SWITZERLAND, Porrentruy : New best climber's polka dot jersey, Sweden's Frederik Kessiakoff, climbs at the end of the 157,5 km and eighth stage of the 2012 Tour de France cycling race starting in Belfort and finishing in Porrentruy, Switzerland, on July 8 - AFP
 
Cykel > Vuelta a España

Kessiakoff tveksam till kaptensroll: "Trött och sliten"

Kessiakoff tveksam till kaptensroll: "Trött och sliten"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 08/08/2012 kl 13:33
Efter den fina insatsen i Tour de France är Fredrik Kessiakoff kandidat till att bli Astanas kapten i Vueltan. Men han själv känner sig trött och sliten. "Jag vill väldigt gärna köra en Grand Tour som kapten men jag vet inte om det kommer att vara den här gången", säger svensken till eurosport.se.
 

Astana ligger sedan i fredags på träningsläger i Livigno inför Spanien runt som börjar nästa lördag. Men hur strategin och laget ska se ut är ännu inte spikat och Fredrik Kessiakoff vet fortfarande inte vad han ska förvänta sig av sig själv i tävlingen.

Tour de France blev betydligt mer intensivt än vad som var planerat för 32-åringen, med sju dagar i den prickiga tröjan och en tuff kamp om att försöka vinna den. Ändå var tanken att Kessiakoff skulle komma i ännu bättre form till Vueltan. Men just nu är han trött. Samtidigt har han en chans att leda Astanas lag i Spanien.

- Laget vill nog gärna att jag är kapten, säger han till eurosport.se.

Men själv är han skeptisk. Det tog mycket energi att koncentrera sig inför varje etapp på Touren, när han slogs med Thomas Voeckler om tröjan. Framförallt kostade det på mentalt. Samtidigt har hela hans säsong påverkats av den problematiska första delen av året.

- Jag väntar fortfarande på att kroppen ska svara, säger Kessiakoff.

- Jag är trött och sliten och jag hade egentligen velat köra på nu med hårdare pass, men det är fortfarande mest återhämtningspass.

Ändå stänger han inte helt dörren för att cykla för en totalplacering.

- Det kan vara så att det känns bra om en vecka och då kan jag fortfarande ha en topp 15-, topp tiochans.

HELLRE REALIST

Än så länge har han inte diskuterat saken med Astana, som han nyss förlängde sitt kontrakt med.

- Jag vill väldigt gärna köra en Grand Tour som kapten men jag vet inte om det kommer att vara den här gången. Jag är hellre realist. Sedan kanske jag kan få chansen att vara delad kapten i Touren nästa år, eller kapten i Vueltan då.

Efter en strålande sommar och höst förra året tänkte Kessiakoff att han var helt återställd efter den dåliga säsongen 2010, då han led av överträning. Men första delen av året gick tungt, och i våras fick han reda på att han är allergisk, förmodligen mot pollen. Allergierna orsakar astma och hämmar andningen. Vid det laget hade han redan lagt ner mycket jobb på att vara så bra som möjligt till Giro d'Italia i maj, som han sedan inte ens kunde vara med på.

- Jag har lagt mycket krut på första delen av säsongen och det är det folk inte förstår, eller, det förstår de kanske.

- Tittar man på mina tävlingar i år och resultaten som jag har gjort så ser det kanske ut som att jag har haft en enkel säsong. Men egentligen har jag lagt ner väldigt mycket träning under våren, och hela vintern, utan att få ut någonting av det. Det har varit ganska fruktlöst. Förutom Touren då, och vinsten i Schweiz.

Kessiakoff säger att han var trött också före Tour de France. Ett par veckor före Touren, när han hade vunnit över Fabian Cancellara på en tempoetapp i Schweiz runt, var han själv mer inställd på att inte åka till Frankrike. Han var osäker på formen, men laget trodde på honom och tog ut honom. Sedan visade han sig vara mycket stark under tävlingen.

KAN VÄNDA SNABBT

- Det är samma situation på sätt och vis. Jag tycker aldrig om att snacka upp mig själv, eller, jag vill inte skapa förväntningar som jag inte kan leva upp till sen. Skulle jag inte klara av det så vill jag inte ta platsen från någon annan lagkamrat eller stå i vägen för laget som har sponsorer och så, säger Kessiakoff.

- Ska jag säga att ”jag är kapten” så vill jag verkligen vara i bra form. Jag vill att det är jag som har kontrollen över vilken press som sätts på mig och vilka förväntningar det finns.

Men andraplatsen i bergspristävlingen under Touren visar också att formen kan komma plötsligt.

- Jag har ju visat att det kan vända ganska snabbt, säger han.

Och därför avvaktar han fortfarande för att se om kroppen svarar. Men medan Touren blev gradvis hårdare, så är Vueltan i år extremt anpassad till klättrare, med sju målgångar uppför bergstoppar, tio målgångar uppför totalt. Och de två första kommer redan på tredje och fjärde etappen.

- Redan där kan man förlora chansen på en totalplacering. Hade Vueltan sett ut som Touren så hade det inte gjort så mycket att jag inte var i min bästa form från början, då hade jag kunnat ta första veckan och cykla mer avslappnat och komma bättre till sista delen av loppet, säger Kessiakoff.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×