Henok Goitom - Imago
 
Fotboll > Allsvenskan

Goitom klar för AIK: "Exakt det här jag vill göra"

Goitom klar för AIK: "Exakt det här jag vill göra"

Av Eurosport
I den här artikeln
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 16/08/2012 kl 20:48
Han var aktuell för AIK redan 2003. Nu, nio år senare är Henok Goitom till slut klar för klubben. "Det är exakt det här jag vill göra", säger han.
 

Han har kopplats samman med AIK en längre tid. På torsdagen satt han till slut på podiet. Henok Goitom, 28, lämnar spanska Almeria och har skrivit på ett kontrakt med AIK som sträcker sig till 2015.

- För mig var det första att riva kontraktet med Almeria för jag hade fått nog med det här med utomlands. Sedan sa jag till min agent att ta kontakt. I och med att det kom upp en massa erbjudanden från högsta ligan i och med att jag var free agent, så sa jag direkt till min agent att: "Det spelar ingen roll vad de säger. Prata inte ens med dem, prata med AIK och fixa det på två sekunder." Det var en förhandling som var klar på en dag, säger Goitom.

AIK:s sportchef Jens T. Andersson slår fast att klubben inte hade haft råd att köpa loss Goitom från den spanska klubben.

- Bollen har legat hos honom och beslutet har legat hos honom. En affär hade aldrig varit möjlig om inte han så tydligt själv hade visat att han ville komma hem, säger han.

Goitom menar att förhandlingarna har gått smärtfritt.

- Det är en ömsesidig respekt som har byggts med åren. Jag offrar pengarna som Almeria är skyldiga med mig, men AIK har inte utnyttjat mig bara för att jag bara ville spela för AIK i Sverige. Därför var det väldigt lätt i förhandlingarna att komma i hamn så snabbt.

Goitom har varit utomlands sedan 2003 då han gick till Udinese från Vasalund. Redan då var AIK intresserat.

- Det var många som sa: "Var kvar i Allsvenskan. "Men mina år utomlands är väl ett kvitto på att jag gjorde rätt. Men AIK har hela tiden funnits i bakgrunden och det är först nu det har blivit rätt.

28-åringen säger att han redan för tre, fyra år sedan började diskutera med barndomskompisen Bojan Djordjic om att återvända till Sverige och spela i AIK där Djordjic då var. Då ville han stanna utomlands, men nu är det bara Allsvenskan som hägrar.

- Hoppas bara att vintern inte tar kol på mig. Nä, det finns inte en droppe i mig som säger att jag vill tillbaka. Det här är exakt det jag vill göra. 100 procent.

Exakt när han kan göra debut för sin nya klubb är osäkert. Han spelade sin senaste match i april och har dessutom haft problem med ett diskbråck i ryggen. Det ska nu vara läkt, men någon form av rehabiliteringsträning lär han behöva.

- Vi kommer att göra tester ikväll på Sofiahemmet och sedan får vi mer svar på vilken belastning vi kan ha på mig. Det är först efter det testet som vi kan ha en helhetsbild av läget, säger han.

AIK spelar sin nästa match på torsdag i Europa League-play off mot ryska storklubben CSKA Moskva på Råsunda. Om Goitom är med i laget, eller ens truppen då, är alltså högst oklart. När han väl är spelklar kan det bli så att han får den stora prestigevärvningen inför säsongen, Celso Borges, bakom sig.

Borges har spelat central mittfältare i en och en halv match och gjort det bra och tränaren Andreas Alm bekräftar att han kan bli kvar i den rollen.

- Jag ser det som att man får ytterligare verktyg helt enkelt. Sedan är det så att...Dels har vi en förhoppningsvis kortare period där Henok ska in i rehabilitering och sedan stegra upp ganska snart så får man se var man är då. Men absolut. Det är ett alternativ att spela Celso som central mittfältare. Det har vi pratat om och nu har vi gjort det och har sett att det har fungerat bra. Så att det erbjuder oss egentligen bara fler saker att göra, säger han.

Daniel Sjöberg - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×