Martin Lorentzson mål för AIK mot Åtvidaberg 2012 - Scanpix
 
Artikel
kommentarer
Fotboll > Allsvenskan

AIK vände och vann i slutminuten

AIK vände och vann i slutminuten

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 03/09/2012 kl 08:32
Efter en våldsamt händelserik match med chanser åt båda hållen kunde AIK avgöra på stopptid mot Helsingborg, detta efter att Celso Borges dundrat in segermålet i den 91:a minuten. AIK vann matchen med 2-1.

AIK kommer ifrån en mycket positiv matchvecka med seger över CSKA Moskva i Europa League-kvalet. Frågan var om de skulle vara mätta inför mötet med Helsingborg. Inte alls, enligt AIK-tränaren Andreas Alm.

"Vi går ut med kontrollerad hybris", påtalade Alm innan matchen. När matchen startade fick vi dock se något som mer handlade om okontrollerat storhetsvansinne. Hemmalaget anföll frenetiskt och hade inte läst in sig på HIF-nyförvärvet David Accam.

Efter cirka tio minuter nicktouchade Nikola Djurdjic ett uppspel som letade sig in bakom AIK:s backlinje som inte hann med att uppfatta hur snabb den allsvenske debutanten - nyförvärvet från Östersund - David Accam, faktiskt var.

Ghananen löpte ikapp nicktouchen, sprang enkelt in mellan Niclas Backman och Ivan Turina och lyfte elegant bollen över den dykande kroaten i hemmamålet.

SÅG UT SOM HIF BLEV RÅNADE

Helsingborg och Accam fortsatte att ha lekstuga med AIK-försvaret halvleken ut. Efter tjugo minuter rundade Accam Turina i AIK-målet. Accam spelade bollen mot det öppna målet men Per Karlsson dök upp och räddade bollen när det såg ut som om den redan passerat mållinjen.

Domare Markus Strömbergsson och linjekollegan Stefan Wittberg vinkade avvärjande men på reprisen såg det helt klart ut som om HIF blev rånade på en 2-0-ledning.

GOITOM GJORDE SKILLNAD

Med tjugo minuter kvar kom Henok Goitom in på planen för AIK. Bytet skulle visa sig vara lyckosamt för hemmalaget då han efter endast ett par minuter gick upp på en hörna och nickade på mål. Pär Hansson räddade visserligen nicken men lämnade retur som hamnade framför Martin Lorentzson. Helt ren framför mål hade CSKA-matchhjälten inga problem med att trycka upp kvitteringen i nättaket. Hemmalaget var dock inte klara för dagen.

En minut in på stopptid tog sig Lalawele Atakora runt på högerkanten och spelade in ett lågt inlägg som möttes av Mohamed Bangura som avlossade bössan. Bangura skottfintade och sköt. Det första skottet tog på en HIF-försvarare, men andrabollen hamnade till slut hos Celso Borges som krutade in 2-1, i närheten av Pär Hanssons vänstra kryss.

NÖJD ALM

AIK-tränaren Andreas Alm var givetvis nöjd efter det sena segermålet.

- Detta är den bästa AIK-hybrisen som finns, Lorentzson verkar vara vår grej på hörnor. Det är också första gången vi vinner mot HIF i en match med denna typen av matchbild, konstaterade AIK-tränaren.

Åge Hareide var nöjd med sina spelares insats men norrmannen var besviken på det bortdömda målet i den första halvleken.

- Tungt för killarna, vi har en boll inne där. Alla ser att den är inne förutom tre man, det är väldigt synd för fotbollen. Killarna gör annars en bra match. Synd att vi brister på fasta situationer, säger Hareide till Canal Plus.

Ola Myhrman - eurosport.se

 

kommentarer