SWITZERLAND, Porrentruy : New best climber's polka dot jersey, Sweden's Frederik Kessiakoff, climbs at the end of the 157,5 km and eighth stage of the 2012 Tour de France cycling race starting in Belfort and finishing in Porrentruy, Switzerland, on July 8 - AFP
 
Cykel > Vuelta a España

Kessiakoff: "Inte överraskad om jag inte kan hänga med"

Kessiakoff: "Inte överraskad om jag inte kan hänga med"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 18/08/2012 kl 11:08
Astana har utsett Fredrik Kessiakoff till kapten i Vueltan, men själv är han tveksam till om han har hunnit återhämta sig från Touren. Redan på måndag får vi veta om det kan bära eller om det brister för svensken. "Jag är fortsatt osäker på min form.", säger han till eurosport.se.
 

Sportdirektören Giuseppe Martinelli sa häromdagen till eurosport.se att Fredrik Kessiakoff kommer att vara Astanas kapten i Spanien runt, men påpekade samtidigt att han inte vill lägga för stor press på svensken. Kessiakoff själv har inte pratat så mycket med laget om saken, och vet fortfarande inte om han kan cykla för en totalplacering.

- Jag är fortsatt osäker på min form. Jag skulle ha velat känna lite större självförtroende. Personligen kommer jag inte vara överraskad om jag inte kommer kunna följa med, men jag ska kämpa till den tredje dagen. Jag vill jättegärna köra för totalen, men vi får se, säger Kessiakoff.

För en dryg vecka sedan berättade han att han fortfarande känner sig sliten efter den påfrestande kampen om den polkaprickiga tröjan i Tour de France.

- Det har börjat kännas lite bättre, och jag känner mig bättre nu än för en vecka sedan, bättre än för två veckor sedan. Men jag tycker att det är lite för sent som det känns bra. Jag hade gärna sett att det kommit tidigare. Det är lite väl tätt inpå nu men nu har jag två dagar tills det börjar, jag får se om jag kan ta till vara på den träning som jag har gjort nu och komma i bra slag.

”BARA JAG SOM VET HUR DET KÄNNS”

Att laget vill se honom som kapten samtidigt som han själv är osäker är ingenting som Kessiakoff oroar sig särskilt för. Vueltan har aldrig varit ett stort mål med säsongen, och han är nöjd med vad han har gjort hittills.

- Jag tar det med ro. Det är inget nytt att det kan vara svårt att ställa om till Vueltan när man har kört Touren, säger han.

- Jag förstår att det kanske finns många där hemma som vill se mig köra bra, men det är bara jag som vet hur det var under Touren och hur det har känts däremellan.

- Samtidigt finns det fler i laget som jag ser som kan göra något. (Andrej) Kasjetjkin till exempel, jag pratade med honom och han vill också ge det ett försök.

Anledningen till att Kessiakoff hade velat komma i form tidigare är att det kommer tuffa etapper redan på tredje och fjärde dagen. Klättringarna blir successivt tuffare under de tre veckorna, men de som vill slåss om totalen kommer att få sina första test redan på måndag och tisdag.

Måndagens tredje etapp i Baskien innehåller fyra kategoriserade berg och avslutas på Alto de Arrate. På tisdag går en ännu tuffare etapp från Baskien till Riojaregionen, över Orduñapasset och med målgång i skidorten Valdezcaray.

- Jag får se hur det känns fram till och med tredje etappen. Det kan avgöra hela tävlingen. Om jag är med där, vilket jag själv inte är helt övertygad om att jag kommer att vara, så kommer jag att bevaka de andra fortsättningsvis, vara med på varje berg och försöka köra bra och se till att inte tappa, säger Kessiakoff.

”BLIR EN VÄRDIG VINNARE”

- Plan B, om jag inte hänger med, då kommer jag att titta ut ett par etapper längre fram. Då kommer jag att strunta helt i totalen. Om det finns någon etapp som passar mig lite bättre, där det går att gå med i en utbrytning så kommer jag att satsa på det. Och så kommer jag att supporta den som det blir som kör för totalen då.

Årets upplaga av Spanien runt är en tävling för klättrarna, med hela tio målgångar uppför.

- Det är extremt mycket toppmålgångar. Det blir hårt, det kommer att blir hård koncentration inför nästan varje etapp. Annars brukar det finnas många etapper där man kan ligga och gömma sig lite mer i klungan, men här blir det en ärlig kamp varje dag. Han som tar hem det kommer att vara en värdig vinnare.

Även före Touren var Kessiakoff osäker på sin form, men visade sig sedan vara väldigt stark. Men man ska inte tolka hans tvekan om formen nu som blygsamhet, säger han. Han säger som läget är.

Sportdirektören Giuseppe Martinelli påpekade häromdagen för eurosport.se hur allvarligt Kessiakoff tar på sin cykling, men sa också att han är ”för snäll”.

- Ofta när någon är på det sättet säger man att det är hans olycka, men så länge jag är kvar i Astana kommer han alltid få sina chanser, för jag är ganska förälskad i killen, sa Martinelli.

- Det är väl en lite svensk grej kanske. Jag är väl lite konflikträdd, jag föredrar att hålla mig neutral i diskussioner. Jag vill inte lyfta upp mig själv på en piedestal eller sätta onödig press på mig själv, säger Kessiakoff.

”ÄR EN DRÖM”

Det är inte samma sak som att han inte tror på sin egen förmåga. Martinelli sa också att han tror att Kessiakoff har kapaciteten att komma på podiet i en Grand Tour de kommande åren, och det är inte heller främmande för honom själv.

- Det är en dröm som finns och jag har visat på Vueltan och sedan Touren i år att jag har kapacitet att köra bra på Grand Tours. Det är kul att höra att han tror på mig. Det som är bra är att det betyder ju också att det är upp till mig. Det är bara att träna på så finns det alla möjligheter, säger han.

Kessiakoff var med och slogs om en podiumplats långt in på Vueltan förra året, innan han drabbades av magsjuka. I år handlar tävlingen på förhand mycket om Alberto Contadors comeback och Chris Froomes försök på egen hand efter att ha varit hjälpryttare åt Bradley Wiggins.

- Det är jättekul att båda de ska köra. Jag tror det är många som gärna vill se Froome utan att han behöver hålla igen, och Contador är ju den som har dominerat under de senaste åren. Det kanske kan bli lite av den fajten som saknades på Tour de France. Sen ska man inte räkna ut (Juanjo) Cobo heller, som vann förra året.

MÅSTE RESPEKTERA SYSTEMET

Vueltan blir Contadors stora återkomst efter dopningsavstängningen. Spanjoren testade positivt för det förbjudna ämnet clenbuterol under Touren 2010 och stängdes av, till stor del retroaktivt, för ett halvår sedan. Det är inte klarlagt om han fick i sig substansen av misstag eller genom medveten dopning. Han själv menar att han är oskyldig.

Kessiakoff tycker att han bör behandlas som alla andra.

- Man måste respektera systemet, och systemet säger att man kan komma tillbaka. Likaväl som vi har till exempel Ivan Basso som är med och tävlar, så är reglerna sådana och man ska inte behandla dem olika. De har samma rätt att tävla. Om man inte tycker om det så får man jobba för att ändra på reglerna.

Tycker du att någon som kommer tillbaka från en avstängning har en skyldighet att göra något mer än vad reglerna kräver; be om ursäkt, tala ut, engagera sig?

- Allt det som du säger är jättebra, framförallt att engagera sig för en bättre sport och för att få bort systemet som fanns kring dopning. Men alla cyklister har rätt att göra som de vill.

Eurosport sänder direkt från hela Vuelta a España mellan den 18 augusti och den 9 september. Varje etapp livekommenteras här på eurosport.se!

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×