Eurosport
 Fleche WallonneTitta nu 
 
 
Fotboll

Fansen får upprättelse - 23 år efter tragedin på Hillsborough

1989 omkom 96 Liverpoolsupportrar i tragedin på Hillsborough. 23 år senare får de upprättelse. "Fansen hade ingen skuld", säger premiärminister David Cameron.

 
Fansen får upprättelse - FotbollImago
 

23 år efter katastrofen på fotbollsarenan Hillsborough i Sheffield får supportrarna upprättelse. Den 15 april, i FA-cupmatchen mellan Liverpool och Nottingham, klämdes och kvävdes 96 människor till döds. Nu har en oberoende panel offentliggjort dokument som visar att polisen i South Yorkshire manipulerat den officiella utredningen - allt för att skjuta skuld på supportrarna.

- Detta har familjer och fans kämpat för i 23 år. Vet du inte sanningen kan du inte sörja och eftersom det har mörklagts har ingen rättvisa skipats, säger Margaret Aspinall, ordförande för en grupp som stödjer de drabbade familjerna till Sky Sports.

Fansen får upprättelse - Fotboll Anledningen till tragedin var att polisen släppte in alldeles för många supportrar på ståplatsläktaren. Efter att den oberoende panelen - efter två års idogt granskande - kommit med sin slutsats fick de drabbade i dag en ursäkt från högsta ort.

- Det som hände den där dagen - och alltsedan dess - var fel. Det står i mitt ansvar som premiärminister att be om ursäkt. Det finns inga gråzoner, dagens rapport är svart och vit. Liverpool-fansen hade ingen skuld i katastrofen, säger Storbritanniens premiärminister David Cameron i ett uttalande.

Fansen får upprättelse - Fotboll Rapporten beskriver hur grova misstag gjordes av polispatruller på plats och att ansvariga myndigheter sedan försökte täcka upp. Många medier beskyllde på grund av detta Liverpool-fansen vara orsaken till olyckan. Längst gick The Sun, tidningen påstod bland annat att fansen stulit från de som låg döda och att supportrar slogs med de poliser som försökte hjälpa de skadade. The Suns rapportering efter Hillsborough-katastrofen ledde till en långvarig bojkott av tidningen i Liverpool-trakterna.

Jens Dahlkvist - eurosport.se

 
 
Missa inte
Följ Eurosport.com
 
Facebook
 
Twitter
 
Mobil