SWITZERLAND, Porrentruy : Fans cheer on new best climber's polka dot jersey, Sweden's Frederik Kessiakoff, climbing at the end of the 157,5 km and eighth stage of the 2012 Tour de France cycling race starting in Belfort and finishing in Porrentruy, Switze - AFP
 
Cykel > Vuelta a España

Stallchefen tror på Kessiakoff: "Kan nå podiet i en Grand Tour"

Stallchefen tror på Kessiakoff: "Kan nå podiet i en Grand Tour"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 15/08/2012 kl 03:17
Astana har utsett Fredrik Kessiakoff till kapten i Vueltan, berättar lagets team manager Giuseppe Martinelli för eurosport.se. Han tror att svensken kan nå en podiumplats på en Grand Tour de närmaste åren. "Så länge jag är kvar kommer han få sina chanser, för jag är ganska förälskad i killen."
 

Fredrik Kessiakoff har nyligen förlängt kontraktet med Astana, ett lag som representerar Kazakstan men som också är mycket italienskt. Sportdirektören Giuseppe Martinelli har samlat både italienska cyklister och personal kring sig, och nyligen värvades Vincenzo Nibali som lagets nästa stora stjärna.

Som cyklist tog Martinelli silver bakom Bernt Johansson i OS i Montreal 1976. Han har varit sportdirektör åt cyklister som Claudio Chiappucci, Guido Bontempi och Marco Pantani. För ett par år sedan fick han upp ögonen för en krigande Fredrik Kessiakoff i Romandiet runt, och värvade honom till Astana.

Martinelli är uppenbart mycket förtjust i den 32-årige, blygsamme, svensken.

- Han är för snäll. Ofta när någon är på det sättet säger man att det är hans olycka, men så länge jag är kvar i Astana kommer han alltid få sina chanser, för jag är ganska förälskad i killen. Så länge jag är här kommer han alltid att ha en plats i Astana, säger italienaren.

KAPTEN I VUELTAN

Kessiakoff har imponerat stort i sommar med sin kamp för den prickiga tröjan i Tour de France, men han har samtidigt haft en problematisk säsong, med allergiproblem under våren.

- Det har helt klart varit en säsong med toppar och dalar, säger Martinelli.

- Prestationen i Touren var mycket, mycket bra. Det har varit en ganska bra säsong men det är en liten bit kvar av den så jag hoppas att den kommer att bli mycket bra till slut.

Den bit som är kvar är framförallt Vueltan, som börjar på lördag. Kessiakoff var mycket stark på Vueltan förra året. Han låg länge på en topplacering totalt men drabbades av magsjuka.

Själv berättade han för eurosport.se för en vecka sedan att han var tveksam till att vara Astanas kapten då han har känt sig sliten efter Touren. Men svensken kommer att vara lagets ledare, säger Martinelli. Som samtidigt är noga med att poängtera att det inte finns några specifika förväntningar om en särskild placering.

- Jag hoppas att han åker dit med självförtroende och att han kan göra någonting bra. Utan press, för tittar vi på startfältet så är det riktigt starkt. Jag hoppas att han kan göra en bra prestation, men om det sedan leder till en första, tredje, femte, nionde plats eller någonting annat, får vi se.

- Han kommer att vara vår kapten och vi har ett bra lag som kommer att hjälpa honom.

"MÅSTE VARA PÅ TOPP"

Att Kessiakoff själv säger sig vara sliten tror Martinelli går över.

- Han verkar vara lugn. Han har sagt till mig också att han är trött, men när han väl kommer till tävlingen är det en annan sak. Men jag vill inte lägga för mycket ansvar på honom. Loppet kommer att göras av cyklister som (Alberto) Contador, (Chris) Froome, (Joaquim) Rodríguez och så vidare.

Imago

Årets Vuelta är en tävling för klättrarna.

- Det är en väldigt hård bansträckning. Den kan passa Fredrik, men det är väldigt hårt, man måste verkligen vara på topp.

Kessiakoff kom till Astana efter en strulig första säsong med Garmin 2010, som ledde till att han och laget löste kontraktet. Han kom från mountainbike och hade ännu inte fått ordning på sin landsvägskarriär, men Martinelli tänkte att mountainbikecyklister har en bra motor, även om de saknar erfarenhet.

"KAN KOMMA PÅ PODIET"

- Han är en cyklist för etapploppen. Men jag tror att han fortfarande har mycket kvar att göra. Han kom till landsvägscyklingen sent och jag tror att han fortfarande har fyra, fem år kvar där han kan göra bra resultat. Det är egentligen bara de två senaste åren som han har varit med ordentligt som professionell cyklist. Året där vi verkligen kommer att se om han klarar det eller inte är det här. Och hittills tycker jag svaret är ja, säger Martinelli.

Han har stort hopp om Kessiakoffs framtid.

- 2013 och 2014 tror jag att vi kommer att få ut mycket av honom. Han kan komma på podiet i en Grand Tour de kommande åren. Jag tror att han kommer att bli en bra man att hjälpa Nibali på Girot, och sedan kanske han kan bli vår ledare i något lopp, kanske på Touren nästa är.

Podiet i ett av de tre stora etapploppen skulle vara en enorm framgång för en svensk cyklist, men Martinelli menar att det är möjligt.

- Ofta händer det konstiga saker. Så är cykelsporten nu. Vi såg på Girot till exempel att det blev en tävling som ingen hade förutsett. Det gäller bara att ha formen vid det rätta tillfället, och tur. Vi har Contador nu som får ses som den bäste cyklisten. Men bland dem som är därefter, varför inte räkna in Fredrik bland dem? Men det beror mycket på motståndarna just då. Fredrik visade på Touren att han är mycket kapabel.

NIBALI FRAMTIDEN

Martinelli beskriver Kessiakoff som en modern och "ganska komplett" cyklist.

- Han är en utmärkt yrkesman och mycket seriös. Han är en bra kille, upprepar sportdirektören flera gånger.

Astana bygger nu sitt lag kring nyförvärvet Vincenzo Nibali.

- Värvningen av honom är ett avstamp inför framtiden för Astana. Han är något år yngre än (Andy och Fränk) Schleck, Contador, (Cadel) Evans, (Bradley) Wiggins, och så vidare. Så jag tror att han tillsammans med till exempel Froome är en av framtidens cyklister. Han kommer att göra stora saker på de stora etapploppen, men vilket vet jag inte riktigt för vi har inte planerat nästa säsong i detalj än, säger Martinelli.

Astanas lag i Vueltan: Fredrik Kessiakoff, Andrej Kasjetjkin, Asan Bazajev, Alexander Djatzjenko, Enrico Gasparotto, Kevin Seeldraeyers, Egor Silin, Paolo Tiralongo, Andrej Zejts.

Eurosport sänder direkt från hela Vuelta a España och varje etapp livekommenteras här på eurosport.se!

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×