BORÅS 2012-05-13 AIK:s Celso Borges, Per Karlsson och Daniel Gustavsson deppar efter slutsignalen i söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Elfsborg och AIK på Borås Arena i Borås. Elfsborg vann med 1-0 - Scanpix
 
Fotboll > Europa League

Isländsk skräll på Råsunda: "Som du vet är vi halvamatörer"

Isländsk skräll på Råsunda: "Som du vet är vi halvamatörer"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 19/07/2012 kl 22:07
AIK fick bara 1-1 hemma mot isländska FH Hafnarfjardar. Nu måste de svartgula vinna på bortaplan mot islänningarna. "De här tar vi på Island, så det är jag inte direkt orolig för", säger lagkaptenen Nils-Eric Johansson till eurosport.se.
 

Ett bra resultat hemma och inte släppa in mål. Det var vad AIK ville ha med sig från matchen på Råsunda mot Hanfarfjardar till bortamatchen nästa vecka. Och AIK gick för det. Till en början. I första halvlek var hemmalaget bättre och skapade också ett par, tre riktigt bra lägen att spräcka nollan. Målet kom dock aldrig och plötsligt stod det istället 0-1 sedan Atli Gudnason skjutit via ett skott via en AIK-försvarare som ställde Ivan Turina i hemmamålet.

- Det vart en liten besvikelse. Det kom från ingenstans. Det var inte strålande, men vi skapade ändå chanser. Men gör man inte mål då får man det tungt. De kommer upp, skjuter ett skott som tar på en jäkel och så går det in. Det är lite typiskt just nu för oss. Medan vi har de här klara lägena minuterna innan. Gör vi mål så blir det en annan match, men det går inte att säga så efter varje match, säger Nils-Eric Johansson.

I andra halvlek förväntade sig de flesta att AIK skulle trycka på ordentligt. Men det blev snarare tvärtom. Viktor Lundberg kunde visserligen kvittera på en nick i den 56:e minuten, men det var det enda avslutet hemmalaget hade på mål under de avslutande 45 minuterna.

- Jag vet inte hur många inlägg vi har. Man blir lite blind på skotten på mål, men det är inläggen som måste bli bättre. Det är min teori i alla fall.

Hur stort misslyckande är det här, det är amatörer och halvamatörer ni möter?
- Det spelar absolut ingen roll. Det är en match nästa torsdag. Hade vi funnit med 5-0 hade vi ändå varit tvungna att resa till Island och spela. Så är det. Vi kan torska här med 4-0. Vi måste ändå spela två matcher. Så fungerar det. Vi spelade 1-1 nu och folk tycker att det är jättedåligt, men de här tar vi på Island så det är jag inte direkt orolig för.

För Hafnarfjardar var resultatet en stor framgång och tränaren Heimir Gudjónsson förklarar vad det skulle betyda för klubben om de gick vidare i Europa League-kvalet.

- Det skulle vara jättestort. Som du vet är vi bara halvamatörer och vissa av killarna jobbar regelbundet, nio till fem. Så det skulle vara väldigt bra för klubben och spelarna om vi skulle lyckas med det. Det skulle hjälpa oss mycket. Som du vet var det en stor ekonomisk kris på Island 2008 och det påverkade självklart sporten också, säger han.

Nu måste AIK alltså åka till Island och vinna matchen och de kan förvänta sig en liknande matchbild, för motståndet ser ingen anledning att gå på offensiven från start.

- Vi måste återigen vara välorganiserade. De måste gå framåt och vi behöver inte förändra vår taktik särskilt mycket, säger Gudjónson.

Är ni bättre hemma?
- Jag tycker att vi är mycket starkare där. Vi förlorar inte mycket där. Det är tufft för vem som helst att komma dit, men vi vet att vi spelade väldigt bra idag och om vi ska lyckas nästa torsdag måste vi spela riktigt bra igen. För det är ingen tvekan om att AIK kommer att vara bättre då eftersom de har så många bra spelare.

Daniel Sjöberg - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×