Spain - AFP
 
Fotboll > EM

Spanien Europamästare - krossade Italien i finalen

Spanien Europamästare - krossade Italien i finalen

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 02/07/2012 kl 07:55
Ett överlägset Spanien är europamästare i fotboll efter att ha krossat Italien med 4-0 i finalen på Olympiastadion i Kiev.
 

Spanien skrev in sig i historieböckerna som tidernas kanske bästa landslag när de vann sitt tredje raka mästerskapsguld på Olympiastadion i Kiev. EM 2008, VM 2010, och nu alltså EM 2012.

Osannolik matchvinnare för Spanien blev Jordi Alba. Försvararen, som går till Barcelona till nästa säsong, är född 1989 och därmed yngst i den spanska truppen. Någon orutin visade vänsterbacken dock inte upp när han rullade in det psykologiskt viktiga 2-0-målet i den 44:e minuten. Ett mål som även fastställde slutresultaltet.

Xavi fick bollen mitt på planen och hade tålamod. Ute till vänster kom en lång löpning av Jordi Alba och när Xavi släppte bollen i rätt läge så blev Alba fri. Ensam med Buffon var han iskall och rullade in 2-0 till Spanien.

Finalen blev en match där Italien aldrig riktigt var inbjudna. I den 17:e minuten gjorde David Silva 1-0 och efter en period av bättre italienskt spel kom Jordi Albas kalldusch.

I halvtid bytte Italien in Antonio Di Natale men inte ens skyttekungen från Udinese kunde rädda de azurblå. Di Natale fick två snabba lägen men det första gick över och det andra räddades av en storspelande Iker Casillas. Med sex minuter kvar av matchen dödade sedan Fernando Torres det lilla italienska hopp som fanns kvar. Frispelad av Xavi, vem annars, placerade han in 3-0.

Avslutande 4-0 gjorde inhopparen Juan Mata bara någon minut senare.

Den andra halvleken var full av elände för Italien då inhopparen Thiago Motta snabbt tog sig mot baksidan av låret för att sedan bli utburen på bår efter 61 minuter. Det betydde att Italien, som gjort sina tre byten, spelade resten av matchen med tio man.

Ett av de tre italienska bytena kom efter bara 21 minuter. Då skadade sig Giorgio Chiellini och Juventusförsvararen tvingades gå av och ersättas av Federico Balzaretti.

Med en man mer i en halvtimme kunde Spanien bolla sig och leka sig fram till den tredje titeln på tre raka mästerskap. När slutsignalen ljöd utbröt ett stort och historiskt rödgult jubel i Kiev.

Oskar Bernövall - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×