Fotboll > Kval till EM 2012

Scouten om finska "julgranstaktiken"


Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 05/10/2011 kl 16:57
Scouten om finska "julgranstaktiken"Hotet mot en svensk EM-biljett: Den finska "julgranstaktiken" som scouten Peter Wettergren rapporterat om. "De är betydligt bättre i dag jämfört med här på Råsunda", säger han.
 

Det har hänt en hel del sedan Sverige körde över Finland med 5-0 i EM-kvalet i juni.

Förbundskaptenen Mixu Paatelainen har framför allt infört ett nytt 4-3-2-1-system. En spelmodell som kan liknas vid en julgran.

- Här på Råsunda spelade de ett 4-2-3-1. I dag spelar de den här julgransmodellen, säger landslagets Finlandsscout Peter Wettergren.

Uppställningen är ovanlig på grund av bristen på kanthot. Carlo Ancelotti använde 4-3-2-1 i en enskild match i Chelsea: När laget spelade hem ligan på Old Trafford våren 2010 (seger, 2-1). Annars är exemplen få.

- Jag tror att Kamerun spelade så under VM 1990. Men det var på ett annorlunda sätt på den tiden. Annars kan jag inte komma på något lag, säger Peter Wettergren.

Han har sett Finland i tre matcher och nämner två hot: Mittfältaren Roman Eremenko och anfallaren Mikael Forssell.

- Roman Eremenko är deras speluppläggare. Man vill gå brett isär så att han kan komma ned djupt och hämta boll medan ytterbackarna flyttar upp och får stå för spelbredden i anfallsspelet.

- Forssell är rutinerad, en bra targetspelare. Eftersom de jobbar med tre centrala spelare i det offensiva spelet blir det ofta Forssell som möter och de andra som går i djupled.

Peter Wettergren vill inte nämna vilka svagheter han identifierat:

- Det är saker som vi diskuterar i gruppen och ingenting jag berättar i dag. Jag tror att många finländare läser svensk media.

Men han är tydlig med att det är ett helt annat Finland som väntar i Helsingfors jämfört med i juni.

- De är ett betydligt bättre lag i dag. Det är lätt att man invaggas i en trygghet eftersom de backar hem ganska långt. Det handlar om att man själv måste driva upp tempot. De är starka i sitt omställningsspel. Både moldaverna och holländarna gick i fällan och tappade boll centralt. Då ställer Finland om blixtsnabbt.

Kalle Karlsson - eurosport.se

Finlands preliminära laguppställning (4-3-2-1):

Lucas Hradecky - Kari Arkivuo, Joona Toivo, Niklas Moisander, Jukka Raitala - Alexander Ring, Roman Eremenko, Mika Väyrynen - Kasper Hämäläinen, Teemu Pukki - Mikael Forssell.

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×