NETHERLANDS, Valkenburg : Marianne Vos of Nederland (C) poses on the podium after winning the gold medal of the women's Elite Road race World Championships on September 21, 2012, in Valkenburg. Marianne Vos of Nederland won ahead Rachel Neylan of Australi - AFP
 
Cykel

Vos vill ha klassiker för kvinnor: "Det är riktig cykling"

Vos vill ha klassiker för kvinnor: "Det är riktig cykling"

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 16/10/2012 kl 15:28
Marianne Vos föreslår att det skapas damvesrioner av de klassiska cykelloppen, som Paris-Roubaix och Lombardiet runt. "De där loppen är 'the real cycling', det är den historiska cykelsporten, och vi vill också ha dem", säger damcykelsportens suverän.
 

Marianne Vos är bara 25 år gammal men har redan vunnit i princip alla typer av cykeltävlingar som hon kan ställa upp i, ofta flera gånger om. I september tog hon VM-guld på hemmaplan, kort dessförinnan OS-guld i London. Men när Gazzetta dello Sport frågar henne vad hon fortfarande skulle vilja vinna har hon mycket att räkna upp.

- Åh, många saker, Sanremo, Flandern, Roubaix, Lombardiet, säger hon i en lång intervju med tidningen.

Alla förutom Flandern runt är tävlingar som inte finns för damer.

- Exakt. Det är det som är poängen. Damcykelsporten har växt så mycket under de här åren, lag med mycket bra organisation har kommit till. Men de där loppen är "the real cycling", det är den historiska cykelsporten, och vi vill också ha dem. Det skulle vara ett erkännande för oss, säger Vos.

- Jag vet vad det innebär att bära den rosa tröjan, jag har vunnit Girot två gånger. Därför ber jag med all kraft jag har UCI (Internationella cykelunionen) och männen att lägga damtävlingar till de stora klassikerna till vår kalender.

De senaste två åren har holländskan vunnit Girot för damer, Giro Donne. Hon längtar efter att cykla över kullerstenarna i Paris-Roubaix också.

- Ja, jag skulle så väldigt gärna köra i Arenbergskogen, precis som jag vill vinna Lombardiet med Ghisallo. Girot var avgörande, det gjorde att världen förstod att vi kan klättra uppför Stelvio och Mortirolo, historiska berg som jag älskar. Jag har hört att Giro Donne skulle kunna försvinna, jag ber, låt det inte dö, det vore en katastrof, säger Vos.

Malena Johansson - eurosport.se

  kommentar(er)
Add yours
  kommentar(er)
Add yours
 
×