danmark och ett Japan med måltorka är en mycket bra lottning. Kamerun har en utmärkt chans att gå långt under ledning av skyttekungen Samuel Eto'o. Spanien eller Brasilien är troliga motståndare i en kvartsfinal. Någon som sätter emot mål från VM-slutspelets omslagspojke Eto'o i en den kvartsfinalen?

5. (-) Italien

De regerande VM-mästarna är fyra år äldre och får svårt att få med sig VM-bucklan tillbaka till il bel paese. Dessutom vinner man inte VM-guld två turneringar i rad. I alla fall inte i modern tid. Marcello Lippis mannar tar sig dock vidare från gruppen och till slutspel. Väl där kan Italien välja vem man vill möta i kvartsfinal, Brasilien eller Spanien. Någon som sätter mot ett Italien utan press som går upp mot någon av de båda VM-favoriterna?

6. (-) England

Fabio Capello, världens bäste tränare, har lagt upp strategin för ett lag med John Terry i mittlåset och skyttekungen Wayne Rooney på topp. Det är den ena sidan av det engelska landslagsmyntet. Oklar hierarki i en svag målvaktsbesättning, en landslagsvilsen Steven Gerrard och en till synes oersättlig Garreth Barry på det tillbakadragna mittfältet är den andra.

7. (-) Tyskland

Det tyska landslaget mår bra av en stark ledare. Frågan är om det går lika bra med en stark ledare vid sidan av planen. Skadan på Michael Ballack har ställt till det för Tyskland, som kommer till start med ett rekordungt lag. Bastian Schweinsteiger ain't no band leader. Vi får se om någon annan kliver fram ...

8. (-) Elfenbenskusten

Ivorianerna förfogar som vanligt över ett väl programmerat och organiserat landslag. Denna gång under svensk ledning. Vi vet var vi har Sven-Göran Eriksson. Utmärkt när det gäller att bygga gruppen, sluta leden och få alla att jobba åt samma håll. Inte speciellt vass när det kommer till att coacha under match. Å andra sidan krävs det inget geni för att matcha Portugals Queiroz i själva coachningen.

9. (-) Frankrike

Att jogga eller inte. Det är som vanligt frågan när Frankrike skall avhandlas. Det är snart tio år sedan fransoserna senast beslutade sig för att gå för fullt. Det resulterade i EM-guld. Den spelmässiga kapaciteten är mycket, mycket hög hos fransmännen. Men, inget talar för att förbundskapten Raymond Domenech kommer att få sitt manskap på rätt mentalt köl. Tvärtom. Dagarna inför VM-slutspelet talade rubrikerna om stor intern turbulens i det franska lägret och ett lag som bara går och väntar på att Laurent Blanc skall ta över som förbundskapten när slutspelet väl är slut.

10. (-) Uruguay

Uruguay är vana vid att spela sydamerikansk tredje-, fjärde- och till och med femte fiol. Det lag som föll mot Italien i VM 1990 innehöll legenden Enzo Francescoli och de båda skyttekungarna Ruben Sosa och Daniel Fonseca. Årets lag är inte lika namnkunnigt, men kan gå långt. Defensiven är stabil under ledning av mittlåset Lugano-Godin och någon av de båda skyttekungarna längst fram kommer, såklart, att hitta målet. Diego Forlán (Atlético Madrid) eller Luis Suarez (Ajax)? eurosport.se satsar sina pengar på Gerulaitis-look aliken Forlán.

11. (-) Holland

Vi vet redan hur det kommer att se ut. Först far holländarna fram som skållade råttor i gruppspelet och imponerar på allt och alla. Sedan faller man tungt i slutspelet, gärna efter att ha haft mest boll. Förbundskapten Bert van Marwijk och svärsonen Mark van Bommel kan inte ändra på den saken.

12. (-) Portugal

En riktigt bra tränare hade gjort något riktigt bra av det spelarmaterial som Portugal förfogar över. Carlos Queiroz är inte någon riktigt bra tränare. Tvärtom. Han är en utmärkt andraman, men underpresterar om och om igen (Sydafrika, Real Madrid, Portugal) när han har det yttersta ansvaret. Nästa VM är det José Mourinho som sitter på den portugisiska tränarbänken och är den som skall ta revansch för misslyckandet under Queiroz.

13. (-) Slovakien

Hamsik, Hamsik, Hamsik. Världens mest spännande mittfältare spelar i Slovakien. I övrigt är det tunt. Å andra sidan är Hamsik så bra att han kan avgöra en match helt på egen hand. Om förbundskapten Vladimir Weiss bara är lite smart så har Slovakien en bra chans att ta sig vidare från gruppen.

14. (-) Mexiko

Mexikanarnas försvar och mittfält räcker långt. Det går inte att säga samma sak om anfallet. Om Svennis-efterträdaren Javier Aguirre får sin anfallsbesättning att hitta målet skall motståndarna vara oroliga. Men, Dos Santos, Franco, Vela, Medina och Bautista är inte en anfallsbesättning som imponerar.

15. (-) Paraguay

Paraguay hade ett av fotbollsvärldens mest intressanta landslag i början av 2000-talet med backgiganten Carlos Gamarra, frisparksexperten Francisco Arce och en ung Roque Santa Cruz i skuggan av målvaktbjässen José Chilavert. Dagens lag är inte alls lika bra och får svårt att ta sig vidare från gruppen.

16. (-) USA

USA:s hopp ligger i att man fortsätter att lyckas vara det " hardest working men in showbis" man alltid är. Hårt arbete kan dock ta USA långt. Grupp C och dess England, Algeriet och Slovenien är inte direkt någon monstergrupp. Det tidigare underbarnet Landon Donovan (LA Galaxy) är den ende spelare i den amerikanska truppen med obrydd bollbehandling.

17. (-) Ghana

Mästerskapsrutin, ja. Dagsform, nej. Ghana anno 2010 är klart svagare än det lag man ställde på benen för fyra år sedan. Och det beror inte bara på mittfältsstjärnan Essiens skada.

18. (-) Japan

Målskyttet har alltid varit Japans akilleshäll. Men, det behöver det inte vara. Takayuki Morimoto (Catania) har insupit och lärt sig så mycket vid foten av Etna att förbundskapten Takeshi Okada borde låta honom starta. En målfarlig och mycket hal Morimoto framför ett mittfält med gamle frisparksspecialisten Nakamura ute till höger, nye frisparksspecialisten Honda ute till vänster och hemvändaren Inamoto och defensivt skicklige Abe i mitten. Japan kan faktiskt komma att göra sitt bästa VM hittills.

19. (-) Serbien

Det blir inget av den här gången heller för Serbien, som går en strid på kniven med Ghana om vem som sällskapar Tyskland från gruppen. Det blir en tung serbisk sommar.

20. (-) Schweiz

Bra målvakt i Diego Benaglio, halvdan backlinje i Lichtsteiner-Grichting-Senderos-Ziegler, starkt mittfält i Behrami-Inler-Fernandes-Barnetta och tunn anfallsbesättning vid sidan av skyttekungen Frei. Det är Schweiz anno 2010. Tränaren Ottmar Hitzfeld är en av Europas bästa, men även han får sätta sitt hopp till ett svagt Chile för att ta sig vidare från gruppen.

21. (-) Nigeria

Nigeria gör Argentina sällskap från gruppen. Sedan är det roliga slut. Lasse Lagos Nigeria förfogar inte alls över de toppar som tidigare upplagor av Nigeria ståtat med. Det finns inte längre någon Jay-Jay Okocha som leder den grön-vita orkestern. Skadade John Obi Mikel (Chelsea) och storlöftet Lukman Haruna (Monaco) är ett oerhört spännande mittfält, men på något eller några års sikt. Bästa afrikanska lag i VM i Brasilien om fyra år?

22. (-) Sydkorea

Det blir en repris på VM-äventyret 2006 och inget annat för Sydkorea. 2002 finns inte längre.

23. (-) Danmark

De danska landslagsspelarna gör inte längre någon glad i sina respektive klubblag. Upphaussade Simon Kjaer (Palermo) är undantaget som bekräftar regeln och han tillsammans med Daniel Agger som mittlås är den enda del av Danmark som känns riktigt spännande. Imponerande VM-slutspel av underskattade mittfältsankaret Christian Poulsen, ja. Danskt avancemang från gruppen, nej.

24. (-) Grekland

Förbundskapten Otto Rehhagel har inte lyckats hitta ersättarna till topparna i den generation som tog det historiska EM-guldet 2004. Med Dellas, Basinas, Zagorakis och Tsartas med ouzon i skuggan på piazzan är grekerna långt ifrån framgång i Sydafrika. Mycket långt. Grekland är gammalt och trött.

25. (-) Slovenien

Utmärkta sista utposten Samir Handanovic (Udinese) bakom stabila fyrbackslinjen Brecko-Cesar-Suler-Jokic är grundpelaren i det Slovenien som tog Rysslands plats i VM-slutspelet. Hade det bara sett lite bättre ut längre fram i banan hade man haft ett gyllene tillfälle att ta sig vidare från gruppen och spela åttondelsfinal mot Tyskland.

26. (-) Australien

Guus Hiddink blev till Pim Verbeek och Australien trampar vidare i holländska träskor. Det blir dock inget av att upprepa insatsen från 2006, då Australien hade blivande segrarna Italien på gaffeln. Backlinjen och anfallet är svagare än för fyra år sedan, men mittfältet är fortsatt starkt. Tänkta startkvintetten Emerton-Grella-Cahill-Culina-Kewell räcker långt.

27. (-) Chile

Ivan Zamorano och Marcelo Salas finns inte mer. Det är Chiles problem i ett nötskal. Vem skall göra målen när laget ställs mot riktigt bra försvar? Förbundskaptenen Marcelo "El Loco" Bielsa blev stor hjälte efter att ha säkrat VM-biljetten och kommer som vanligt att vandra av och an i det tekniska området. Senast han gjorde det i ett VM-slutspel slutade det med fiasko. Argentina anno 2002 var proppfullt av stjärnor och Bielsa var mannen som inte lyckades få ihop pusslet. Chile är ett helt annat pussel. Ett kortväxt pussel. En spelare från mittfält och framåt är över 1,80m. Det sätter en gräns för vad som faktiskt är möjligt.

28. (-) Honduras

Merparten av truppen håller till hemma i Honduras och det gör det svårt att bedöma lagets slagstyrka. PL-backen Figueroa (Wigan), mittfältaren Palacios (Spurs) och kontringsspecialisten Suazo (Genoa) är topparna som måste fungera om Honduras alls skall ta något poäng.

29. (-) Algeriet

Algeriet återvänder till VM-slutspelet efter 14 år. Planet hem till Alger lyfter efter gruppspelet.

30. (-) Nordkorea

Motivation slår alltid klass. Så var det i alla fall 1966 då Nordkorea först fick oavgjort mot Chile och sedan vann mot ett håglöst Italien innan man till slut föll mot Portugal med 5-3. Nordkorea anno 2010 blir en repris på Nordkorea anno 1966. Eller inte ...

31. (-) Sydafrika

Sydafrika kommer att gå till historien. Tyvärr inte på något positivt sätt. Carlos Alberto Parreiras mannar kommer att få lämna turneringen redan efter gruppspelet. En VM-arrangör har aldrig tidigare stått för den bedriften ...

32. (-) Nya Zeeland

Fotbollspolitik, fotbollspolitik, fotbollspolitik. Nya Zeeland har självklart inget i VM att göra.

eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×