Anders Svensson - Scanpix
 
Artikel
kommentarer
Fotboll > Allsvenskan

Elfsborgs gräsliga statistik stärker AIK: "De påverkas"

Elfsborgs gräsliga statistik stärker AIK: "De påverkas"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 24/09/2012 kl 08:52
Den 31 juli förra året besegrade Elfsborg AIK på Råsunda. Sedan dess har Borås-laget inte vunnit på naturgräs. Nu möts lagen igen och AIK pratar gärna om Elfsborgs gräsliga statistik. "När de snackar om att det inte påverkar så påverkar det", säger Nebojsa Novakovic.
 

När AIK klev in till matchen mot IFK Norrköping på söndagskvällen visste de att Elfsborg hade spelat 0-0 hemma mot GIF Sundsvall och att chansen fanns att gå ikapp helt och hållet poängmässigt. AIK tog också ledningen två gånger om, genom Celso Borges och Kwame Kariakari, men IFK Norrköping kom tillbaka genom Gunnar Heidar Thorvaldsson och matchen slutade 2-2. Ändå har AIK nu chansen att gå förbi Elfsborg när lagen möts på onsdag.

- För en månad sedan, en och en halv, så hade de kanske tio poäng mer än vi. Då var Allsvenskan nästan avgjord. Nu har vi möjlighet att ha ännu mer poäng än Elfsborg på onsdag. Det är en fantastisk möjlighet, säger AIK:s assisterande tränare Nebojsa Novakovic.

Elfsborg har som bekant haft svårt på naturgräs den här säsongen. Inte bara den här säsongen förresten. Förra årets tre sista matcher på naturgräs förlorades allihop. Elfsborg har inte vunnit på naturgräs sedan man besegrade just AIK på Råsunda den 31 juli. Då gjorde Lasse Nilsson matchens enda mål i den fjärde minuten.

- Det kanske är konstigare att de inte vann mot Sundsvall på plasten. Jag vet inte varför de inte har vunnit på sistone. De har vunnit nästan allt första delen av serien. Jag kan inte svara på din fråga på varför inte Elfsborg vinner. Jag vet att de inte kommer att vinna på onsdag. Det vet jag, säger Novakovic.

Påverkar det spelarna?

- Det är självklart. Så mycket som de snackar om att det inte påverkar, det är självklart att det påverkar. De har inte vunnit på naturgräs. Det är säkert att det påverkar  när de kliver in i bussen och åker till Helsingborg eller till Råsunda. De vet att det är svårare än på plasten, typ Gefle, Sundsvall, de lag som har plast. Det är säkert att det påverkar. När de snackar om att det inte påverkar så påverkar det.

- Då är man redan påverkad, när man säger det.

Mittbacken Niklas Backman håller med Novakovic och tror att den svaga statistiken har betydelse för spelarna i Borås-laget.
Jag tror inte att de har snackat så mycket om det själva, men de blir påminda om det hela tiden. Det är jobbigt. Vi vet själva, att förra året hade vi något bortaspöke och vi försökte intala oss själva att det inte spelade någon roll, men någonstans finns det. Men det är fortfarande ett bra lag och någon gång lär de väl vinna på gräs. Hoppas att det inte blir på onsdag, säger han.

Viktor Lundberg förväntar sig ändå en svår match på onsdag och tar absolut ingenting för givet.

- Elfsborg är ett bra lag och alla som kommer till Råsunda är väldigt taggade oavsett vilket läge man har i tabellen. De kommer nog att gå in hundra procent även om de har varit dåliga på gräs.

Nu är det inte bara Elfsborg och AIK som gör upp om det. Malmö FF och BK Häcken är i allra högsta grad med och det ser ut att kunna bli ett fyrlagsrace hela vägen in i mål.

- Alla fyra har guldläge. Alla har potential och poängmässig möjlighet att vinna Allsvenskan. Jag vet bara att vi har varit 10-15 poäng bakom Elfsborg och att vi nu har en möjlighet att gå förbi dem. Det är ett kanonläge för oss. Häcken känns starka. Jag såg de på tv mot Djurgården. Det var stor skillnad från första minut till sista. Det kändes att de var starka. Det är fyra bra lag. Det är jättebra för Allsvenskan, säger Nebojsa Novakovic.

Han har svårt att ranka de olika lagens möjligheter, men efter lite funderande så ser han ändå något som kan tala mot laget som har varit i serieledning hela säsongen.

- Elfsborg ligger lite i underläge. De hade så många poäng, men nu är nästan alla ikapp och förbi och det är svårt mentalt läge. De har mest att förlora. Malmö, AIK, Häcken har det kanske lättare mentalt. Vi har jagat hela tiden. Men alla har bra möjligheter att vinna.

Daniel Sjöberg - eurosport.se

 

kommentarer