Chippen - Eurosport
 
Fotboll > VM-kval 2014

"Chippen" slapp inkilning i LA - trollade för Beckham

"Chippen" slapp inkilning i LA - trollade för Beckham

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 09/10/2012 kl 15:20
Christian Wilhelmsson har hittat rätt i Los Angeles och med sin nya klubb LA Galaxy. Både på och utanför planen. "Det är fantastiska möjligheter och finns massor att göra", säger han.
 

Det har gått snart tolv år sedan Christian Wilhelmsson gjorde sin landslagsdebut. Det var mot Färöarna i Tipshallen i Växjö, i januari 2001. På konstgräs. Nu är det dags igen. För konstgräs och för Färöarna, för "Chippen."

- Jag har inte spelat på konstgräs sedan jag mötte Färöarna senast. I min debut. Det var ungefär som det här golvet. Det har väl ändrats en del, så vi får se hur det blir. Jag är inte direkt för konstgräs, det blir en annan typ av fotboll.

Vad minns du av den matchen?

- Jag försöker komma ihåg lite spelare. Jag minns att det var debuten och att det var en härlig känsla att man fick chansen.

Där fanns spelare som Kim Källström och Zlatan Ibrahimovic bland annat. Två nyckelspelare i det svenska landslaget. Detsamma kan inte sägas om Wilhelmsson för närvarande. Han har som bekant gått in och ut ur blågult. Nu sliter han dessutom med en krånglande vad.

- Jag kom in senast efter att ha varit skadad. Fick en skada för två veckor sedan i vaden. Det var ingen större grej, men det gjorde att jag inte kunde träna på en vecka och nu har jag kommit tillbaka och tränat en del. Det har varit lite stelt och inte varit helt hundra. Men jag har ändå försökt träna och komma igång och det är väl där jag är nu.

Hur långt är du från toppform?

- Från toppformen ... från EM-formen är det väl en bit. Det handlar egentligen bara om att få matcher och komma in i matchtempo och spela. Det har inte och göra med att om man tränar mer eller mindre.

Rutinerade Wilhelmsson kämpar om en plats i startelvan med två unga, heta spelare i form av Alexander Kacaniklic och Tobias Sana. Den 32-årige kantspringaren har dock bara beröm för de eventuella arvtagarna.

- En spelare som spelar i Premier League regelbundet, det är väldigt starkt. Det är väldigt bra gjort. Sana har gjort det bra i Ajax så konkurrensen är som den ska vara, hård.

Han tycks dock slippa slåss med Ola Toivonen. Förbundskapten Erik Hamrén menar att i en match mot ett lag som Färöarna kan det passa bättre med en mer renodlad ytter.

- Jag tycker att det alltid ska vara en renodlad ytter (ha ha). Nej, men det kan ju bli så att det blir tajt. Många som söker sig inåt. Mindre nationer försöker ofta göra det på samma sätt. De försvarar sig tätt och då blir det att många kommer in i mitten så det kan alltid vara bra att ha spelbredd, men det kan man även göra med spelare som är vana att gå in, om man får dem att göra det. Så det kanske är mer sättet att spela som gör att man håller bredd och blommar ut så att det blir längre sträckor för dem att täcka.

"TOG TAG I MIN EGEN INKILNING"

Förutom den mindre skadan tycks klubblagslivet fungera alldeles utmärkt. Wilhelmsson trivs i LA Galaxy och i staden Los Angeles.

- Det är klart. Det är ett helt annat liv än vid sidan av fotbollen. Som fotbollsspelare är tillvaron sig ganska lik ändå. Det är spelsätt och spelsystem som skiljer, men annars har man sitt sätt att leva som fotbollsspelare. Man har sina rutiner. Just vid sidan om är det en annan värld. Det kan bli lite så att man tittar ut på stranden. "Ska jag ner på stranden? Men jag har ju träning i eftermiddag." Man hinner inte göra allt på en månad. Men vi ska vara där ett tag, förhoppningsvis.

Wilhelmsson har ett kontrakt som sträcker sig till och med januari, med en option på ytterligare tre år och det låter som om han gärna stannar längre. Han har ju varit runt en del och kanske var det den rutinen som gjorde att han lyckades undvika den obligatoriska inkilningen.

- Jag tog tag i min egen inkilning. Jag gjorde ett trolleritrick på en middag. Det uppskattades och så slapp jag göra något hån som de hade styrt upp, så jag tog tag i det själv.

Vad var det för trick?

- Nej, jag kan inte ta det nu. Ni får se det i min nästa show, skrattar han.

Har du känt på resandet där borta ännu?

- Nej. Men vi hade en Champions League-match i Puerto Rico. Det var en lång resa. Nu har jag varit i Azerbajdzjan, Uzbekistan, Puerto Rico. Så jag har varit runt. Fått se en del.

Hur var det?

- Det var som att vara i Västindien. Fint hotell, bodde på stranden. Turistområde liksom. Men de hade ett bra lag. De spelade bra fotboll så det var en spännande upplevelse. Det slutade 0-0. Men det var inte A-laget som spelade. Det var mer spelare som inte spelar så mycket. Jag var med mer om jag behövde spela, men jag spelade inte.

Men han lirar gärna mot Färöarna - och han vet vad han vill ha ut av matchen.

- Vi ska ha tre pinnar. Det är inte mer än det. Det är det vi går för. Det är en mindre nation helt klart och det är bara tre poäng som gäller. Om vi gör en skitmatch eller en bättre match mot en lite mindre nation så har det ingen större betydelse i det långa loppet, för det är tre pinnar vi ska ha mot en sådan nation, både hemma och borta.

Daniel Sjöberg - eurosport.se
Obs! Bilden är ett montage

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×