Soccer fans hang a jersey of Livorno's Piermario Morosini outside the Armando Picchi stadium, in Leghorn, Italy, Sunday, April 15, 2012. An Italian sports medicine specialist has called for more government investment to prevent athlete deaths, a day after - Scanpix
 
Artikel
Comments
Fotboll > Serie B

Tusentals hedrade bortgångne Morosini - Balotelli: "Det här får mig att reflektera"


Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 15/04/2012 kl 23:35
Tusentals personer tog sig på söndagen till Armando Picchi-stadion i Livorno för att lämna blommor och banderoller till minne av den avlidne Piermario Morosini. "Den här historien får mig att reflektera över många saker i mitt eget liv", säger Mario Balotelli.

Piermario Morosini hade förlorat båda sina föräldrar och sin bror som tonåring. Men det var många som ville minnas honom dagen efter att han fick hjärtstillestånd under en Serie B-match och avled.

Matcherna både i spanska ligan och Premier League i England inleddes under lördagskvällen och söndagen med en tyst minut till minne av Morosini.

Tusentals personer vallfärdade samtidigt till Armando Picchi-stadion i Livorno. Morosinis lagkamrater kom också dit, och beblandade sig med fansen. Även bland andra Atalantas fans i Bergamo där Morosini var ifrån har satt upp banderoller för att hedra den döde mittfältaren.

Morosini hade en syster kvar i livet. Hon är psykiskt funktionshindrad och Udinese, som ägde 25-åringens kontrakt även om han var utlånad till Livorno, har meddelat att klubben har startat en fond för att hjälpa henne ekonomiskt. Udinese uppmanar alla klubbar i Serie A och Serie B att bidra. Spelarfacket AIC och Atalanta deltar också.

- Han var en fantastisk kille. Trots alla problem som han hade var han alltid tillgänglig för laget. Jag förlorade min mamma för fyra år sedan och han, som redan hade varit med om det, var mig mycket nära, säger Udineses lagkapten Antonio Di Natale till italienska medier.

- Bilderna gör stort intryck. Han ville resa sig, men föll igen. I går sa jag direkt att vi inte skulle spela, det hade inte varit rätt, säger Di Natale, vars fru meddelar på Facebook att han kommer att spela med Morosinis namn och nummer, 25, skrivet på sin kaptensbindel i helgen.

FLICKVÄNNEN SÅG ALLT I DIREKTSÄNDNING

Morosinis flickvän Anna Vavassori identifierade kroppen på sjukhuset i Pescara. Prästen Don Luciani läste upp ett brev från henne.

"Mario älskade att spela i regn. Han sa att bollen behövde behandlas på ett speciellt sätt. Igår var det så. Jag är säker på att han var lycklig. Fotbollen gav mening till hans liv.", hade hon skrivit.

Flickvännens mamma Mariella Vavassori berättar för Sky Italia att Anna såg allt som hände i direktsändning. Hon satt och tittade på matchen på tv. Mamman säger också att familjen inte känner något agg emot den trafikpolis som hade parkerat sin bil i vägen för ambulansen, något som kan ha försinkat hjälpen med flera minuter.

- Det finns ingen ilska, absolut inte. Det som hände hände för att det var bestämt så, säger hon.

Men stadens borgmästare säger att de ansvariga kan få sparken.

- Den polisman som är ansvarig för att ha parkerat bilen som stod i vägen för ingången för ambulansen när Piermario Morosini skulle tas omhand är väldigt orolig, han har tagit väldigt illa vid sig och är nästan i ett chocktillstånd, säger polischefen för den lokala polisen i Pescara, Carlo Maggitti.

BALOTELLI: "FÅR MIG ATT REFLEKTERA"

Mario Balotelli var lagkamrat med Morosini i U21-landslaget.

- Jag var chockad och utan ord när jag fick höra talas om Morosinis död. Jag trodde inte på det, jag trodde det var ett dåligt skämt. Han var en bra kille, verkligen en guldkille, säger Balotelli till Ansa.

- Den här historien får mig att reflektera över många saker i mitt eget liv. Det lär mig att uppskatta livet, att respektera det, att leva det med försiktighet och värdighet.

Även Mirko Frattali, Morosinis nära vän och före detta lagkamrat som satt på bänken i matchen mellan Bari och Verona samtidigt som vännen kollapsade, var på sjukhuset på söndagen.

DEDIKERADE MÅLET

- De var som bröder. Piermario hade varit hemma hos oss flera gånger. För en månad sedan var min son och Piermario under en ledig helg i Spanien för att se en match med Lionel Messi, säger Frattalis pappa till Repubblica.

Frattali har twittrat mycket efter dödsfallet och bland annat publicerat en bild på sig själv och Morosini från Camp Nou.

Eurosport

"Du är den finaste person som den här sporten har givit mig. Vi hade fortfarande en massa saker kvar att göra tillsammans...", skriver han bland annat.

Även Morosini hade ett twitterkonto. En av de sista inläggen är en bild på honom och flickvännen.

En annan vän till Morosini var italienaren Bernardo Corradi, som igår gjorde sitt första mål i MLS för sitt Montreal Impact. Tränaren Jesse Marsch lät honom slå den straff som laget fick för att kunna tillägna målet till Morosini.

- Jag förklarade varför för dem, Jesse kom till mig och bad mig spela för Morosini. Jag hoppades kunna göra ett mål för honom, säger han till ligans hemsida.

Zdenek Zeman, motståndartränaren i Pescara som försvann efter matchen igår, gav sig av till Rom direkt efter den avbrutna matchen och är återfunnen. Han skingrar idag tankarna genom att spela golf.

Malena Johansson - eurosport.se