Elmander - Eurosport
 
Fotboll > VM-kval 2014

Elmander: Blåbärsnationerna inte lika lätta längre

Elmander: Blåbärsnationerna inte lika lätta längre

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 10/09/2012 kl 12:27
MALMÖ. Välorganiserade. Hårt arbetande. Farliga på fasta situationer. Sverige har sin bild av Kazakstan klar. "Mot de här lagen, de så kallade blåbärsnationerna ... Det är inte lika lätt som det var för några år sedan", säger Johan Elmander.
 

Nej, träningsmatchen mot Kina bjöd inte på det motstånd Sverige hade räknat med och hoppats på. Gästerna var alltför svaga och kunde inte hota blågult det allra minsta.

Nu kommer Kazakstan på besök, ett lag som är betydligt lägre rankat än Kina. Minst lika lätt motstånd alltså, eller?

- Det är ju ett VM-kval nu. Träningsmatch är träningsmatch och det var tidsomställning för kinserna också. Det är säkert annorlunda med Kazakstan, säger Johan Elmander.

Anfallaren är en spelare som får en lite annorlunda uppgift. Kazakstan är ett lag som koncentrerar sig på försvar i första hand och som faller djupt. Ytorna att springa på för Elmander blir inte särskilt stora.

- Då får jag kanske plocka fram någon annan kvalitet som jag har. Kanske att jag får komma in mer mellan deras backlinje och mittfält. Vända upp där och försöka vägga sig igenom och inte söka sig så mycket bakom, säger han.

Att Kazakstans ranking är 142 ska man inte lägga så stor vikt vid, menar spelarna och Samuel Holmén håller motståndet högre än Kina.

"VÄLDIGT ORGANISERAT"

- Jag tycker att de såg bättre ut. De hade ett väldigt organiserat försvarsspel mot Irland till exempel, förutom sista minuterna när de föll tillbaka väldigt långt. Men tidigare i matchen såg de väldigt välorganiserade och kämpade hårt och var aggressiva. Framför allt försvarsmässigt såg de bättre ut än Kina, säger han.

Målvakten Andreas Isaksson behövde inte mota ett enda skott i Kina-matchen och det lär inte bli mycket mer att göra nu.

- Det är en match där vi ska ta tre poäng. Vi ska få en bra start på kvalet. Sedan vet vi inte så mycket. Vi har kollat lite grann på Kazakstan. Vi kan ju inte så mycket om spelarna, men vi har sett lite bilder och sådär, säger han.

Jonas Olsson var en av få spelare som faktiskt såg delar av Kazakstans VM-kvalpremiär mot Irland där det blev förlust med 1-2 hemma sedan de haft ledningen ända till slutminuterna.

- De skakade ett så pass bra lag som irland så vi är inställda på en tuff match. Försvarsmässigt var de bra. Försvarade boxen väldigt bra. Stod lågt och gjorde det trångt. Irland kunde inte lösa upp det förrän i sista minuten genom en straff. De har snabba forwards som sprang och jobbade mycket så det blir ett test, säger han.

Främst handlar det antagligen om det som inte fungerade mot Kina, nämligen avsluten. Sveriges ende målskytt i matchen, Johan Elmander, varnar för att det kan bli jobbigt om man inte är bättre på just det där mot Kazakstan.

- Mot de här lagen, de så kallade blåbärsnationerna, de vi ska vara bättre mot på papperet... Det är inte lika lätt som det var för några år sedan. Det är lättare att spela defensiv fotboll än att attackera så därför är det jävligt viktigt att man tar chanserna när de kommer.
 
Daniel Sjöberg - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×