Tobias Sana Ajax 2012 - Imago
 
Artikel
kommentarer
Fotboll > VM-kval 2014

Sana: Jag har inte förändrats som spelare

Sana: Jag har inte förändrats som spelare

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 09/10/2012 kl 23:03
Flytten till Ajax gav ett rejält lyft. Nu är Tobias Sana med i ett svenskt landslag för första gången. "Jag ska inte balla iväg bara för jag att jag har kommit med i landslaget", säger han.

Inför säsongen var det inte många som trodde att han ens skulle ta en plats i IFK Göteborg. Det gjorde han inte heller. Till en början. Tobias Sana satt på bänken i premiären och även i andra omgången mot IFK Norrköping. Men när Stefan Selakovic skadade sig i den matchen fick Sana chansen att hoppa in och sedan var han en man för startelvan.

I somras gick flyttlasset till Holland och Amsterdam. Spel i legendariska klubben Ajax har lyft honom ytterligare. Åtminstone kan man tro det, men frågar du Sana själv så blir svaret ett annat.

- Jag kan inte säga att jag har förändrats. Det har gått två månader sedan jag lämnade Blåvitt och det är inte så att jag har blivit en bättre fotbollsspelare. Jag är fortfarande spelaren jag var i Blåvitt. Jag får en högre utgångsposition i Ajax och är närmare mål. Vi äger mer boll och skapar mer chanser och då får man sina lägen. Jag har fått chanserna och jag har sett till att sätta dem. Två mål jag har gjort har varit ganska simpla. Jag tror att min mamma hade gjort mål där, säger han.

Är det roligare fotboll?

- Givetvis. I Blåvitt, när jag var där, så försökte vi förändra vår fotboll. Vi värvade Pontus Farnerud. Vi skapade många chanser, men vi satte inte dit dem. Hade vi satt våra chanser hade vi varit med i toppen. Vi förändrade vår fotboll sedan Jonas Olsson. Där var det mer raka rör, slå långbollar, gå bakom backlinjen. Men sedan Stahre kom har vi förändrat fotbollen. Det tar alltid tid att bygga ett lag och jag tror att det kommer att gå bra för Blåvitt.

Bra har det också gått för Tobias Sana. Han har inte bara tagit en ordinarie tröja i det holländska storlaget utan alltså även gjort flera mål. Och nu är han på plats i landslaget.

- Det har gått bra i början. Men det viktigaste för mig är att ha fötterna på jorden, leverera gång på gång och inte balla iväg bara för att jag har kommit med i landslaget.

Kanske kommer eftertänksamheten av att en plats i blågul inte har varit självklar. Sana har inga ungdomslandskamper alls på sitt cv.

- Jag tror helt enkelt att jag inte har varit tillräckligt bra när jag varit yngre. Jag lägger inte så stor vikt vid att jag inte har varit med där tidigare. Det är många som är med i ungdomsåren som faller ifrån när det blir A-lagsfotboll. För mig har det inte varit någon big deal. Självklart är största drömmen att dra på sig landslagströjan och nu är jag här.

I Ajax har han fått operera ute till höger. Det har varit något nytt, men uppenbarligen har det fungerat ändå.

- Jag trivs med att spela till vänster. Sedan jag kom upp i Blåvitts A-lag har jag spelat på vänsterkanten hela tiden. Men för mig handlar det om att om du ska kunna vara en bra fotbollsspelare så måste du kunna anpassa dig och gå på olika positioner. Jag får spela på högerkanten och jag gillar det. Får man spela så gillar jag det.

Om vilka platser konkurrerar du här?

Det är ytterpositionerna. Det spelar ingen roll. För min del kan jag gå till höger och vänster.

Håller du med om att platsen till vänster känns lite mer öppen?

- Om jag ska vara helt ärlig så har jag inte tänkt i de banorna. Jag tänker bara att jag är här och nu. Jag får se vad tränaren har tänkt att jag ska spela. Sätter de mig på högerkanten så ska jag försöka vara med och konkurrera där, sätter de mig på vänsterkanten så ska jag försöka vara med och konkurrera där. Jag accepterar den rollen de ger mig.

Vad tror du om dina möjligheter till speltid?

- Jag ska göra det bra på träningarna och skapa bra förutsättningar för mig själv och få speltid.

Det skulle alltså vara en debut för Sana som nyligen gjorde en annan sorts debut, nämligen i Champions League. Och det har bara gått ett par veckor sedan han spelade mot Cristiano Ronaldo.

- Givetvis var det stort för mig. Det var inte så att jag gick ut på planen och tänkte att han var på sidan om. Jag försökte bara vara professionell och fokusera på det jag ska göra, men efter matchen så när min familj frågade mig samma sak så sa jag att det är den största spelaren jag har spelat mot. För jag vet för två år sedan gjorde vi en enkät i Blåvitt, då frågade de, vem är den största spelaren du har mött? Då sa jag Alanzinho som spelade i Stabaek då. Och om de skulle fråga nu så skulle jag säga Cristiano Ronaldo.

Fick du hans tröja?

- Nä. Jag ville inte löpa efter den. Men jag tror jag gjorde min pappa stolt eftersom jag tog Michael Essiens tröja eftersom jag har min pappas rötter från Ghana. Det är från Burkina Faso, men vi har vårt hus i Ghana och mina släktingar är därifrån. Så jag tog Essiens tröja. Den var viktigare än Ronaldos tröja faktiskt.

Blev pappa glad?

Ja. Han ville ha den, men jag sa att jag skulle hänga upp den.

Daniel Sjöberg - eurosport.se

 

kommentarer