AIK - Scanpix
 
Artikel
kommentarer
Fotboll > Europa League

AIK föll - Dnipro vände och vann efter jättemiss av Backman

AIK föll - Dnipro vände och vann efter jättemiss av Backman

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 04/10/2012 kl 23:42
Trots ledning med både 1-0 och 2-1 förlorade AIK med 2-3 hemma mot Dnipro i Europa Leagues andra gruppspelsomgång. Stor syndabock i AIK blev mittbacken Niklas Backman, som med sju minuter kvar av matchen stod för ett matchavgörande misstag när han valde ett alldeles för snålt bakåtspel.

AIK fick inkassera ännu en förlust i Europa League när de förlorade med 2-3 hemma mot Dnipro Dnipropetrovsk. Men starten från de svartgula lovade något annat. Efter en misslyckad frispark från vänster nådde andrabollen Helgi Danielsson, som strax utanför straffområdet mötte med vristen och via stolpen kunde skicka in ledningsmålet i den fjärde spelminuten.

Spelmässigt dominerades den första halvleken av Dnipro. Framför allt bjöd Yevgen Konoplyanka på stor show från sin vänsterkant, och på topp oroade Nikola Kalinic med sina djupledslöpningar. När kvitteringen föll kändes det därför fullt rättvist.

Men AIK ville annorlunda och i den första halvlekens sista minut stod hemmalaget för matchens anfall när Martin Lorentzson lyfte fram bollen till Helgi Danielsson, som snyggt vinklade in den till en fristående Henok Goitom. Med en touch avslutade sedan det upphaussade nyförvärvet säkert mitt framför Norra stå.

Spelmässigt höll AIK uppe spelet bättre i den andra halvleken, men Dnipro visade att enkla misstag straffar sig direkt i Europa. Vid ställningen 2-2 och sju minuter kvar på klockan valde Niklas Backman att försöka spela tillbaka en långboll till Ivan Turina. Men manövern visade sig vara ödesdiger, och Yevgen Seleznyov smet snabbt emellan och petade in det som senare skulle visa sig bli segermålet.

AIK har inlett Europa League-spelet med att släppa in sju mål på två matcher och ett avancemang från gruppspelet ser i nuläget ut att vara väldigt långt borta.

I nästa omgång väntar en minst lika svår uppgift för Gnaget, då laget åker till Holland för att möta PSV Eindhoven.

Filip Lindahl - eurosport.se

 

kommentarer