Swedish rider Fredrik Kessiakoff celebrates on the podium after winning the 11th stage time trial in Pontevedra, Spain Wednesday, Aug. 29, 2012. The 21-stage, three week race ends in Madrid on Sept. 9. - Scanpix
 
Cykel > Vuelta a España

Glad Kessiakoff efter segern: "Hade lagt fokus på etappen"

Glad Kessiakoff efter segern: "Hade lagt fokus på etappen"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 30/08/2012 kl 02:38
Efter en svag insats i inledningen av Vueltan slog Fredrik Kessiakoff till och tog på onsdagen Sveriges första etappseger i Spanien runt på 30 år. "Jag hade bestämt mig för att göra ett ärligt försök", säger han till eurosport.se.
 

Fredrik Kessiakoff överraskade många med sin etappseger - den första svenska på Vueltan sedan Sven-Åke Nilsson 1982 - men hans sportdirektör Giuseppe Martinelli hade tittat ut tempoetappen redan i början av tävlingen och 32-åringen hade riktat in sig på den i några dagar.

- Jag vet inte vad jag ska säga egentligen. Det är som en stor bonus. Det var oväntat samtidigt som jag har lagt ganska stort fokus på etappen sedan ett par dagar tillbaka. Jag hade bestämt mig för att göra ett ärligt försök och var inställd på det både i går kväll och i morse, säger Kessiakoff.

- Det känns väldigt skönt att få det bekräftat att jag kan prestera så här bra. Otroligt skönt.

Kessiakoff har haft en svag start på Vueltan och är 23 minuter efter totalt. Han sa till eurosport.se för en vecka sedan att han trodde att han skulle kunna komma i bra form till senare på tävlingen - men även om han var koncentrerad på att göra en bra prestation i dag var han inte säker på om han hade kapaciteten.

- Samtidigt måste man vara övertygad, och jag visste inte om jag var i form. Men jag var väldigt fokuserad på att göra en bra insats.

KUL ATT SE DERAS NAMN SOM TVÅA

I början av sommaren vann han en tempoetapp på Schweiz runt, även den innehöll en del klättring och utförskörning. Också då kom han från problem med formen och en viloperiod, och körde dåligt på de andra etapperna.

- Banan var väldigt snarlik och situationen inför var också snarlik. Jag var inte säker på formen men nu hade jag väl jag lite mer erfarenhet. Jag visste att även om jag inte kör så bra på linje så kan det gå bra på tempo.

I Schweiz slog han Fabian Cancellara, en av världens bästa tempocyklister. Idag slog han Alberto Contador, och OS-trean på tempo, Chris Froome.

- Det är alltid roligt när bra konkurrenter är med. Det är alltid kul att se deras namn som tvåa och ens eget som nummer ett. Det gör det till en extra söt seger, säger Kessiakoff.

Förutom segern i Schweiz har Kessiakoff haft en otroligt framgångsrik sommar i och med kampen för den polkaprickiga tröjan i Tour de France. Han fick cykla med tröjan under sju etapper men förlorade den efter en tuff fajt med Thomas Voeckler.

- Jag måste nog smälta det litegrann. Det här är ett resultat, under Touren vann jag ingenting men var väldigt nöjd med min insats och prestationen som jag gjorde. Det är samma sak nu, det är en prestation som jag är väldigt nöjd med, men jag kan nog inte jämföra dem riktigt.

SKA NJUTA

Det har varit en säsong med toppar och dalar för Kessiakoff, som fick hela våren förstörd av vad som senare visade sig vara allergier.

- Det har varit mycket problem och bekymmer men samtidigt många väldigt bra resultat. Det är väl ett bevis på att känsla och form inte alltid går hand i hand. Det är ytterligare någonting jag har lärt mig inför framtiden.

Hur strategin blir för resten av Vueltan, om han gör några fler försök på etappsegrar, har han inte tänkt på än.

- Jag är lättad för mig själv men även för laget. Man vill alltid få med sig någonting från en tävling och jag vet att de gärna har velat ha en etappseger.

- Nu ska jag njuta av det här, sen får jag se.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×