AIK coach Andreas Alm walks off the pitch after an Europa League Group F soccer match between Napoli and AIK Solna at the Naples San Paolo stadium, Italy, Thursday, Sept. 20, 2012. - Scanpix
 
Artikel
kommentarer
Fotboll > Europa League

"AIK-hybrisen ekar över Neapel"

"AIK-hybrisen ekar över Neapel"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 21/09/2012 kl 07:45
NEAPEL. AIK har flugit fram på ett hybris-moln underblåst av tränaren Andreas Alm. Och trots jätteförlusten med 4-0 mot Napoli menar Alm att hybrisen mår bra. "Den ekar över Neapel", säger han.

Nej, det gick inte. AIK åkte till Neapel för att chocka Europa en gång till. För att skrälla och besegra Napoli i Europa Leagues gruppspel. Ett par individuella misstag senare så var den drömmen över. De svartgula bjöd motståndet på 1-0 i inledningen av första halvlek och 2-0 i början av den andra. När allt var över hade de italienska favoriterna gjort fyra mål och AIK inget. Efter matchen försökte Andreas Alm förklara hur det kunde gå som det gick.

- De är hundraprocentiga på alla chanser de har. De har fyra målchanser och gör fyra mål. Det är imponerande effektivitet. Vi skapar mycket, men gör inget mål. Vi får stopp på deras fart. Den fart som gett eko genom hela Europa, den farten hade de inte idag. Men vi ger bort två mål, ettan och tvåan och det går inte. Det spelar ingen roll vad du spelar mot för motstånd. Framförallt inte ett sådant här lag. Det är två mål som är frustrerande för oss. Vi känner i pausen att vi behöver låta det gå en kvart, 20 minuter till, då öppnar de upp matchen. De öppnar alltid upp matcherna i slutet oavsett resultat. Och då kan man vara kvar i den. Men det blev tvärtom. Det blev utklassning, säger han.

Det var Nils-Eric Johansson som förlorade en duell mot lille Lorenzo Insigne innan Eduardo Vargas kunde skjuta 1-0. Sedan stod såväl Per Karlsson som Daniel Majstorovic på hälarna i samband med den snabba frisparken som gav 2-0. Individuella misstag, eller?

- Man vill ju som tränare säga att man gör misstagen ihop. Det blir alltid någon. Om man går på ett inlägg och missar nickduellen där, är det individuellt. Nisse går in i duellen och han flyttar undan honom och vi står inte på bollen när de får frisparken så att... det är individer som ingår i ett lag, det är AIK, säger Andreas Alm.

Du sa att ni inte var här för att lära er, men...?

- Nej, men jag tror att jag kanske sa det otydligt igår (läs: onsdag). Om man åker ner hit för att få en erfarenhet genom att se på deras klubbmärke, då lär man sig ingenting. Men åker man hit med en klar plan för att vinna, då lär man sig något även om man förlorar. Vi hade en tydlig idé, vi gick för det. Efter 20 minuter har vi ett ganska bra grepp om det. Vi skapar dessutom några lägen. När de dessutom gör så många byten så finns det en jättestor chans att ta poäng. En jättestor. Men det går inte för att vi ger bort de två första målen.

Ändå gjorde AIK en spelmässigt i många stycken bra match. Särskilt i den första halvleken där man efter det första målet tog över och skapade flera goda chanser till kvittering. Så trots underläge 1-0 efter 45 minuter var känslan god i det svartgula lägret.

- Ja, då kände man i pausen, "vad fan gav vi bort det första för? Det här kan vi vinna." Men det är mycket som ska stämma, annars går det inte. Sedan att det blir ett tredje mål, det är väl deras bästa om man ser det utifrån hur de agerar. Sedan att det tar på någon och det blir 4-0... Summa summarum, när det är 4-0 så är det ändå utklassning. Vi är inte här för att skydda oss. Det är utklassning, men de som har sett matchen vet att det finns lite mer än 4-0 i den också, säger Alm.

Hur var det i omklädningsrummet efter matchen?

- Om man åker hit för att vinna så är man besviken när man förlorar. Jag kommer inte att borsta av det här och säga; "Kom igen, det är en match på söndag." Vi kommer att vara besvikna, det kommer att vara tungt när vi vaknar upp precis som det är när man torskar i Allsvenskan, men det är jag inte rädd för så. Sedan gäller det att vinna på söndag.

Ja, på söndag väntar alltså IFK Norrköping i en viktig match för AIK som jagar allsvenskt guld. Bara tre dagar till återhämtning. Tillräckligt?

- Ja, synd att det inte är två dagar. Man vill bara spela igen när man torskar.

Efter alla framgångar i kvalet till Europa League och i Allsvenskan så har Andreas Alm pratat om AIK-hybrisen och om vikten av att låta den växa. Och trots storförlusten tror inte Alm att hans klubb är på väg att förlora den känslan.

- Jag stod kvar i 20 minuter där vi hade alla tillresta som sjöng "Drömmar av guld." Den AIK-hybrisen ekar över Neapel idag.

Daniel Sjöberg - eurosport.se

 

kommentarer