Contador Kessiakoff Vuelta - Imago
 
Artikel
kommentarer
Cykel > Vuelta a España

Vueltan etapp 20: Sista bergsetappen - nu ska vinnaren utses

Vueltan etapp 20: Sista bergsetappen - nu ska vinnaren utses

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 08/09/2012 kl 12:52
Lördagens etapp är i praktiken den sista egentliga tävlingsetappen i Vueltan - och det är en ordentlig final. Alberto Contador har en hel del lidande kvar i de hårda klättringarna på väg mot Bola del Mundo innan han definitivt kan ta hem den röda tröjan.

Den näst sista etappen, 170,7 kilometer mellan La Faisanera Golf och Bola del Mundo, är en av Vueltans absolut hårdaste. Och det vill inte säga lite. Tre förstakategoriberg och ett andrakategoriklassat ska passeras före målgången på Bola del Mundo.

Bola del Mundo, som betyder jordgloben, är en HC-kategoriserad klättring, eller ESP som det heter på Vueltan, och tävlingens högsta punkt. 2010 kämpade Vincenzo Nibali och Ezequiel Mosquera om totalledningen här. Det är enda gången tidigare som klättringen har varit med i Vueltan.

Men Bola del Mundo är bara finalen. Alla klättringarna:

Puerto de Navafría: 10,1 kilometer lång, 5,6 procents lutning.

Puerto de Canencia, 9,8 kilometer, 3,9 procent.

Puerto de la Morcuera: 9,2 kilometer, 6,9 procent.

Puerto de Cotos: 13,8 kilometer, 4,9 procent.

Bola del Mundo: 11,4 kilometer, 8,6 procent.

Alberto Contador ser ut att ha ett ganska säkert grepp om totalsegern men varken han eller någon annan cyklist har en enkel uppgift framför sig. Contador, Alejandro Valverde och Joaquim Rodríguez lär bevaka varandra. Valverde är 1,35 minuter efter och Joaquim Rodriguez 2,21 efter Contador. Bakom dem kan det bli kamp om resten av topp tio-placeringarna.

Astanastallet skickade med ett foto på Fredrik Kessiakoff i sitt pressutskick inför etappen. Svensken har talat om att försöka gå med i en utbrytning på sista veckan och idag är sista chansen. Men förutom etappsegern på tempo har han hittills inte visat någon vidare form.

Eurosport och Eurosport Player direktsänder Vuelta a España 18 augusti-9 september. I dag startar sändningen 15.00. eurosport.se livekommenterar etappen.

BANPROFIL ETAPP 20:

Eurosport
 

kommentarer