Rasmus Elm AIK CSKA Moskva - Scanpix
 
Fotboll > Europa League

Tappert AIK föll mot CSKA: "Hoppas på Moskva-hybris"

Tappert AIK föll mot CSKA: "Hoppas på Moskva-hybris"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 23/08/2012 kl 23:55
Inför hemmamötet mot CSKA Moskva talade Andreas Alm om att stå emot den ”ryska björnen”. Det var precis vad AIK gjorde – i 61 minuter. Japanen Keisuke Honda gjorde matchens enda mål. "Klart det är en rejäl uppförsbacke inför returen".
 

Stjärntäta CSKA Moskva kom till Råsunda för det första av två möten mot AIK i play-off omgången till Europa League. Bland stjärnorna fanns ryske EM-succén Alan Dzagoev, japanske Keisuke Honda och serben Zoran Tosic.

Trots det namnkunniga motståndet spelade AIK länge jämnt med CSKA. Men till slut fick Solnalaget se sig besegrade och har nu ett svårt utgångsläge inför returen i Moskva.

- Vi hade behövt göra mål i första halvlek under de trettio minuterna vi hotade i omställningsspelet, säger AIK:s tränare Anderas Alm till eurosport.se.

Matchens enda mål gjordes i den 61:a minuten.

Yrvädret Ahmed Musa väggspelade sig in i straffområdet innan han kallt spelade fram Honda som enkelt rullade in slutresultatet 1-0 i öppet mål.

AIK:s bästa kvitteringsläge hade Viktor Lundberg vars halvvolley på stopptid studsade utanför den vänstra stolpen.

INSPIRERAT AIK INLEDDE BÄST

Men det var allsvenska AIK som inledde bäst mot CSKA – som förra säsongen tog sig hela vägen till åttondelsfinal i Champions League.

Med ett aggressivt presspel vann Solnalaget tillbaka bollen gång på gång vilket ledde till flera farliga omställningar framåt.

Celso Borges hade det första läget när han i den 21:a minuten fick en fladdrande träff på bollen som ställde till problem för Igor Akinfeev i CSKA-målet.

Ett par minuter senare nådde Nils-Eric Johansson högst på en hörna, men Akinfeev hann med sidledsförflyttningen.

Men efter 25-30 minuter började CSKA allt mer dominera.

- Vi börjar tappa boll när vi ska ställa om och det blev färre lägen för oss. Jag hade velat att vi skulle göra 1-0 och få dem att fundera litegrann, säger Alm.

Nigerianske anfallaren Ahmad Musa hade ett jätteläge när han vände på en femöring och sköt utanför från nära håll.

Zoran Tosic hade nästa möjlighet när han väggspelade sig fram och bara behövde lägga in bollen. Men Niklas Backmans tackling fick honom ur balans och 0-0 stod sig halvleken ut.

Den forne IFK Göteborg-spelaren Pontus Wernbloom inledde matchen på bänken men fick, till tonerna av 16879 AIK:ares burop, hoppa in en bit in i andra halvlek tillsammans med Rasmus Elm på mitten.

"HOPPAS PÅ MOSKVA-HYBRIS"

Trots AIK:s slutforcering fick man se sig besegrade av CSKA som efter sitt ledningsmål kontrollerade matchbilden. Inför returen hoppas Andreas Alm att motståndarna underskattar AIK:s chanser.

- Jag tror vår fördel är att de inte kommer ha några högre tankar om oss när de kommer hem och spelar. Lite Moskva-hybris så kan vi såra dem.

- Det kommer handla om att utnyttja våra fasta situationer och få till något omställningsmål.

Returen spelas nästa vecka.

Lennart Sandahl – eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×