STOCKHOLM 20121008 Mathias Ranégie vid måndagens pressträff med fotbollslandslaget på träningsanläggningen på Karlberg. - Scanpix
 
Fotboll > VM-kval 2014

Ranégie: Jag blev inte så otroligt förvånad

Ranégie: Jag blev inte så otroligt förvånad

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 09/10/2012 kl 10:02
För ungefär två månader sedan var han fel typ för landslaget. Nu är Mathias Ranégie uttagen till VM-kvalmatcherna mot Färöarna och Tyskland. Överraskad? "Inte så otroligt mycket", säger han till eurosport.se.
 

- Det är en duktig spelare som gör det bra i allsvenskan i år och även i fjol. Han har varit med på en vinterturné och gjorde ett bra intryck som person.  Men det är inte den spelartyp som jag vill ha som nia. Det är mer en djuplecdsgående spelare som jag vill ha. Och som nummer tio ser jag Zlatan (Ibrahimovic) och Ola (Toivonen) som bättre.

Så sa förbundskapten Erik Hamrén på presskonferensen när han presenterade A-landslagets trupp inför träningslandskampen mot Brasilien. Den dåvarande Malmö FF-anfallaren fick inte heller chansen i VM-kvaltruppen till matchen mot Kazakstan i början av september.

Då hade Ranégie lämnat Sverige för Italien och Udinese. Det räckte inte då, men när VM-kvalet nu fortsätter är Ranégie med. Frågan är dock om han har blivit en bättre spelare sedan han fick nobben senast.

HAR HÄNT MYCKET

- Nä, alltså vadå. Två, tre veckor. Du förändras inte. Du spelar mot lite bättre backar och du får mäta dig med lite bättre motstånd så på det sättet kan du väl få en liten självförtroende boost, men som spelare så  tar det längre tid att utvecklas, säger Ranégie.

Han har slagit sig ner i restaurangen på AIK:s träningsanläggning på Karlberg där landslaget kommer att hålla till fram till matchen mot Färöarna, en match som Ranégie mycket väl kan få speltid i. Johan Elmander känner av sin onda fot. Det har med andra ord gått rejält snabbt för Ranégie.

- Ja, men om man kollar ett par veckor tillbaka, så absolut. Men efter flytten till Italien och att det gick rätt bra där så kände jag väl ändå kanske att det kom lite närmare. Att jag kunde bli lite mer aktuell, men absolut. Det har hänt mycket den sista tiden, säger Ranégie.

Blev du överraskad över att du kom med?

- Inte så otroligt mycket eftersom jag hade lite flyt. Jag gjorde en riktigt bra match mot Milan, jag gjorde en bra match mot Anjzi, jag hade precis kommit till Udinese och vi hade lite anfallare som hade lite skavanker, så jag var inte så otroligt förvånad.

Och även om han inte hunnit ta särskilt stora utvecklingskliv ännu så finns förutsättningarna för att han ska kunna göra det framöver. Flytten till Serie A betyder stora utmaningar för den kraftfulle forwarden.

KOMMIT IN I DET BRA

- Italiensk fotboll är lurig. Det är lite som min tränare sa, att gör du mycket mål i Italien så gör du mycket mål överallt. Det är väldigt taktiskt skickliga försvar, man släpper inte in så mycket mål i Italien. Det är knepigt att få målchanser, men jag tycker att jag har kommit in i det bra.

Men först väntar alltså Färöarna, ett lag som på papperet ser ut som en munsbit, men det lär bli Sverige som tvingas ta tag i matchen mot ett lag som backar hem.

- Det är alltid lite svårt att möta sådant motstånd för alla lag vill ha ytor, alla lag som gillar att spela fotboll gillar ytor, och när man får mindre ytor får man hitta andra sätt. Jag kan tänka mig att vi försöker bredda så mycket som möjligt och kanske lite inlägg sådant där. Men jag vet ingenting om Färöarna. Men det är ofta lite lurigt att möta lag som backar hem, säger Ranégie.

Daniel Sjöberg - eurosport.se

Kommentarsfunktionen inte tillgänglig här