STOCKHOLM 20120902 : Helsingborgs David Accam får bollen över mållinjen för andra gången i matchen men det döms inte mål i allsvenska matchen mellan AIK och Helsingborgs IF på Råsunda. - Scanpix
 
Artikel
kommentarer
Fotboll

Domarna: "Det är ju tragiskt"

Domarna: "Det är ju tragiskt"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 02/09/2012 kl 20:40
En mycket bra fotbollsmatch mellan två topplag. Efteråt handlade nästan allt snack ändå bara om domarna. "Det är ju tragiskt", säger assisterande domaren Stefan Wittberg till eurosport.se efter sin omtalade miss.
 

Helsingborgs IF kontrade effektivt i första halvlek mot AIK. De snabba omställningarna gav en 1-0-ledning redan i den nionde minuten genom David Accam. Inte långt därefter var nyförvärvet fri igen. Han rundade målvakten Ivan Turina och sköt. Per Karlsson dök upp och tog undan bollen. Domarna dömde inte mål, men repriserna efteråt visade att bollen var inne.

- Jag står en bit upp. Nu är jag inte säker på var, men någonstans vid målområdeslinjen, fem sex meter upp. Det är väl därifrån skottet kommer och från min vinkel så kan inte jag vara hundraprocentigt säker på att bollen är inne. Jag har ju en känsla såklart, men i det läget reser jag inte flaggan i och med att jag inte är säker, säger assisterande domaren Stefan Wittberg som var den som missade målet.

Huvuddomaren Markus Strömbergsson såg inte heller att Accams skott passerat mållinjen.

- Att det är nära, det förstår man ju. Sedan är jag kanske 30-35 matcher därifrån i en snabb omställning. Jag kan ju inte säkert säga att den är inne. Jag måste lita på Stefan. Sedan är jag huvuddomare, det är jag som är chef och det är klart att jag hade önskat att jag hade sett att den var inne. Men det kunde jag inte. Det är bara så, säger han.

Helsingborgs tränare Åge Hareide menade efteråt att domarna ändå borde ha förstått att bollen var inne med tanke på hur Per Karlssons benrörelse.

- Det kanske man ser på reprisbilden, men det går ju så fort i verkligheten så att det. Är jag säker på att bollen är inne så vinkar jag. Och vi har ju haft situationer tidigare där vi har sett att bollen var inne och så vidare, säger Wittberg.

När förstod du att det var mål?

- När jag såg bilderna på mobiltelefonen. Sedan vad folk säger i korridorerna i halvtid och så, det är ingenting som jag tar åt mig då. För det vet man hur det tolkas av de som blivit icke förfördelade så att säga.

Du tänkte inte att det hade blivit fel när Accam kom springande mot dig direkt efter?

- Nä, jag tyckte att det var en rätt lam protest. Det var ingen annan som protesterade heller och jag var ju övertygad i mitt beslut där jag stod att bollen inte var inne. Så där fick jag ingen känsla. I halvtid kommer både Sven (Andersson) och Stefan (Schwarz) och säger att bollen är klart över linjen. Då ställer jag frågan om de har sett situationen. Men det hade inte Sven. Stefan säger att han har sett situationen. Men det är ju heller ingenting som jag tar på mig just då och funderar på.

Efter ännu en målmiss kommer givetvis diskussionen om huruvida det ska införas målkameror i svensk fotboll.

- Fifa har ju tagit beslut att målkameror ska införas och sedan är det upp till svenska fotbollförbundet att tillsammans med svensk elitfotboll att besluta om vi ska anamma det här i Allsvenskan. Det är ju bara att konstatera att även om vi är tre, eller fem, eller tio man så händer det situationer som vi inte kan se. Tyvärr.

Hur känns det nu?

- Det är ju tragiskt. Det är ju ett av de matchavgörande besluten som vi tar och som man kanske tycker att vi borde ha sett. Och det kan man tycka. Det är klart att det är tråkigt att inte ha kunnat godkänna det målet som man kunnat konstatera var inne. Samtidigt hade man inte så vet man inte hur det hade gått efter det. Alla säger att då hade matchen varit över, men det var första halvlek och...

Är det så du går vidare?

- Ja, jag har nästan 400 allsvenska matcher i ryggen. Vi analyserar det här, vilket vi ska göra. Vi har fått dvd:n. Och ser om det är något jag kunde ha gjort annorlunda. Om jag kanske har en felaktig placering. Vilket gör att jag har missat det här. Eller... Ibland finns det tillfällen där man helt enkelt inte kan rå för att att det blir som det blir.

Matchen var högintensiv och det var massor av situationer. Inte minst ställde de snabba omställningarna till det för domarna.

- Det här var nog den svåraste matchen för mig i år i Allsvenskan. Absolut. Väldigt mycket situationer. Både för Markus och för mig och Peter (Magnusson) som var på andra sidan, säger Wittberg.

Huvuddomare Strömbergsson hyllade efteråt HIF-spelarnas uppträdande.
- Jag tycker att det var en ganska bra match. Fram och tillbaka. Jag tyckte att spelarna tog stort ansvar där ute. Jag kände inte att Helsingborg på något sätt försökte påverka mig eller mitt team. Jag tyckte att de hade en jävla hög fana där ute, säger han.

Stefan Wittberg å sin sida bad Helsingborgs tränare Åge Hareide om ursäkt efteråt.

- Ja, det tycker jag. Det är klart att... jag har ju respekt för... de är ju professionella och jag är professionell i det här och har jag gjort ett misstag som missgynnar dem i förlängningen så tycker jag att man ska be om ursäkt.

Daniel Sjöberg - eurosport.se

 

kommentarer