GÖTEBORG 20120529 Fotbolls EM: Träning och pressträff med Svenska fotbollslandslaget. Erik Hamrén och Ola Toivonen. - Scanpix
 
Fotboll > EM

Toivonen tillbaka på kanten: "Inte helt trygg där"

Toivonen tillbaka på kanten: "Inte helt trygg där"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 29/05/2012 kl 21:06
GÖTEBORG. Han kämpade länge med Johan Elmander om sin plats i landslaget. Nu har han förlorat den till Zlatan Ibrahimovic. Men Ola Toivonen kan ändå slå sig in i EM-elvan. På den ovana vänsterkanten. "Jag känner mig inte helt trygg där, det tror jag alla förstår", säger han till eurosport.se.
 

Så länge Zlatan Ibrahimovic var given längst fram i landslaget fanns det alltid en möjlighet för Ola Toivonen att vinna kampen mot Johan Elmander och ta sin favoritplats, som släpande anfallare.

I matchen mot Kroatien bestämde sig förbundskapten Erik Hamrén för att testa Zlatan bakom Elmander. Det blev succé och mot Island får Zlatan fortsätta där och mycket talar också för att det är rollen han får i EM. Blir det så är Toivonens favoritposition plötsligt utom räckhåll för PSV Eindhoven-anfallaren. Men Hamrén vill ha Toivonen på planen.

- Han är en matchvinnare, säger förbundskaptenen.

Därför testade han Toivonen på vänsterkanten mot Kroatien och han kommer att göra det mot Island också.

- Det var helt okej tyckte jag. Jag hade lite problem i defensiven, men offensiven var helt okej. Med lite löpningar och få in bollen mellan deras mittfält och försvar, säger Toivonen.

Vilka problem var det defensivt?
- Det var lite problem två gånger, när man ska lämna över eller stanna i sin zon. Men Martin (Olsson, vänsterback) pratade bra med mig och han räddade mig några gånger.

Hur känner du dig i den rollen?
- Det är klart att jag inte känner mig jättetrygg, det tror jag att alla förstår, när man har gjort 90 minuter i hela sin karriär så är det lite ovant.

Vad kan du bidra med offensivt?
- Jag är inte den typiska en mot en-spelaren. Utan det handlar om att hitta in mellan mittfält och försvar på motståndarnas planhalva. Komma in i boxen för där vet jag att jag är farlig och det är där jag gör de flesta av mina mål.

Hamrén och Toivonen har pratat om rollen och den defensiva biten. Förbundskaptenen tycks dessutom vara mer än övertygad om att anfallaren kan klara defensiven.

- Jag blev väldigt positivt överraskad över hans försvarsspel. Han gjorde det väldigt klokt. Det var kanske första 15-20 minuterna där mot Kroatien där det blev lite jobbigt i några situationer, men sedan måste jag säga, att när man tittar på de där situationerna så var det riktigt bra. Däremot hade jag kanske hoppats kunna använda honom lite mer offensivt än vad det blev i den där matchen. Inte minst kunna utnyttja hans huvudspel i den positionen. Men Kroatien hade en högerback som var väldigt duktig i huvudspelet, säger Hamrén och fortsätter.

- Normalt sett är man kanske något sämre i huvudspelet som ytterbackar och där har man ett vapen i Ola i sådana fall. Med inlägg från högerkanten med Sebastian.

Nu får Toivonen alltså chansen på kanten mot Island, men om han spelar där i EM-premiären mot Ukraina återstår att se. Fortfarande vet han inte om det är någon EM-elva som Hamrén just nu håller på att spela in.

- Ingen aning faktiskt. Det får du fråga honom, säger Toivonen och hänvisar till förbundskaptenen.

Hamrén tänker givetvis inte avslöja något EM-lag redan nu, men han bekräftade på tisdagens presskonferens att startelvan blir den väntade.

Sveriges startelva mot Island: Andreas Isaksson - Andreas Granqvist, Olof Mellberg, Jonas Olsson, Behrang Safari - Kim Källström, Rasmus Elm - Sebastian Larsson, Zlatan Ibrahimovic, Ola Toivonen - Markus Rosenberg.

Daniel Sjöberg - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×