Henok Goitom - Scanpix
 
Fotboll > Allsvenskan

Goitom: "Inte samma passion i Spanien som i Stockholm"

Goitom: "Inte samma passion i Spanien som i Stockholm"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 16/09/2012 kl 13:13
Vad är väl ett El Clásico jämfört med ett stockholmsderby? Henok Goitom står inför karriärens höjdpunkt när han traskar ut på Råsundas gräs för match mot Djurgården. "Det är inte samma passion i Spanien", säger han.
 

Efter nästan tio år utomlands vände Henok Goitom i somras hem till Sverige. Hem till favoritlaget AIK och hem till den allsvenska han aldrig någonsin spelat i.

Debuten kom på Råsunda mot Helsingborg (2-1) just före landslagsuppehållet, men matchen på söndagen smäller betydligt högre.

- Den här matchen handlar om mer än bara tre poäng, alla vill vinna oavsett hur tabelläget ser ut, säger Goitom om sitt första stockholmsderby.

"INGEN KULTUR I SPANIEN"
Goitom är inte ovan vid stora matcher. Som proffs i La Liga, i klubbarna Murcia, Valladolid och Almeria, ställdes 27-åringen mot några av världens bästa lag. Men det är inte givet att match på Camp Nou slår högre än derby på Råsunda.

- För mig är det här mycket större, för här är det fans inblandade. I Spanien är kulturen inte på det sättet, där är det egentligen bara Bilbao, Sevilla och Betis som har det. Annars finns inte den passionen som finns här i Stockholm. Det är annorlunda på det sättet.

Det är den största matchen du spelat?
- Det beror på hur man menar med största matchen. Jag har spelat stora matcher utomlands också. När det gäller fansen är det den största matchen, men om du frågar mig när det gäller kvalitet: Jag har mött Barcelona. Rent passionsmässigt är det här den största matchen, rent målmässigt är det att möta Barcelona, säger Goitom.

"FINNS INTE PÅ KARTAN ATT FÖRLORA"
AIK kommer till derbyt som seriefyra men med samma poäng som tvåan Häcken och trean Malmö FF. Fem poäng skiljer upp till serieledande Elfsborg. Viktiga derbypoäng står på spel, men AIK är favoriter menar Henok Goitom.

- Vad som talar för oss? Det är bara kolla tabelläget, och inte bara det, vi är ett UEFA-lag också. Vi slog CSKA Moskva borta - det talar för oss, säger han.

Hur märks det i truppen att det är derby på gång?
- Alla går och tänker på derbyt, alla vill att det ska bli söndag och alla vet vad som väntar. Man bor i Stockholm och det finns inte på kartan att förlora den här matchen. Ingen behöver förklara för oss vad det betyder - alla vet.

- Alla, svenskar som utlänningar, är taggade.

Ingen risk att ni är övertända?
- Nej, du kan vara hur taggad som helst så länge du inte drar på dig några onödiga kort. Det finns ingen vits att ta bort den tändningen.

AIK har inte vunnit ett derby mot Djurgården sedan 2009. Historia och statistik som betyder...

- Ingenting, absolut ingenting. Statistik finns där, men varje år är det nya spelare, nya förutsättningar. Skulle statistiken stämma skulle Barcelona vinna La Liga varje år och kanske Real Madrid vinna Champions League varje år. Och det händer ju inte. När matchen börjar är allting på noll, säger Henok Goitom.

Derbyt mellan Djurgården och AIK startar klockan 14:00 och livekommenteras på eurosport.se

Jens Dahlkvist - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×