Neymar Råsunda - Eurosport
 
Artikel
kommentarer
Fotboll

Brassarna sabbade festen - storförlust i Råsunda-avskedet

Brassarna sabbade festen - storförlust i Råsunda-avskedet

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 15/08/2012 kl 22:32
Sverige förlorade stort i landslagets sista match på Råsunda. Brasilien, ledda av storstjärnorna Neymar och Alexandre Pato, vann till slut med 3-0.
 

Det var en uppsluppen Pelé som symboliskt sparkade igång det svenska landslagets sista match på Råsunda. Och glädjen hos hans landsmän fortsatte sedan matchen ut. Segermarginalen blev till slut lika stor som när Pelé första gången presenterade sig för den svenska publiken.

- Ska man vinna mot så här bra motstånd måste vi vara prickfria bakåt och sätta chanserna framåt. Vi har för stor respekt för motståndet, och det faller vi på, sa förbundskapten Erik Hamrén till TV4 direkt efter matchen.

Mängder av återbud, en ny startelva, en nygammal Marcus Berg på topp, en motvillig Sebastian Larsson på högerbacken och Ola Toivonen i skadade Zlatans roll som släpande anfallare. Och det mot Brasilien, som spelade OS-final för bara några dagar sedan. Klart det skulle bli tufft, men förbundskapten Hamrén och hans lag fick mer bekymmer än vad de hade trott. Både resultatmässigt och spelmässigt.

Ola Toivonen fick två riktigt bra chanser under matchen, men så väl nicken i första halvlek som skottet på Tobias Hyséns fina framspelning i andra gick utanför.

Istället var det Neymar, supertalangen med den intressanta frisyren, som efter en halvtimmes spel slog ett mycket vältajmat inlägg som Leandro Damiao lätt kunde nicka i mål. Brassarna hade dessutom ett par farliga frisparkar, ett skott i stolpen, ett bortdömt offsidemål och hade inte mittfältet med Samuel Holmén och Pontus Wernbloom spelat på - och ibland över - tuffhetsgränsen hade de skapat än mer.

Men om Brasilien hade det stora spelövertaget, så lyckades ändå Sverige få fram några målchanser i sista landskampen på Råsunda. Förutom Toivonens missar kom även Marcus Berg helt fri efter fint väggspel - men Gabriel i brassarnas mål lyckades peta ut till hörna.

I slutminuterna var olyckan framme dubbelt om. Först gjorde Alexandre Pato 2-0 ur misstänkt offsideposition innan Pontus Wernbloom orsakade en straff som samme Pato slog in ett par minuter senare.

Två mål som Erik Hamrén hade invändningar mot.

- Både 2-0 och 3-0 är löjligt från domarna. Men de vinner rättvist.

Sverige möter Kazakstan och Färöarna i september innan mötet med gruppfavoriten Tyskland i Berlin den 16 oktober. Då krävs det en helt annan insats än den på Råsunda för att lyckas.

eurosport.se/TT

 

kommentarer