Iker Casillas Gianluigi Buffon - DPPI
 
Artikel
kommentarer
Fotboll > EM

Buffon: "Inget nytt 2-2 - Sverige och Danmark var mediokra lag"

Buffon: "Inget nytt 2-2 - Sverige och Danmark var mediokra lag"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 15/06/2012 kl 14:50
Inför EM talade Gianluigi Buffon om att det ibland är "bättre med två skadade än en död". Men nu tror han inte att Italien kommer att drabbas av resultatet i Spanien-Kroatien på samma sätt som när Danmark och Sverige spelade 2-2. "Den gången var det två mediokra lag", säger målvakten.

Gianluigi Buffon startade kontroverserna kring Italiens kaotiska EM-uppladdning genom att tala om anklagelserna mot sin tränare i Juventus, Antonio Conte, som misstänks för att ha varit införstådd med att Siena gjorde upp matcher när Conte tränade dem förra året.

På frågan om två lag som båda tjänar på oavgjort lika gärna kan göra upp matchen sa Buffon såhär i en intervju med Sky:

- Det är deras angelägenhet. Absolut, kanske ibland, om någon har ordnat saken, vad ska man göra? I vissa fall säger man att det är bättre med två skadade än en död. Sen är det klart att lagen alltid ska spela matcherna. Men jag tycker att det ibland är berättigat att hitta lösningar på en del saker.

Läs mer om det här!

Efter Italiens 1-1 mot Kroatien på torsdagskvällen har det nu blivit så att Italien kan bli offer för den typen av resonemang. Om Spanien och Kroatien spelar lika med mer än två mål för båda lagen, alltså 2-2, 3-3, och så vidare, går de vidare och Italien är utslaget ur EM.

Ungefär som när Sverige och Danmark spelade 2-2 i EM 2004 och gick vidare på Italiens bekostnad.

Buffon var en av de spelare i Italiens landslag som i allra starkast ordalag fördömde det resultatet, som han såg som en uppgörelse.

Men den här gången är det annorlunda, menar målvakten.

- Den här gången finns det ingen död. Vi lever. Och det kommer inte att behövas någon Uefautredning för att övervaka saken. Spanien kommer inte att titta på några siffror. Det är en milsvid skillnad jämfört med 2004, sa Buffon till italienska medier efter matchen på torsdagen.

- Den gången var det Sverige och Danmark, två mediokra lag, de var lika bra, de såg det som en succé bara att gå vidare från gruppen och de hade många vänskapsband. Nu däremot är det två lag av olika kvalitet som möts, Spanien är mycket överlägset och kommer att vilja vinna. De vet att de är bättre och är inte rädda för någon. Och spanjorerna har ett rykte att förvalta, de vill inte bli stämplade som osportsliga och utskrattade av Europa och världen. Det skulle vara en fläck på deras namn. Så, det beror på oss. Om vi vinner går vi vidare.

Så här sa Buffon efter att Sverige och Danmark hade spelat 2-2 i EM 2004:

- 2-2-reslutatet är en skam, en skandal på världsnivå. Framförallt är det sporten som har förlorat. Jag skäms, men inte för oss, utan för svenskarna och danskarna. Det gjorde det verkligen på ett smutsigt sätt. Och tänk att fotbollen, som inte bara är pengar och business, skulle erbjuda lärdomar och förebilder. Men efter den här oavgjorda matchen, vad tänker de unga? Att det är rätt att komma överens också när man är 13 år för att vinna den lokala cupen?

Malena Johansson - eurosport.se

 

kommentarer