PA Photos
 
Fotboll > Premier League

Premier League-profilen: Cesc Fábregas

Premier League-profilen: Cesc Fábregas

Av Eurosport
I den här artikeln
Av Eurosport - Den 07/04/2009 kl 11:30
Lördagen den fjärde april gjorde Francesc Fábregas comeback mot Manchester City efter den knäskada han ådrog sig mot Liverpool i december 2008. "Cesc" briljerade och låg bakom Arsenals båda mål, men frågan är hur länge managern Arséne Wenger får behålla sin guldklimp.
 

Efter fyra månaders frånvaro var den spanske landslagsmannen tillbaka på Emirates Stadium, och visade med sina två målgivande passningar varför han kallas för "Wengers diamant".

- Cesc har samma spelförståelse som Michael Platini, även om Platini var mer av en anfallare. Cesc vill vara spindeln i nätet och ha boll hela tiden, inte bara några gånger per match, säger Wenger.

Under Fábregas skadefrånvaro har det spekulerats om hans framtid. Mittfältaren erkände nyligen att han fört samtal med Real Madrids president Ramon Calderon och det är inte omöjligt att han återvänder till sitt hemland och Real Madrid i sommar, trots att han själv förnekar en flytt.

- Jag har prata med Calderon om min framtid men jag lovade aldrig att skriva på, säger Fábregas.

Francesc "Cesc" Fábregas Soler föddes den 4 maj 1987 i Villasar de Mar i Barcelona, och det var även i den katalanska storklubben som han inledde sin karriär.

INLEDDE SOM "VOLANTE"

Fábregas spelade som ung som en så kallad "volante", en defensiv mittfältare positionerad strax ovanför backlinjen. Trots sin defensiva utgångspunkt var han extremt målfarlig och gjorde ibland så många som 30 mål under en och samma säsong tillsammans med bland annat en viss Lionel Messi.

Trots att han ansågs vara mycket lovande fick han aldrig chansen i A-laget, och även om Barcelona ville behålla honom så bidrog den hårda konkurrensen till att han lämnade klubben i sitt hjärta för spel i England. Den 11 september 2003 skrev den 16-årige Fábregas på för Arsenal FC i en uppmärksammad affär, då han inte kostade mer än dryga sex miljoner kronor när "Gunners" stal spanjoren framför katalanernas näsa.

Men den första tiden var jobbig för Fábregas, som ofta ställde sig frågan varför han lämnade det soliga Spanien för det blöta England.

- Alla dagar var likadana och jag tänkte mycket på mina vänner hemma i Spanien. När jag inte tränade, pluggade engelska eller spelade match så satt jag på mitt lilla rum i Barnet och spelade Playstation, säger Fábregas.

Han bodde dock tillsammans med den spansktalande schweizaren Philippe Senderos, vilket underlättade hans situation och sakta men säkert anpassade han sig till det engelska livet.

Fábregas säger också att Wenger som en del av hans "uppfostran" envisades att prata enbart engelska med honom, trots att tränaren kan spanska.

REKORDDEBUT I ARSENAL

Den 28 oktober 2003 gjorde Fábregas debut för sin nya klubb, 16 år och 177 dagar gammal, mot Rotherham United i ligacupen och en dryg månad senare gjorde han även sitt första mål. Cesc blev därmed både klubbens yngste spelare och målskytt hittills.

Samma säsong gjorde Fábregas sitt första ligamål i 3-0-segern mot Blackburn Rovers.

En skada på den franske landslagsmannen Patrick Vieira inför säsongen 2004/2005 gjorde att karriären i Arsenal tog fart snabbare än väntat. Den unge Cesc fick axla ett tungt ansvar på Arsenals innermittfält men växte med uppgiften. När sedan mentorn Vieira, lämnade för Juventus säsongen efter var Cesc den naturliga ersättaren.

- Vieira var mycket viktig för mig och hjälpte mig mycket när jag kom till klubben, men när vi möttes i Champions League var det "business as usual". En lagkamrat som jag inte vill nämna sa till mig att trycka till honom ordentligt i inledningen för att visa att jag inte var rädd, och det gjorde jag.

21 år gammal blev Francesc Fábregas Arsenals yngste lagkapten hittills efter Tony Adams då han övertog bindeln från mittbacken William Gallas, en klar markering av Wenger att han planerar att bygga framtiden runt den spanske matadoren från Barcelona.

FAKTA:
Namn: Francesc "Cesc" Fábregas Soler
Födelseplats: Villasar de Mar, Casel de Curacion, Spanien.
Längd : 175 centimeter
Vikt: 69 kilo
Tröjnummer: 4
Klubbar: Arenys de Mar FC, Ce Mataró, FC Barcelona B, Arsenal FC (220 seniormatcher/27 mål)
Styrkor: Fábregas passningsspel och spelförståelse håller yppersta världsklass.
Svagheter: Fábregas har aldrig varit en speciellt snabb spelare och hans huvudspel lämnar mer att önska.
Kuriosa: Fábregas har tidigare erkänt att även om Patrick Vieira fungerade som mentor under tiden i Arsenal så är Barcelonatränaren- och den förre landslagsmittfältaren Joseph Guardiola hans stora idol.
Fábregas sover även extremt mycket, i snitt nio och en halv timme och upp till elva timmar före match. Han har även initialerna C.F (Cesc Fábregas) tatuerade på ena armen.

Källor: The Times, Arsenal.com, BBC, El Mundo.

Patrik Backström - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×