Vettel Brasiliens GP (Youtube) - Other Agency
 
Formel 1

Vettel kan förlora VM-titeln - Fia kräver svar av Fia

Vettel kan förlora VM-titeln - Fia kräver svar av Fia

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 29/11/2012 kl 14:38
Ferrari överväger att anmäla Sebastian Vettel för en regelvidrig manöver i Brasiliens Grand Prix. Ferrari kräver svar och har kontaktat Internationella bilsportförbundet (Fia) med ett brev. Om tysken straffas blir Fernando Alonso världsmästare.
 

Videomaterial från söndagens Grand Prix i Brasilien tycks visa en regelvidrig omkörning av trefaldige världsmästaren Sebastian Vettel. Det skriver BBC under torsdagsmorgonen.

Tysken ska ha kört om en konkurrent, Toro Rossos Jean-Eric Vergne, under gulflagg - då förarna enligt reglerna måste köra i lugnt tempo och omkörningar är strikt förbjudna. Förarna uppmärksammas genom ett blinkande gult ljus och funktionärer med gula flaggor vid sidan om banan. Ett blinkande grönt ljus meddelar förarna när det är okej att köra för fullt igen. BBC skriver att Vettels gula lampor på instrumentpanelen lös hela tiden. Nya videor på internet tycks visa en funktionär som viftar med en grön flagga, men enligt BBC går det inte att se på tv-bilderna.

Ferrari har studerat videon och överväger att anmäla Red Bull-föraren. I ett pressmeddelande på det italienska stallets hemsida står det:

"Ferrari har brevledes bett Fia om ett klargörande om Sebastian Vettels omkörning av Jean-Eric Vergne under varv fyra i Brasiliens Grand Prix".

Om Vettel straffas retroaktivt riskerar han 20 sekunders avdrag vilket skulle innebära att han bara blir åtta i söndagens säsongsavslutning. Åttondeplatsen ger fyra poäng färre än sjätteplatsen och då skulle Alonso bli mästare med en poäng.

Alonso uppges vara angelägen att Ferrari ska överklaga, men även om stallet inte väljer att gå vidare måste Internationella bilsportförbundet (Fia), enligt sitt regelverk, starta en utredning. Fia har hittills vägrat att kommentera om de utreder incidenten.

BBC skriver att ett beslut tas senast under fredagen.

Videomaterialet kablades inte ut under tv-sändningarna. Vid tillfället visades istället repriser av starten. Men bilderna på den misstänkt regelvidriga omkörning har lagts ut på Youtube.

Red Bul har inte kommenterat händelsen.

Tobias Jönsson - eurosport.se
Bild: Hämtad från Youtube

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×